En Sıcak Konular

Hakim Kuban'ın kararları iptal!

1 Nisan 2010 15:07 tsi
Nöbetçi olduğu günlerde Balyoz ve Ergenekon soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen şüphelileri tahliye eden Oktay Kuban'ın kararı iptal edildi.

Nöbetçi olduğu günlerde Balyoz ve Ergenekon soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen şüphelileri tahliye etmesiyle gündeme gelen 12 Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban'ın kararı iptal edildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, kendi üyeleri Hakim Oktay Kuban'ın belgeler üzerindeki gizliliğin kaldırılmasına ilişkin verdiği kararı usul ve yasalara aykırı bularak iptal etti.

Nöbetçi olduğu günlerde Balyoz ve Ergenekon soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen şüphelileri tahliye etmesiyle gündeme gelen 12 Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban'ın belgeler üzerindeki gizliliğin kaldırılması ile ilgili verdiği karara Cumhuriyet savcıları itiraz etti. Balyoz soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcılarının etkin bir soruşturma için gizliliğin kaldırılmaması gerektiği yönündeki itirazı değerlendiren 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, kendi üyeleri Oktay Kuban'ın verdiği kararı usul ve yasaya aykırı bularak iptal etti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, üye hakim Oktay Kuban'ın nöbetçi olduğu sırada aldığı bir kararı usul ve yasaya aykırı bularak iptal etti. İptal kararına, Balyoz soruşturmasıyla ilgili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 'deliller üzerindeki kısıtlama' kararı gerekçe gösterildi.

Balyoz darbe planı soruşturmasının tutuklu muvazzaf subayları Tümamiral Ali Semih Çetin, Yarbay Ertuğrul Uçar ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'nin avukatları soruşturma sürecinde kendilerine ifade tutanakları ile bilirkişi raporlarının verilmediğini belirterek bu konuda bir karar alınması için Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban'a başvuruda bulundu. Savunma hakkının temel unsurları gerekçe gösterilen başvuruda Balyoz soruşturmasının delilleriyle ilgili kısıtlama kararının kaldırılması istendi. Başvuruyu yerinde bulan Hakim Oktay Kuban da kısıtlama kararının kaldırılmasına karar verdi.

Aynı gün Balyoz soruşturmasının savcıları, soruşturmanın selameti için kısıtlama kararının devam ettirilmesi gerektiğini belirterek, verilen kısıtlamanın kaldırılmasına ilişkin karara itiraz etti. Savcılar ayrıca, daha önce 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alınan kararları ve itirazlara verdiği cevapları da hatırlattı. İtiraz üzerine 12. Ağır Ceza Mahkemesinin heyeti, hakim Oktay Kuban olmaksızın değerlendirme yaptı. Savcılığın itirazını haklı bulan heyet, 10 Ağır Ceza Mahkemesi'nin daha önce verdiği kararlar ile itirazları reddettiğine dair görüşlere yer vererek, Kuban'ın kararını usule ve yasalara aykırı buldu.

Daha önce verilen kararların CMK 271/4 maddesi uyarınca kesinleştiğini vurgulayan heyet, böylece kararı iptal ederek kısıtlama uygulamasının devamına karar verdi.

CİHAN



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,647 µs