En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'na o soru soruldu

1 Nisan 2010 15:38 tsi
Kılıçdaroğlu'na o soru soruldu CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ''Bizi beğenen de olabilir beğenmeyende ama beğenmedi diye o insanları yadırgamak, tepki göstermek doğru değil'' dedi.

Partisinin yarın yapılacak il kongresine katılmak üzere Van'a gelen Kılıçdaroğlu, CHP Van İl Başkanı Halil Kartal, eski CHP'li milletvekilleri ve partililerle birlikte Van kahvaltısı yaptı.

Daha sonra Cumhuriyet Caddesi'nde esnaf ve vatandaşlarla sohbet eden Kılıçdaroğlu'nu bazı vatandaşlar protesto etti.

Kılıçdaroğlu'nun yanına gelen ve yıllardır CHP'de siyaset yaptıklarını belirten Salih Şahar, CHP kimliğini çıkartarak, Kılıçdaroğlu'na vermek istedi.

Şahar, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan dolayı CHP kimliği taşımaktan utandığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Biz ailece yıllardır CHP'liyiz ama bu kimlikten utanıyorum. Çünkü Deniz Baykal'ın imzası var. Bunu siz kendisine takdim edin. Biz sizin her zaman arkanızdayız. Sizin genel başkan olmanızı da istiyorum. Size her zaman destek veriyoruz ama Sayın Baykal'ın CHP'ye yıllardır verdiği zarardan dolayı partiden kopmak istiyoruz. Çünkü Sayın Baykal CHP'ye yakışmıyor. CHP'li olmaktan utanıyorum. Sayın Baykal'ın siyaseti parti tabanına zarar veriyor.''

Kılıçdaroğlu ise CHP Genel Başkanı Baykal'ın yarın yapılacak il kongresine katılmak üzere Van'a geleceğini belirterek, ''Siz de kongreye gelin. Sayın Baykal'ın bu bölge için, Van için düşündükleri nelerdir, eylemleri nedir, bütün bunları öğrenin. Ondan sonra beğenmezseniz, yine partiden ayrılabilirsiniz'' diyerek, Şahar'ı sakinleştirmeye çalıştı.

Bu arada, caddede toplanan bir grup da ''Ergenekon dosyalarını da ortaya çıkar, burada söylediklerini kürsüde de söyle, Kürtleri sevmiyorsanız, içlerinde ne işiniz var'' diyerek, Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi.

Tepkiler karşısında sessizliğini koruyan Kılıçdaroğlu, CHP İl Başkanlığına geçerek, basın toplantısına katıldı.

Kılıçdaroğlu, Van sokaklarında yaptığı gezide, en fazla göze çarpan sorunun işsizlik olduğu kanısına vardığını belirterek, gençlerin işsiz olmasının, sadece bu bölgenin sorunu olmadığını, Türkiye'nin temel sorunlarından birisi olduğunu söyledi.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kamuya ait tesislerin özelleştirilmesinin, işsizliğin daha fazla artmasına neden olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, son yıllarda kırsaldan aldığı göçle Van'ın yapısında ekonomik ve sosyal açıdan ciddi bir sorun oluştuğunu ancak bu tür sorunlu bir kentin, coğrafi ve tarihi yönden güzellikleri bulunduğunu ifade etti.

Van'ın, Türkiye'nin incisi bir kent olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, ''Kamunun yapacağı yatırımlarla buradaki güzellikler değerlendirilebilir ve kente daha fazla ziyaretçi gelmesi sağlanabilir'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''Sokaktaki tepkileri nasıl karşılıyorsunuz?'' yönündeki sorusuna Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi:

''Tepki olabilir. Her vatandaşın düşüncelerini özgürce açıklamasına inanan bir siyasi partiyiz. Bizi beğenen de olabilir beğenmeyen de ama beğenmedi diye o insanları yadırgamak, tepki göstermek doğru değil. Benim anlayışıma da uygun değil. İnsanlar düşüncelerini söylüyorlar. Hepimizin saygı duyması gerekir. Bize 'sürekli neden muhalefet ediyorsunuz?' diye bir eleştiri var. Biz ana muhalefet partisiyiz fakat iyi yönde yapılan şeylere de olumlu bakıyoruz, destek veriyoruz. Örneğin daha önce 1982 Anayasası'nın çok sayıda maddesine CHP destek vermiştir. Hatta Tayyip Bey'in parlamentoya girmesi için halkın verdiği oylara saygı duyularak önü açılmıştır. Milletvekili olarak parlamentoya girmiş ve Başbakan olmuştur. Bu, CHP'nin sayesinde olmuştur ama biz bunu Tayyip Bey olsun diye değil, demokrasi kazansın diye yaptık. Olumsuz olan şeylere de CHP doğal olarak tepki gösterecektir.''

-KARDEŞİNİN CHP'DEN İSTİFASI-

Kardeşi Adil Kılıçdaroğlu'nun CHP'den istifa ettiği yönündeki sorular üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

''Ben de bu sabah gazeteden öğrendim. Hiçbir bilgim yok. Bu ülkede insanlar siyasi düşüncelerini özgürce dile getiriyor. Bir kişi bir partide diye herkes o partiden olacak gibi bir kural yok. İnsanların düşünceleri, yapıları her zaman farklılık gösterebilir. Bizim de buna saygımız vardır.''

-CHP'NİN DOĞU VE GÜNEYDOĞU PROGRAMI-

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, ''CHP'nin bölgeyle ilgili bir programı var mı?'' şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''Biz bu bölgeye her zamankinden daha fazla yatırım yapılmasını istiyoruz. Buradaki işsizliğin, yoksulluğun giderilmesi gerekir. Bunları çözmeden mutlu insanları, barış içerisinde yaşayan Türkiye'yi yakalayamazsınız. CHP olarak 1989 yılında 'Doğu ve Güneydoğu Sorunlarına Bakış ve Çözüm Önerileri' adlı bir kitapçık yayımlamışız. Başka bir siyasi partide, bu bölge ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini anlatan böyle bir çalışma göremezsiniz. Fakat bizim bu bölgedeki sorunumuz, biz bu bölgeye daha az geldik, vatandaşlarla daha fazla kaynaşmadık. Onlara kendi çözümlerimizi, önerilerimizi yeteri kadar anlatamadık. Biz bireysel hak ve özgürlüklere bir sınır getirilmesini hiçbir zaman istemedik. Özgürlük alanının genişletilmesini her zaman istedik. Bizim açımızdan bu konularda herhangi bir sorun yok.''



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,868 µs