çifte hesap | " /> çifte hesap | "/>

En Sıcak Konular

Anayasa paketi için çifte hesap

1 Nisan 2010 08:08 tsi
Anayasa paketi için çifte hesap 
Anayasa paketi TBMM Başkanlığı’na sunulurken, Meclis’te parmak hesapları yapılmaya başlandı.

AK Parti anayasa paketinin 330’un üzerinde oyla geçmesi için kapıları tek tek çalmaya başladı. Ancak kapıları çalmadan önce AK Parti Anayasa paketine ‘hayır’ oyu vereceği konuşulan kendi milletvekillerini yakın markaja aldı. AK Parti Grup Başkanvekilleri ‘küskün’ milletvekilleri ile tek tek görüşüyor. Başbakan Erdoğan’ın da gerek duyulması halinde bu milletvekilleri ile tek tek görüşeceği öğrenildi.

BAĞIMSIZLAR ÖNEMLİ

AK Parti’nin 330’un üzerinde oyla teklifi geçirmesi bağımsız milletvekillerinin de oyuna bağlı. Meclis’te 11 bağımsız milletvekili bulunuyor. AK Parti kurmaylarının bu vekillerle tek tek görüştüğü öğrenildi. DSP’den istifa eden 7 bağımsız milletvekilini pakete karşı çıkması bekleniyor. DSP’den istifa eden Tayfun İçli, Emrehan Halıcı, Ahmet Tan, Recai Birgün, Hüseyin Pazarcı, Mücahit Pehlivan ve Harun Öztürk’ün pakete karşı olduğu belirtiliyor. Tunceli Milletvekili Kamer Genç de pakete karşı çıkıyor. AK Parti’den istifa eden Elazığ Milletvekili Feyzi İşbaşaran ise paketin bazı maddelerine destek verecek. Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyüpoğlu da pakete destek veriyor.

DSP KİLİT PARTİ

Meclis’te 6 milletvekili ile temsil edilen DSP de kilit parti konumuna geldi. DSP’li milletvekillerinin pakete olumlu oy vermeleri bekleniyor. AK Parti, DSP’li milletvekillerinin desteğini almak için pakete Hikmet Sami Türk’ün bazı önerilerini koydu. CHP İMZA PEŞİNDE AK Parti, Meclis’te 330 hesapları yaparken CHP de 110 imza hesapları yapıyor. Paketi Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için CHP’nin 110 imzayı bulması gerekiyor. CHP’nin 97 milletvekili bulunuyor. 11 bağımsızdan 9’unun CHP’ye imza vermesi bekleniyor. CHP’nin paketi Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için DSP’li 6 milletvekilini de ikna etmesi gerekiyor.

Anayasa paketi nasıl oylanacak?

Anayasa Komisyonu’na sevk edilen yeni paket 7 Nisan Çarşamba günü komisyonda görüşülecek. Anayasa değişikliği teklifleri, TBMM Genel Kurulu’nda iki tur halinde görüşülüyor. İlk turda geneli ve maddeleri üzerinde yapılan konuşmaların ardından maddelerin tek tek gizli oylamasına geçiliyor. Teklif için ilk turda, maddelerine geçilmesi ve 29 madde için 30 gizli oylama yapılacak. İkinci turda, maddeler üzerinde konuşma olmayacak. Ancak değişiklik önergesi verilmiş ise milletvekilleri konuşabilecek. İkinci turda da maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 30 gizli oylama yapılacak. Teklifin kabulü için 330 oy gerek.

bugün



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,548 µs