En Sıcak Konular

Büyükelçi dönüyor. Ya Başbakan?

1 Nisan 2010 09:25 tsi
Büyükelçi dönüyor. Ya Başbakan? ABD ile buzlar eriyor mu?

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin 24 Nisan’ı Ermeni soykırımı anma günü ilan etme tasarısını oylayarak Genel Kurul’a göndermesi ardından ‘görüşüne başvurulmak üzere Ankara’ya çağırılan Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Namık Tan, görevine dönüyor.

Resmi karar açıklanmamakla birlikte Tan’ın önümüzdeki hafta Vaşington’a dönmesi ihtimali yükseliyor.

Bu konuda görüşüne başvurduğumuz Tan, herhangi bir yorum yapmak istemedi. Ancak Dışişleri kaynakları, hükümet düzeyinde alınacak siyasi karara bağlı olarak, Tan’ın 12-13 Nisan’da Vaşington’da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi öncesi dönüş yapabileceğini ifade ediyorlar.
Eli kulağında bu kararda, temel olarak iki etken söz konusu.

Bu etkenlerden birisi, Tan’ın çağrılması kararının uluslararası basında beklentinin üzerinde yankı bulması. Bu konudaki haber ve yorumlar Batı dünyasının en etkili gazete, televizyon ve siyasi internet sitelerinde yer aldı. Dışişleri kaynakları, bu hamle olmasaydı, bu düzeyde ve yaygınlıkta bir kamuoyu çalışması yapmanın mümkün olamayacağını söylüyorlar.

Erdoğan gidecek mi?
Daha önemli etken ise,  ABD tarafından gelen çok sayıda açıklama, ki Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Savunma Bakanı Robert Gates buna dâhil. Bunun üzerine Clinton’un 28 Mart’ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu telefonla araması...

Dışişleri Bakanlığı, bu görüşmede Clinton’un Davutoğlu’na, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı nükleer zirveye beklediklerini hatırlattığını, Davutoğlu’nun da bu konudaki değerlendirme sürecinin devam ettiğini söylediğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde düzenlenecek zirveye Başbakan Erdoğan’ın katılıp katılmayacağı konusunda da bir açıklama ise hâlâ yapılmıyor.

Ziyaret hâlâ Erdoğan’ın iş programında duruyor. Ankara’da bu ziyaret üzerine toplantılar yapılıyor. Hatta bu toplantılardan en önemlisi bugün yapılacak ve zirveye katılacak Türk heyetinin müzakere pozisyonu teknik düzeyde saptanacak.

Ancak siyasi pozisyon ve ondan önemlisi heyete kimin başkanlık edeceği kesinleşmedi.
Başbakan Erdoğan, 4 Mart’ta yapılan oylamanın ardından önce Tan’ın çağırıldığını açıklamış, Tan ertesi gün yola çıkarak 6 Mart’ta Ankara’ya ulaşmıştı.

Bunun ardından; 1-  ABD ile ikili düzeyde yapılan temaslar askıya alınmış (bu çerçevede Dış Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın gezisi ertelenmiş), 2-  Hükümet kanadından kimsenin gitmeyeceği ortaya çıkınca her sene yapılan (ve daha çok silah ve enerji lobilerinin alanı olan) Türk Amerikan Konseyi yıllık toplantılarının zamanında yapılamayacağı açıklanmış, 3-  Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan randevu alınamadığı gerekçesiyle TÜSİAD’ın Vaşington’daki önemli bir programından vazgeçilmişti.

...

Murat Yetkin / Radikal'deki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,854 µs