En Sıcak Konular

Claudia Roth Osman Baydemir'i ziyaret etti

1 Nisan 2010 16:47 tsi
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth’un kendisini ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a atıfta bulunarak, “Almanya’da Türkiyeli yurttaşlarımız için Türkç

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i makamında ziyaret etti. Baydemir’le kucaklaşıp eline tutan Roth, “Güney’in Paris şehrinde, sizin yanınızda olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi. Baydemir, “Emin olun siz de gençleşmişsiniz” dedi.

Diyarbakır’ın şu anda en güzel mevsimini yaşadığını belirten Baydemir, “Diyarbakır’da bahar kısa sürer ama çok güzeldir. Umuyorum ve diliyorum ki 2010 yılı ülkemize de demokrasi barışını ve baharını getirir. Demokrasi baharı sadece Diyarbakır gibi olsa yeterdir. Çok umutluyum gelecekten. Zaten bizim aktif çabamızın temel kaynağında halkımızın umudu ve talebi var. 2009 yılı çok çetrefelli, demokrasi ve insan hakları adına özgür seçimler adına kayıp bir yıl oldu maalesef. Ben burada Sur, Kayapınar ilçe belediye başkanları ve diğer seçilmiş arkadaşlarımla birlikte olmak isterdim. Bana göre demokrasiyi, hakları ve özgürlükleri herkes için istemek gerekir. Herkes için istersek başarılı olma şansımız var. Ve herkes için demokrasi istediğimizde kimse samimiyetimizi sorgulamayacaktır” dedi.

KÜRTLERE DE ANA DİLDE EĞİTİM VERİLMELİ

Almanya toplumunda farklı etnik kimlikler bulunduğunu söyleyen Baydemir, şöyle dedi:
“Almanya’da bulunan farklı etnik ve kültürel kimlikler için ana dilde eğitim istemek en doğal haklarıdır. Almanya’da Türkiyeli yurttaşlarımızı için Türkçe eğitim istemek doğal bir şeydir. Ama aynı talepte bulunanlar bence Türkiye’deki Kürt yurttaşlar için de ana dilde eğitim hakkını vermeliler. Bu uygulandığında kimse samimiyeti sorgulamayacaktır. O zaman gerçekten demokratik bir duruş ortaya çıkacaktır. Halen belediye başkanlarımız Kürtçenin kullanılmasından dolayı maalesef yargılanıyorlar. Sur belediye başkanımız sağlık durumundan dolayı hastanede bulunuyor. Bütün bunları neden sizinle paylaşıyorum. Çünkü Türkiye olarak biz AB’nin bir parçası olmak istiyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin sorunları, Almanya’nın sorunlarıdır. Fransa’nın sorunları aynı zamanda Türkiye’nin sorunlarıdır. Türkiye gerçekten AB’nin bir parçası olmak istiyorsa veya AB gerçekten Türkiye’yi bir parçası olarak görmek istiyorsa, bu sorunlarla ilgilenmek zorundadır. Barışa inanıyorum. Silah dışı yöntemlerle çözümün gelebileceğine inanıyorum. Bunun içinde barış çabaları desteklenmelidir. Ne kadar çok çaba sarfedersek o kadar kısa sürede barışı getiririz. Diyarbakırla Almanya arasında tıpkı Türkiye-Almanya arasında olduğugu gibi güçlü ilişkilerimiz var. Bu işbirliğinin devamını arzuluyoruz. Şu an Diyarbakır ve Hannover  kenti arasında kardeş kent konusunda start vermiş vermiş bulunuyoruz. Bütün insanlık ve onurlu barış için birlikte yapacağımız çok şey var.”

ŞİDDETLE BARIŞ GELMEZ

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, gözyaşlarıyla bir kış dönemi geçirdiklerini, herkes için iyi bir baharın olmasını istediğini belirtti. “Belediye başkanlarına, cezaevlerindeki 3 bin çocuğa ve köyünden göç edenlere bahar gelsin istiyorum” diyen Roth, şiddet yoluyla barışın gelmeyeceğin isöyledi. Diyalog kurulması gerektiğini ifade eden Roth, barış için güven gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Başbakan Erdoğan Almanya’da ana dille ilgili açıklama yaptı. Herkesin ana dilinde eğitim görmesini istiyorum. Almanya’da yaşayan çocuklar Almanca’da bilmek zorundadır. Yoksa kapılar kapanır. Tabii ki başka dillerde eğitim olursa bu Almanya için de zenginliktir. Erdoğan’ın Almanya’ya yönelik taleplerini paylaşıyorum. Aynı empati ile Türkiye’de de ana dilde eğitim empatisi yapması gerekir. En iyisi yeni bir anayasa hazırlanmasıdır. Bunun içinde ilk adımlar önemlidir, bir fırsattır, kaçırmamak gerekir. Yeşiller partisi olarak Türkiye’nin AB üyesi olması için destekledir. Mesut Yılmaz, ‘AB’nin yolu Diyarbakır’dan geçer’ dedi biz de bu söze katıldık.”

Baydemir de “Yollarımız asfaltlı, güzel yollar, yamasız yollar kısa yoldur” diye konuştu.

DEMİRTAŞ İÇİN HAZIRLANDI, ROTH KULLANDI

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Baydemir’e yapacağı destek ziyaretinde belediye binası önünde yapacağı konuşma için hazırlanan kürsüyü gören Claudia Roth, bunun kendisi için hazırlandığını sanarak hemen arkasına geçti ve gazetecilere görüşmeyle ilgili detaylı bilgiler aktardı. Roth kürsüde konuşmasını yapıp belediyeden ayrıldıktan 2 dakika sonra ise Demirtaş belediyeye gelerek aynı kürsüde Baydemir’e suikast iddiasıyla ilgili açıklama yaptı.

HASANKEFY’TE ARSA ALMAK İSTİYOR

Diyarbakır’a gelmeden önce dün akşam Batman’ın Ilısu Barajı altında kalacak olan Hasankeyf İlçesi’ne giden Claduia Roth, Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ile görüştü. Roth, Almanya’ya döner dönmez Hasankeyf’e ‘kardeş şehir’ bulacağını  söyledi. Roth, “Doğa zenginliğini bize sunan Hasankeyf’i sular altına bırakmak doğaya ve insanlığa ihanet olur. Burası eşsiz güzellikte bir yer. Dünya konuşulunca insanın aklına şiddet gelir. Hasankeyf denilince kültürel miras akıllara geliyor. İnsanlar günümüzde artık kültürel zenginliği görmeye geliyor. Burası turizm için de inanılmaz bir bölgedir. Belediye Başkanı sayın A. Vahap Kusen’in Almanya ile ‘kardeş şehir’ projesini olumlu buluyorum. Batı’da Almanya’nın kentleri ile ‘kardeş şehir’ler var. Ama Doğuda ‘kardeş şehir’ yok. Bu projeyi en kısa sürede hayata geçireceğiz. Almanya’nın tarihi bir ilçesini Hasankeyf ile ‘kardeş bir şehir’ yapmaya çalışacağız” dedi.

Roth, “Hasankeyf’i çok ama çok seviyorum. Bir metrekarelik alana da razıyım. Benim de bu kentte bir arsam olsun isterim. Hukuki yönden bir sıkıntı yoksa ben de tarihi ilçede arsa sahibi olanların arasında olmayı arzularım. Çünkü burası kültür hazinesi bir yer. Cuma günü Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmelerimin ağırlıklı konusu Hasankeyf olacak. Geçmişte Başbakan Erdoğan, Hasankeyf’in kurtarılmasıyla ilgili sözlerini hatırlatacağım. Başbakan Erdoğan, helikopterle üzerinden geçtiği Hasankeyf’i bizim gibi görmesini talep edeceğim” dedi.

Hürriyet



Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,817 µs