En Sıcak Konular

BDP'li Sakık, 'And'a isyan etti

31 Mart 2010 21:58 tsi
BDP'li Sakık, okullarda okunan And'a işaret ederek, 'Acaba bu demode olmuş şeyleri kaldıramaz mıyız?' diye sordu.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, okullarda okunan And'a işaret ederek, 'Acaba bu demode olmuş şeyleri kaldıramaz mıyız?' dedi.

Sakık, TBMM Genel Kurulunda, İstanbul'da Türk-Alman Üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısı üzerinde yaptığı konuşmada, bir dilin, 'bir kandil' olduğunu, dilin de kandil gibi ruhu aydınlattığını söyledi. Sakık, 'Yıllardır yok saydığınız dilleri, ne zaman anayasal güvenceye alacaksınız?' diye sordu.

İlköğretimden başlayan ret ve inkar politikalarının hayatın her alanında devam ettiğini iddia eden Sakık, 'Çocuklarımızı ilkokula gönderiyoruz, sabahtan itibaren başlıyoruz, 'Türküm, doğruyum, çalışkanım...' Türk olmayanlar doğru değil mi? Sayın Bakan acaba bu demode olmuş şeyleri kaldıramaz mıyız? Barışı sağlayacaksak, bu ırkçı şeyleri söyleterek nereye kadar varabiliriz? Çocuklarımızı farklı şekilde yönlendiriyoruz. Çağrıda bulunuyorum: Bu ülkede iç barışımızı sağlamak istiyorsak yeni bir sayfa açalım' görüşünü savundu.

Sakık, okuma öğrenilirken, 'Ali topu Kaya'ya at' denildiğini, farklı renk ve isimlerin bulunduğunu ifade ederek, 'Ali topu Agop'a, Agop sen, Şaron'a at. Şaron sen Heval'e, Heval sen de Recep Tayyip Erdoğan'a at desek, kıyamet mi kopar' dedi.


-'ALMAN EKONOMİSİNE EMEK VERDİ'-

MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş, yüz binlerce diplomalı işsiz bulunduğunu, bunların psikolojisinin de bozulduğunu dile getirdi.

Üniversitelerin açılmasına karşı çıkmadıklarını kaydeden Akkuş, ancak bu üniversitelerin, uygun yerlerde ve gelişme gösteren alanlarda olması gerektiğini söyledi.

Almanya'da yaşayan 3,5 milyon Türk'ün, Alman ekonomisine emek verdiğini, değer kattığını vurgulayan Akkuş, 'Almanya'nın, oradaki vatandaşlarımıza Türk Lisesi açmasını bırakın, onları asimile etmeyi düşünmektedir. Almanya ekonomisi, ağır sanayiye dayanıyor. Bu alanın da vasıfsız işçiye ihtiyacı var, bunun için de Türk gençleri uygun. Almanya, bunu kaybetmek istemez' diye konuştu.

MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal da Almanya'da 3,5 milyon Türk vatandaşının yaşadığını, burada da Türk-Alman Üniversitesi olması gerektiğini belirtti. Bal, 'Almanya parlamentosu niye böyle bir karar almıyor?' diye sordu.

Eğitim-öğretim dilinin Türkçe olması gerektiğini öne süren Bal, milli kültürün, dille yakından ilgili olduğunu, dil zayıflarsa kültürün de zayıflayacağını kaydetti. Bal, 'eski kolonilerde görülen yabancı dille eğitim-öğretim yapma garabetinin kaldırması gerektiğini' savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz ise üniversitelere arsa, kadro tahsis etmenin kolay ancak bu kadrolara eleman, akademisyen sağlamanın zor olduğunu belirtti.

Türk-Alman Üniversitesinden mezun olanların Türkiye'de mi yoksa Almanya'da mı çalışacağı sorusunu yönelten Korkmaz, Türkiye'nin bugüne kadar yeterince beyin göçü verdiğini kaydetti.

Tasarının görüşmeleri, 4. madde üzerinden devam ediyor.

aa



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,738 µs