Hukukçular tepkili: Hukuk ihlal ediliyor | " /> Hukukçular tepkili: Hukuk ihlal ediliyor | "/>

En Sıcak Konular

Hukukçular tepkili: Hukuk ihlal ediliyor

6 Nisan 2010 09:12 tsi
Hukukçular tepkili: Hukuk ihlal ediliyor Başsavcı Engin'in 'Balyoz' soruşturmasını yürüten iki savcıyı 'talimatlarına uymadıkları' gerekçesiyle görevden almasının gerçekçi olmadığını belirten hkukçular, Adalet Bakanlığı'nı göreve çağırdı. İşte hukukçuların görüşleri:

Hukukçular, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in 'Balyoz' soruşturmasını yürüten iki savcıyı 'talimatlarına uymadıkları' gerekçesiyle görevden almasının gerçekçi olmadığını anlatıyor. Balyoz soruşturmasında yaşanan hukuksuzluklara dikkat çeken uzmanlar, Adalet Bakanlığı'nı göreve çağırıyor. İşte hukukçuların görüşleri:

AYKUT CENGİZ ENGİN'İN gerekçesi tatmin edici değil

Eski İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Yücel Sayman: "Aykut Cengiz Engin kamuoyunun yakından takip ettiği böyle ciddi bir soruşturmada görevden alma yapıyorsa ciddi gerekçeleri olmalı. Engin'in, "Talimatlarıma uymadılar." gerekçesi tatmin edici değil. Tam tersine vahim bir gerekçe. Mahkemenin arama kararını başsavcı iptal edemez. Kararı iptal ediyorum diyorsa bundan vahim bir hukuk skandalı olamaz. Bugüne kadar yapılan aramalar ve gözaltılar bu karardan etkilenmez ve süreç durmaz. Aramalarda elde edilen delillerin mahkeme dosyasına sunulması gerekir. Gözaltına alınma varsa onların soruşturmasının yapılmalı. Yeni atanan savcılar mahkemeden farklı bir karar aldırarak toplanan delillerin iadesine karar verebilirler, böylece gözaltıları sona erdirebilirler. Kamuoyunun çok üzerinde durduğun, tartışıldığı bir noktada böyle bir girişim, ve yetkilerin bu şekilde kullanılması soru işaretleri uyandıracaktır. Başsavcı güvenlik güçlerine verdiği bir talimatla 'benim onayım olmadan mahkeme kararını uygulayamazsınız' diyemez."

BAŞSAVCI YARGIYA MÜDAHALE ETTİ

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gündel: "Başsavcı, herhangi bir soruşturmayla ilgili görevlendirme yaptıktan sonra bütün yetki soruşturmayı yürüten savcılara aittir. Bu konuda yapılacak bir görev değişikliği, başsavcının açıkça müdahalesidir. Geçenlerde Aykut Cengiz Engin, polis ve jandarmaya gönderdiği yazıda da kendisinin haberi olmadan operasyon yapılmamasını istemişti. Savcıların yürüttükleri soruşturmayla ilgili başsavcıyı bilgilendirme zorunluluğu olmadığı halde, böyle bir yazı yazması da oldukça ilginçti. HSYK'dan sonra şimdi de Başsavcı Engin'in açık müdahalesini görmüş olduk. Başsavcının bu konuda kanunen bir yetkisi yoktur. Adalet Bakanlığı'nın artık bu meselenin üzerine gitmesi gerekir. Çünkü Balyoz soruşturmasında birçok şey birikti."

SORUŞTURMAYA SET ÇEKİLMEK İSTENİYOR

Doç. Dr. Mustafa Şentop: "Daha önce 'Başsavcı vekilleri, başsavcının haberi olmadan gözaltına almalar yapılmayacak' diye bir yazı vardı. Sanırım ona aykırı hareket ettiler diye müdahale etmiş. Bu tabii bir soruşturmaya müdahale. Savcıların, başsavcıdan izin alarak soruşturma yapmaları gerekmiyor. Öyle bir zorunluluk yok. Savcılar soruşturmayı sürdürür, iddianameyi hazırlar, mahkemeye verir, davasını açar. Başsavcının sadece tevdi, dosyalarını verilmesiyle ilgili idari birtakım yetkileri var. Savcıların üzerinde bir amir değildir başsavcı. Daha önce yazdığı yazı problemliydi. Yine Balyoz'la ilgiliydi. Belli ki Balyoz soruşturmasına set çekilmek isteniyor. Daha vahimi, operasyonu iptal etmeleridir. Müdahaleyi, kimin adına, niçin yaptığını başsavcı açıklamalı. Başlatılmış bir soruşturma, operasyon var. Bunları nasıl durdurabilirsin?"

HUKUK İHLAL EDİLİYOR

Emekli Başsavcı Reşat Petek: "Cumhuriyet Başsavcısı'nın soruşturmayı durdurması mümkün değil. Özel yetkili Cumhuriyet savcılarına yetki verme ve görevlendirme il başsavcısının görevi değildir. HSYK'nın görevidir. Bu durum ceza muhakemesi kanunu 251. maddesinde açıkça ifade ediliyor. Dikkat edilirse Erzurum'daki özel yetkili başsavcıları da oranın başsavcısı değil, HSYK görevden almıştı. Bu nedenle görevden alamaz. 'Aldım' demekle de olmaz oradaki Cumhuriyet savcıları görevini yapar diye düşünüyorum. Görev yeri değişikliği yapıldıysa, yine bu konuda HSYK tarafından görevlendirilen başsavcı vekili tarafından yapılır. Cumhuriyet Başsavcısı'nın bu konuda yetkisi yoktur. Yapılmışsa burada ciddi bir hukuk ihlali vardır."


zaman

 



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,416 µs