En Sıcak Konular

AKP, her senaryoda kazanıyor. Ancak...

6 Nisan 2010 10:32 tsi
AKP, her senaryoda kazanıyor. Ancak... AKP neden böylesine bir kavganın içine giriyor ? İşte sebebi...

...

Ak Parti (AKP), Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana alıştığımız bir düzeni değiştiriyor. Bunun adına ister demokratikleşme deyin, isterseniz dindarlaşma deyin, ne derseniz deyin Türkiye değişim içinde. Şimdiye kadar da hiçbir sivil iktidar, sosyal ve siyasal yaşamı böylesine temelden değiştirmeyi denemedi. Bir tek Özal, ekonomik anlayışta devrim uyguladı, o kadar. Geriye kalan siyasal değişiklikleri hep askeri yönetimler yaptı.
          
Yaşanan kavganın temelinde de bu yatıyor.
          
AKP düzeni değiştiriyor, muhalefette buna direniyor.
          
Biraz dışarıdan bakarak analiz edersek, sürecin her şeye rağmen yürüdüğünü ve iktidar partisinin tüm direnişe rağmen, çoğunluğunu kullanarak istediğini elde etmekte olduğunu görüyoruz. Tabii, hem Türkiye, hem de Uluslararası koşulları iyi kullanıyorlar.
          
Muhalefet ise, kamuoyunun gözünde, sadece itiraz ediyor. Yeni bir öneri getirmeden, meydan muharebesi veriyor. Her konuya tepki gösteriyor. En basit ve doğru adımları da durdurmaya çalıştığından dolayı istediği kamu desteğini bulamıyor.
          
Anayasa değişikliğinde şu geldiğimiz noktaya bakarsak, nereye gittiğimizi ve kimin kazanma şansının daha yüksek olduğunu görüyoruz. Ak Parti, gündemi öylesine kendi kontrolüne aldı ki, neredeyse 2011 seçimlerine kadarki dönemi yönetebilecek noktaya geldi. Bu mücadeleden de, her halükarda kazançlı çıkmaya hazırlanıyor.
 

1. MECLİSTEN ÇIKMAZSA, MUHALEFETİ SUÇLAYACAK:

Değişiklik teklifi mecliste yeterli oy bulamadığı taktirde, muhalefet bunun iktidar partisinin bir hezimeti olarak gösterecek, ancak AKP de , muhalefete partilerini demokratikleşme çabalarını engellemekle suçlayacak. Paketin içindeki yargı bölümü ile ilgili tartışmayı halkın anlayabilmesi zor. AKP, kendi içinden vereceği fireleri bile “ çürük elmalar” diye niteleyip kendini kurtarabilecek.

2. ANAYASA MAHKEMESİ DURDURUSA YİNE SUÇLAYACAK:

İkinci olasılık, yani Meclisten geçip Referanduma giderken Anayasa mahkemesi engeline takılması. O zaman da gerekçe hazır. Anayasa mahkemesinin, statükoyu korumak, gücünü azaltmamak için böyle davrandığını söyleyecek ve genel seçimlere “değişim getirmek isterken engellenen mağdur parti” olarak gidecek.

3. REFERANDUMDA MAĞLUBİYET OLMAYACAK:

Eğer Anayasa teklifi referanduma kadar giderse, AKP’ nin, sandıkta red oyu ile karşılaşması söz konusu olamaz. Belki kabul ve red oyları arasındaki oran düşük olabilir, ancak iktidar kolaylıkla ZAFER ilan edebilecek bir oy sağlar.
 
Peki neden ?
 
AKP neden böylesine bir kavganın içine giriyor ?
 
Gündemi kontrolünde tutabiliyor ve istediğini yaptırabilen bir konumda olduğunu kamu oyuna gösteriyor. Genel seçimlere gitmeden önce adeta bir Güven Oylaması yapıyor ve kazanıyor. Bir nevi, 2011 seçimlerini güvenceye alıyor.
 
ANCAK, bütün bu kavgaların ülkeye getirdiği bir gerilim ve daha da önemlisi bir cepheleşme faturası var ki, Ak Parti’nin bunu da düşünmesi gerekir.

...

Mehmet Ali Biran / Milliyet'deki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,082 µs