En Sıcak Konular

Balyoz savcılarının itirazı kabul edildi

1 Nisan 2010 12:30 tsi
Balyoz soruşturmasında müdafii avukatlarının talebi üzerine dosyadaki belgelerin kendilerine verilmesi yönündeki mahkeme kararı soruşturma savcılarının itirazı üzerine kaldırıldı.

Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanan Ali Semih Çetin, Süha Tanyeri ile Ertuğrul Uçar’ın avukatlarının talebi üzerine dosyadaki belgelerin kendilerine verilmesi yönündeki mahkeme kararı, soruşturma savcılarının itirazı üzerine kaldırıldı.

NÖBETÇİ HAKİM TALEBİ DEĞERLENDİRDİ

Soruşturma kapsamında tutuklanan Tümamiral Ali Semih Çetin, emekli Tümgeneral Süha Tanyeri ile Yarbay Ertuğrul Uçar’ın avukatlarının ‘ifade tutunakları, hazır bulundukları işlemler, bilirkişi raporlarının’ kendilerine verilmesi için İstanbul nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne talepte bulundu.

HAKİM: "İSTENEN BELGELER SORUŞTURMAYI TEHLİKEYE DÜŞÜRMEZ"

Talebi yerinde bulurak kabul eden nöbetçi hakim Oktay Kuban, kararında , “Ceza soruşturmalarında etkin bir soruşturma yürütülebilmesi için soruşturmanın niteliğine göre delilleri karartma veya değiştirme, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürme şüphesini gösteren olguların varlığı halinde müdafinin dosyayı inceleme ve belgelerden örnek alması kısıtlanabilir.Ancak bu amaç savunma hakkının temel asli unsurlarının ihlal edilmesi uğruna sürdürülemez.Şüpheli müdafi etkin bir şekilde itiraz hakkının kullanabilmesi için soruşturma evrakından gerekli olanları inceleyip örnek alabilmelidir.Cumhuriyet savcılığının soruşturma dosyasını incelemesinde şüpheli müdafileri soruşturma dosyasındaki tüm bilgi ve belgeleri istememiştir.Şüpheli müdafilerinin CMK 153/3 maddesi kapsamında şüphelilerin ifadeleri, hazır bulundukları işlemlere ilişkin tutunak ve bilirkişi raporlarının örneklerini almalarında soruşturmanın amacını tehlikeye düşürecek bir olgu bulunmadığı kabul edilerek talebin kabülüne ve evrak örneklerinin talepte bulunan şüpheli müdafilerini İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca verilmesine karar verildi" denildi.

SAVCILIK İTİRAZ ETTİ

Bu karar üzerine soruşturma savcıları Süleyman Pehlivan, Bilal Bayraktar, Ali Haydar ve Mehmet Berk, 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne kararın kaldırılması yönünde itirazda bulundu.

"İFADELERİ ALINMAYAN KİŞİLER DEŞİFRE OLUR"

Savcılığın itirazı gerekçesinde; "Yürütülen soruşturmanın en önemli delilleri 3 ayrı bilirkişi raporu olmakla, bu bilirkişi raporlarına bu aşamada şüpheli müdafiileri tarafından erişiminin sağlanmasının soruşturmanın amacını düşüreceği, halen ifadesine başvurulmayan ve soruşturması devam eden kişilerin açığa çıkmasına , bu kişilerin kamuoyunda deşifre olmasına neden olacağı gözetilerek söz konusu hakimler kararının kaldırılmasına" denildi.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

Bu itirazı değerlendiren mahkeme heyeti savcılığın itirazını yerinde bularak, nöbetçi hakimin verdiği kararı oy birliği ile kaldırdı.

ajanslar



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,998 µs