En Sıcak Konular

1 Nisan 2010 12:35 tsi
Tabi, tabi. Önden çekilmiş resimleri de var.

iyibilgi Ankara

Avrupa’nın demir çekirdeğini oluşturan Almanya-Fransa ikilisinin biri Türkiye’yi ziyaret ederken, diğeri Washington’daydı. Paris’in bir numaları koltuğunda oturan Sarkozy, ABD Başkanı ile biraraya geldi ve…






Barack Obama, ya da şöyle söyleyelim süper güç liderleri siyaseten erimeye başlamış ve ek olarak zamanında ABD’ye (Bkz: Irak savaşı) diklenmiş liderleri sempati ile karşılamaya sempati duymazlar.

Ancak bu ziyaret sempati sınırlarının ötesinde adeta bir kucaklaşma şeklinde gerçekleşti ve artık anlatıla anlatıla dilde tüy bırakmayan öykülerden olan, Fransa hediyesi ‘Özgürlük Heykeli’nin bile gözlerinden yaş geldi.

Netanyahu’nun kameralar önünde elini sıkmaya bile tenezzül etmeyen Beyaz Saray’ın Fransa’ya gösterdiği sevdalı karşılamanın nedeni ne? Aslında paradoks gibi gözükse de, İsrail’in sorununu aşmayı da içeren İran meselesi bu.

ABD, Fransa’dan böylece İran’a karşı “başlatacağı yaptırım atağı” için “tam destek” almış oldu! Bu final cümlesi elbette önemli ama Obama’nın takvim veren cümlesi de öyleydi…

ABD Başkanı¸ “Aylar değil haftalar içinde bu iş çözülecek” dedi. Minimum iki, maksimum 7 hafta anlamına geliyor elbette bu.

Peki nasıl? Elbette yine bildik tartışmaya dönüyoruz ve BMGK burada ana ekseni oluşturuyor. BM Güvenlik Konseyi 15 üyeden oluşuyor. İşte önümüzdeki dönemde burada İran oylaması yapılacak.

Yine bilindiği gibi Türkiye BMGK’nın geçici üyesi ve oyu “altın” değerinde. Ama bundan önce daimi üyelerin yaptırımları veto etmemesi gerekecek. Bu genel olarak Batı, özel olarak da ABD için çok önemli.

Önemli ama Ankara için de öyle. Türkiye’nin nasıl oy vereceği üzerine yapılan analizler biraz da bu 15 içindeki dengelerle ilgili. Ankara’nun bu terazileri tartmadan karar vermesi düşünülemez.

Yanı sıra, hükümetin bu konudaki rezervleri de gayet iyi biliniyor. Türkiye yaptırımdan önce diplomasi tezini savunuyor. Bu durumda da geriye, diğer 14 üyenin hatta sadece ne oy vereceği tartışılan Rusya ve Çin’in oyları kalıyor.

Tüm ülkeler İran’a yaptırıma onay verirse Türkiye tek başına kalmak ister mi? (14’e 1 garip durur gerçekçen.) Rusya “hayır” derse, Türkiye ne der? Çin “hayır” derse veya hem Çin hem Rusya “hayır” derse ne olur?

Bu sorular tartışlacak daha. Ama şurası da bir gerçek ki; Çin, Rusya ve Türkiye “hayır” derse.. O tartışmalar çok uzayacak!



Bu haber 1,389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,618 µs