En Sıcak Konular

Taş plak arşivi internete taşınıyor

6 Nisan 2010 10:50 tsi
Milli Kütüphane arşivinde bulunan 5 bin 500 taş plak internet ortamına aktarılarak vatandaşların ve araştırmacıların kullanımına sunulacak.

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken kütüphanelerinde süreli yayın, dergi, afiş, para, kaset, CD'lerin yer aldığı çok geniş bir arşiv bulunduğunu söyledi.

''Ses bankası'' adını verdikleri arşivde ses bandı, plak, kaset ve sesli kitapların yer aldığını anlatan Acar, ''Koleksiyonumuzu sadece saklamıyoruz bunun bir anlamı yok. Önemli olan bu arşivi araştırmacının kullanması. Milli kütüphaneler ulusal bir arşivdir ve bu arşiv araştırmacının hizmetine sunulmalıdır'' dedi.

Ellerindeki ses bantları, plak, kasetleri arşivledikçe araştırmacıların ilgi göstermeye başladığını, daha çok materyal bulmak için vatandaşlara duyuru yaptıklarını dile getiren Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''(Elinizde taş plak varsa biz satın alıyoruz) dedik. Tabii duyurmamızda görsel ve yazılı basının da etkisi oldu. Vatandaşlar bize bunları getirmeye başladı çünkü evlerinde kullanamıyorlar son derece hassas materyaller. Şu anda 5 bin 500 taş plağımız var. Bu taş plakları dijital ortama aktardık. Bu ayın sonunda web üzerinden araştırmacıların ve vatandaşların hizmetine sunacağız.

Ayrıca, ses CD'lerimiz arasında çok sayıda ünlünün, devlet başkanlarımızın, başbakanlarımızın, milletvekillerimizin, yazarlarımızın kayıtları var. Araştırmacılar istedikleri zaman bu kayıtlara ulaşabiliyor. Notunu alıp araştırmasını yapabiliyor.''

-''2 BİN 500 SESLİ KİTABA ULAŞTIK''-

Acar, arşivlerinin gittikçe genişlediğini, TRT ile işbirliği yaparak eski radyo ve mikrofon tiyatrosu kayıtlarını görme engelli vatandaşların hizmetine sunduklarını bildirdi.

Görme engelliler için başlattıkları sesli kitap uygulamasında 100 gönüllü okuyucuları olduğunu belirten Acar, ''Çok sayıda gönüllü müracaat ediyor ama biz seçici davranıyoruz. Görmeyen bir insanın sıkılmaması, o kitabı rahat dinleyebilmesi için insanların ses tonu çok önemli. Gönüllüler burada bize bir demo yapıyor ve biz bir testten geçiriyoruz. Eğer sesleri kitap okumaya müsaitse kabul ediyoruz'' diye konuştu.

Sadece görme engellilerin istediği kitapların okunduğunu, seçimi onların yaptığını anlatan Acar, şunları kaydetti.

''Biz kendimize göre seçme yapmıyoruz. Yaklaşık 2 bin 500 sesli kitaba ulaştık. Bu görme engelli vatandaşlarımız için çok büyük bir hizmet. Evinden kütüphaneye gelmeden istediği kitabı dinleyebiliyor. Görme engelli vatandaşlarımız bu hizmetten yararlanmak için bizden bir şifre alıyor. Bize bir rapor ya da Özürlüler İdaresinin verdiği kimliği faksladığı takdirde o kişiye bir şifre gönderiyoruz. O şifreyle bizim web sayfamızdan konuşan kitaplık bölümüne giriyor, istediği kitabı dinleyebiliyor.

Gün geçtikçe kitap sayısı artıyor. Diğer kütüphanelerle de işbirliği içindeyiz. Okunan kitapları birbirimize gönderiyoruz böylece sayı çoğalıyor. Ders kitapları, üniversiteye, iş sınavlarına hazırlık, roman, hikaye, şiir, İngilizce sözlük her türlü kitabı istekler doğrultusunda okuyoruz.''
 
aa



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,927 µs