En Sıcak Konular

Türkiye taktik değil, stratejik vizyonun gereği Kuzey Irak'ta'

1 Nisan 2010 17:10 tsi
Türkiye'nin ilk Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Türkiye'nin taktik bir adımla değil, stratejik vizyonun gereği olarak Erbil'de bulunduğunu söyledi.

Birkaç gündür Erbil'de Bölgesel Kürt Yönetimi'nden yetkililerle bir araya gelerek, konsolosluğun açılmasına ilişkin görüşmelerde bulunduğunu söyleyen Selcen, kendisinin bölgeye gelişi ile birlikte Erbil'de Türk konsolosluğu fiilen başlamış olduğuna da dikkat çekti. Hem bölge yönetiminin hem de halkının kendilerine çok sıcak ilgi gösterdiğini ifade eden Selcen, görevinin temelini ise "bölge ile tam ekonomik entegrasyonu sağlamak" olarak açıkladı.

Türkiye'nin ilk Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Erbil'de Cihan'a yaptığı özel açıklamada iki ay içerisinde konsolosluğun tüm birimleri ile birlikte faaliyete geçeceğini bildirdi. Görev bölgelerinin Irak'ın Erbil, Süleymaniye ve Dohuk illerini kapsadığını belirten Selcen, "Her başkonsoloslukta olduğu gibi ilk hedefimiz faaliyette bulunabileceğimiz uygun bir yer bulmak. Türkiye'ye yakışan bir temsilcilik olması için ince eleyip sık dokuyoruz. Bazı seçenekler için mutabakat sağladık. Bunları Ankara'ya ve sayın büyükelçimize sundum. En kısa sürede kira anlaşmalarını imzalayıp tadilat işlemlerine başlayacağız." dedi.

Konsolosluk binasının faaliyete geçmesi ve personel istihdamının 2 aylık bir sürede tamamlanmasının öngördüklerini aktaran Selcen, "Mayıs ayı ortası veya sonu gibi Türk Başkonsolosluğu işlevini yerine getirmeye başlayabilecektir diye ümit ediyoruz. Ayrıca bu süreyi daha kısaltmak için de yoğun çalışıyoruz. Bu ilk geçici adımdır." diye konuştu. Selcen, "Türkiye'ye yakışır bir temsilcilik açmak için temaslarda bulunduklarını" dile getirdi.

"STRATEJİK VİZYONUN GEREĞİ BURADAYIZ"

Selcen, "Esasen bölgesel yönetimin temsilcileri ile temin edeceğimiz bir arazide konsolosluğumuzu inşa edeceğiz. Bulunan yerden sonra derhal inşaatına da başlayacağız. O zaman gerçekten ülkemize yakışır bir konsolosluğa kavuşacağız." dedi. Erbil Başkonsolosu Selcen, Türkiye'nin de bölgede taktik bir adımla değil, stratejik bir vizyonun gereği olarak bulunduğunu vurguladı.

Irak'la Türkiye arasındaki tam ekonomik ve entegrasyon hedefini hayata geçirmek için Erbil'de olduğunu ifade eden Selcen, "Geçtiğimiz aylarda sayın Başbakanımızın tarihi önemdeki Bağdat ziyaretinde 40 küsur mutabakat muhtırası imzaladıktan sonra dile getirdiği üzere; tam ekonomik entegrasyonu sağlamaktır, esasen görevin temeli budur. Sayın Dışişleri Bakanımızın bana verdiği talimat da hayatın her alanında faal ve görünür olmaktır. Buna sosyal, kültürel, ekonomik eğitim alanları dahildir." ifadelerini kullandı.

Bölgede faaliyet gösteren Türk Okulları olduğunu hatırlatan Selcen, "Ancak bunların sayısı çeşitlenerek, genişleyerek artacaktır. Burada 400'den fazla Türk şirket de var. Bütün bu vatandaşlarımızın da sorunları var. Normal olarak yapmaları gerek vatandaşlık işlemleri var. Biz bu konularda yardımcı olacağız. Bölgeden Türkiye'ye yoğun ziyaret trafiği olmaktadır. Bunların da vizelerinde veya yönlendirmelerinde başkonsolosluğumuzun rolü olacaktır." diye konuştu.

Selcen, şöyle devam etti: "Diğer taraftan ekonomi alanında, enerji dahil hatta başta olmak üzere bir çok atılım sağlamak için, çeşitli ortak projeler geliştirmek için faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Ayrıca sivil toplum örgütleri ve üniversitelerimiz arasındaki ilişkileri arttırmayı, derinleştirmeyi ve çeşitlendirmeyi öngörüyoruz."

Aydın Selcen, ayrıca Türk konsolosluğunun bir an önce açılması için her kesimden tam anlamıyla destek gördüklerini kaydetti. Bölgede çok sıcak ilgi ile karşılaştıklarını söyleyen Selcen, burada yöre insanının Türk başkonsolosluğunun açılmasını gerçekten beklediğini anladıklarını ifade etti.

Buraya geldikten sonra bölgesel yetkililerin tamamıyla görüştüğünü vurgulayan Selcen, "Lojistik anlamda daha doğrusu bölgede tam anlamıyla bir destek görüyoruz. Erbil Kalesi'ne çıktık, Kayseri çarşısında dolaştık. Kürdüyle Türkmeniyle bölge halkıyla ilk temaslarımızı yaptık. Çok sıcak bir ilgi ile karşılaştık. Gerçekten burada yöre insanının Türk başkonsolosluğunun açılmasını beklediğini anladık. Bunun yanında da bölgesel yetkililer de bize ilgilerini esirgemiyorlar. Kısa zamanda üst düzey liderin tamamıyla görüştüm; hepsinden başkonsolosluğunun açılmasının kendileri açısından tarihi bir önemde olduğunu ifadesini duydum. Kendilerinden tam destek sözü aldım. Biz de gösterilen ilgiye layık bir biçimde görevimizi en iyi bir şekilde yerine getirmeye çalışacağız." dedi.

BÖLGE İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ İVME KAZANDI

Türkiye'nin Irak ile ilişkilerinin çok iyi bir durumda olduğunu ifade eden Selcen, bölge yönetimi ile olan ilişkilerinin de bir ivme kazandığını vurguladı. Daha önce kendisinin de görev yaptığı Bağdat Büyükelçiliğinin en zor zamanlarda bile kapanmadığına dikkat çeken Selcen, "Asayişin en zor olduğu dönemde Musul Başkonsolosluğumuzu açtık. Ardından da Basra'da Başkonsolosluğumuzu açtık. Irak'ın tamamını kucakladığımızı Iraklılara gösterdik. Şimdi Erbil başkonsolosluğumuzu da faaliyete geçirmiş bulunuyoruz. Bu yaklaşımımızla gerek Türkiye ve Irak ilişkilerine gerekse de, Türkiye'nin bölge ile ilişkilerine olumlu katkı yapabileceğimize ve ivme kazandıracağımıza inanıyoruz." diye kaydetti.

Cihan



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,398 µs