En Sıcak Konular

TUSKON tarih yazmaya devam ediyor

1 Nisan 2010 14:59 tsi
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) 2006 yılından bu yana düzenlediği 'Afrika Dış Ticaret Köprüsü' programları, bu ülkelerin dış ticaret açısından önemini gözler önüne serdi.

Ayrıca Türkiye'nin bugüne kadar diplomatik açıdan göz ardı ettiği birçok Afrika ülkesinde büyükelçilik açma sürecini de hızlandırdı.

Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) Başkanı ve TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, Bursa Girişimci İşadamları Derneği'nin (BUGİAD) davetlisi olarak geldiği Bursa'da TUSKON'un faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. 5 yıl önce kurulan TUSKON'un 15 bin üye ve 50 bin firmayı temsil eder duruma geldiğini belirten Ciğer, "Kuruluşumuzu takip eden süreçle, 8 dış ticaret köprüsü programı düzenledik. İşadamlarımızın dış ticaretlerini geliştirmeyi, alternatif pazarlara açılmalarını hedefleyen dış ticaret köprüleri aracılığıyla, ekonomik krizi fırsata dönüştürdük. Dış ticaret köprüleri, daralan Amerika ve Avrupa pazarına karşın Afrika, Avrasya, Pasifik ve Latin Amerika pazarlarının önemini ortaya koydu." diye konuştu.

Afrika pazarını keşfeden sürecin dış ticaret köprüsü programları vesilesiyle başladığını vurgulayan Ciğer, son 3 yılda Afrika ülkelerine yapılan ihracatın 3 kat oranında artış gösterdiğini ifade etti. Dünya genelindeki enerji ve maden yataklarının büyük oranda Afrika'da toplandığını dile getiren Ciğer, bölgenin yatırımcılar açısından cazibe merkezi olduğuna dikkat çekti.

11 AFRİKA ÜLKESİNE BÜYÜKELÇİLİK

'Afrika Dış Ticaret Köprüsü' programlarının, bu ülkelerin dış ticaret açısından önemini gözler önüne sermesinin yanında, Türkiye'nin pek çok Afrika ülkesinde büyükelçilik açma sürecini de beraberinde getirdiğini vurgulayan Ciğer, şunları söyledi: "Afrika'nın ne denli büyük öneme sahip olduğunu ortaya koyan TUSKON'un programları, Türkiye'yi de diplomatik atağa geçirdi. Pek çok Afrika ülkesinde diplomatik temsilciliği olmayan Türkiye, 11 ülkede büyükelçilik açma kararı aldı. Bu ülkelerden 6'sında büyükelçilik açıldı. 2011'de büyükelçilik açılan ülke adedi 20'yi bulacak."

'Afrika Dış Ticaret Köprüsü' programları sayesinde, Türk Hava Yolları'nın (THY), Nijerya başta olmak üzere Kuzey Afrika ve Güney Afrika'da yer alan birçok ülkeyi uçuş sefer ağına dahil ettiğini dile getiren Ciğer, Afrika ülkelerinde Türk insanına karşı büyük bir sevgi ve sempati bulunduğuna işaret etti. Geçen yıl TUSKON'un düzenlediği 'Dünya Ticaret Köprüsü' programına 135 ülkeden 2 bin 500 işadamının katıldığını hatırlatan Ciğer, dünya işadamlarının büyük buluşmasında önemli ticari anlaşmalara imza atıldığını vurguladı.

'Dünya Ticaret Köprüsü' vesilesiyle ilk defa Brezilya'dan Türkiye'ye 80 kişilik işadamı heyetinin geldiğini belirten Ciğer, program dolayısıyla devlet başkanları, bakanlar, bürokratlar ve gazetecilerin Türkiye'de ağırlandıklarını ifade etti. 'Dünya Ticaret Köprüsü'nün ikincisini bu yılın haziran ayında düzenleyeceklerini dile getiren Ciğer, etkinliğe büyük bir ilginin bulunduğunu sözlerine ekledi.

BUGİAD Başkanı Hayati Canlılar da Ciğer'i ağırlıyor olmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, MARİFED ve TUSKON'un dış ticaret gezilerine katılım sağlamada, büyük özen gösterdiklerini söyledi.

MARİFED Başkanı ve TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer konuşmaların ardından, BUGİAD'a yeni katılan üyelere, üyelik beratlarını takdim etti.

(CİHAN)



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,606 µs