En Sıcak Konular

Filistin'de İsrail sim kartı ve telefon kartlarının satışı yasaklandı

1 Nisan 2010 20:47 tsi
Filistin Yönetimi, Filistin topraklarında İsrail cep telefonu şirketlerine ait sim kart ve hazır kartların satılmasını yasakladı.

Yasaklamanın, Yahudi yerleşimlerine ait ürünlerin Filistin topraklarında satılmaması uygulaması kapsamında gündeme geldiği bildirildi.

Filistin Yönetimi İletişim ve Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı Süleyman Az-Zuhari, Ma'an radyosuna yaptığı açıklamada, İsrailli cep telefonu şirketlerinin Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerindeki, işgal altındaki Filistin topraklarındaki baz istasyonları sayesinde hizmet sağladığını belirterek, bu nedenle "yerleşimlerdeki ürünler gibi" değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Az-Zuhari, Batı Şeria'nın pek çok bölümünde, Gazze'nin kuzey taraflarında ve neredeyse birçok Filistin köyünde de işler halde bulunan İsrail cep telefonlarının kullanımının, bu şirketlere Filistinli tüketicilerden yılda en az 120 milyon doların akmasına neden olduğunu belirtti.

Filistin cep telefonu şebeke sağlayıcı firmaları Jawwal ve Wataniya şirketlerinin İsrail içinde ve Doğu Kudüs'te çalışmalarının yasak olduğunu vurgulayan Ez-Zuhari'nin verdiği bilgiye göre, İsrail kontrolü altındaki bölgelere giden Jawwal ve Wataniya kullanıcıları gezinme anlaşmalarından yararlanamıyorsa da anlaşmalı Cellcom ve Orange İsrail şirketlerinin hizmeti Filistinli sağlayıcınınkinden daha güçlü olduğunda, kullanıcıları gezinme kolaylığına aktarıyor.

Az-Zuhari, Filistinli tüketicilerin mağdur olmamaları için bu anlaşmaların uygulamada kalacağını da ifade etti.

Bakanlık yetkilileri, Filistin yönetimi topraklarında İsrailli cep telefonu şirketlerinin ürünlerini satan mağaza sahiplerinin cezayla karşı karşı karşıya kalacaklarını da bildirdi.

Gazze Şeridi'nde ise İsrailli telefon şirketlerinin kartlarını uzun bir süredir bulmak pek mümkün olmuyor. Daha önce bulunan telefon kartları, İsrail'in ablukası nedeniyle sınırlı sayıda uluslararası yardımın girebildiği bölgede tümüyle ortadan yok olsa bile, bazı dükkan sahipleri, ellerinde sadece numara bulundurup, ön ödemeli telefonlara yükleme yapabiliyor.

Filistin Yönetimi, bir süre önce Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde üretilen mal ve ürünlerin Filistin Yönetimi'nde satılmasını ve aynı zamanda Filistinli işçilerin bu yerleşimlerdeki inşaatlarda veya başka işlerde çalışmalarını yasaklamak üzere harekete geçmişti. Filistin Ekonomi Bakanı Hasan Ebu Lisde, bu amaçla bir kanun tasarısı hazırladıklarını bildirmişti.

Filistinli yöneticiler ayrıca, halka Yahudi yerleşimlerinde üretilen malları kullanmamaları çağrısında da bulunmuştu.

Verilen bilgiye göre, Filistinli tüccarlar, yılda Yahudi yerleşimlerinde üretilen mal ve ürünlerden en az 200 milyon dolarlık ürün alıyor. Bu rakamın 500 milyon dolara ulaştığını öne sürenler de var. Bu ürünlerin Filistin pazarındaki payının yüzde 15'ler seviyesinde bulunduğu da belirtiliyor.

Ayrıca, Batı Şeria'daki yerleşimlerdeki işlerde halihazırda 20-30 bin arasında Filistinli çalışıyor. Bu işçilerin çoğu, inşaat gibi, özellikle Filistin Yönetimi'nin tümüyle karşı çıktığı projelerde iş buluyor.

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri ve bu yerleşimlerin genişletilmesi, ayrıca Doğu Kudüs'teki İsrail inşaatları, Filistin Yönetimi ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri için en büyük engel durumunda.



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,774 µs