En Sıcak Konular

Cemil Çiçek'ten açıklama

31 Mart 2010 20:32 tsi
Cemil Çiçek'ten açıklama Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Polis meslek eğitimine alınacak yüksek öğretim mezunları yaş sınırının 28'den 29'a, askerliğini yapmış olanlarda da 29'dan 30'a yükseltilmesi ve 20 bin polis memuru kadrosunun ihdas edilmesi kanun tasarısı imzaya açıldı'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toplantıda bazı kanun tasarılarını imzaya açtıklarını belirten Çiçek, bunlardan bir tanesinin polis meslek eğitimine alınacak yüksek öğretim mezunları yaş sınırının 28'den 29'a, askerliğini yapmış olanlarda da 29'dan 30'a yükseltilmesi ve 20 bin polis memuru kadrosunun ihdas edilmesi olduğunu söyledi.

Çiçek, Türkiye'de güvenlik hizmetlerinin layıkıyla sürdürülebilmesi bakımından kişi başına düşen polis sayısında noksanlık olduğunu belirterek, ''Bu da ister istemez asayiş ve huzurun temini bakımından özellikle büyük şehirlerimizde bazı problemler çıkarmaktadır. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bir polise 250 kişi düşerken halen ülkemizde bu 300'ün üzerindedir. Dolayısıyla bu açığın kapatılabilmesi lazım. Öbür taraftan da mesleğe daha yüksek eğitim görmüş insanların kazandırılabilmesi bakımından dan bu düzenlemenin yapılmasın da fayda görülmüştür'' diye konuştu.

BORÇ VE ALACAKLARA YAPILANDIRMA
Bazı kamu kurum ve kuruluşlarının borç ve alacaklarının yeniden yapılandırılacağını da ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:
''Özellikle BOTAŞ gibi, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi olmak üzere enerji alanında faaliyet gösteren bir kısım kuruluşların birbirlerinden karşılıklı borç ve alacak ilişkileri var. Bu da bu kuruluşların sermaye yapılarını olumsuz yönde etkilediği için bu hizmetlerin bundan böyle daha borç yükünden arınmış olarak hizmetlerini sürdürebilmeleri bakımından borçlarının yeniden yapılandırılması, takas, mahsup ve terkin suretiyle tasfiye edilmesine imkan veren bir kanun tasarısını bugün kabul ettik.''

ASKERİ MAHKEMELER TÜMÜYLE HAKİM ÜYELERDEN OLUŞACAK
Çiçek, üzerinde durdukları bir başka kanun tasarısının da Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararının gereği olarak Askeri Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulü Hakkındaki Kanun Tasarısı olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bilindiği gibi yürürlükte olan Askeri Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulü Hakkındaki Kanun 1963 tarihlidir ve o günden beri de askeri mahkemelerde iki hakim, bir muvazzaf subay başkanlığında üçlü bir heyet oluşuyor. Genelkurmay Başkanlığındaki Askeri Mahkeme'de ise üç askeri hakim, ikisi de general ve amiral olmak üzere beş kişiden oluşuyor. Anayasa Mahkemesi 7 Mayıs 2009 tarihli iptal kararında hakim sınıfından olmayan üyelerin bu mahkemelerden çıkarılması ile ilgili olarak bir iptal kararı vermişti. Bununla ilgili de bir süre vermiştir. Bu sürenin dolmasından evvel böyle bir yasanın çıkması gerekiyor. Dolayısıyla bundan sonra askeri mahkemeler tümüyle hakim üyelerden olaşacaktır. Onu düzenleyen bir kanun tasarısı var.''

TÜRKİYE İMZASININ ARKASINDA
Çiçek, bir gazetecinin, ''Ermenistan ve Türkiye arasındaki protokol sürecinde, Ermenistan'dan bazı açıklamalar geldi. Protokol sürecinin sekteye uğrayabileceği yönünde... Bundan sonra süreç, protokoller açısından nasıl olacak?'' sorusuna, şu yanıtı verdi:
''Bu konuyla ilgili bir açıklama gerekiyorsa Dışişleri Bakanlığımız zaten fayda görüyorsa bu açıklamaları yapıyor. Türkiye, altına imza koyduğu ister anlaşma, ister belge bunun arkasındadır.''

ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ
Bir soru üzerine Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretinin de henüz netleşmediğini bildiren Çiçek, ''Bu konudaki değerlendirmemiz devam ediyor'' dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Çiçek, ''Anamuhalefet partisinin bir iddiası oldu. AK Parti'nin Anayasa teklifi ile ilgili iki ayrı imza listesi olduğu ve birinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in imzası bulunduğu yönünde. Buna ilişkin değerlendirmenizi alabilir miyiz?'' diyen bir gazeteciye, ''Bunu hiç bilmiyorum. Bunu şimdi ilk defa, girerken toplantıya bir arkadaşınız söyledi. Bu TBMM'nin faaliyetidir. Bunu gruptaki arkadaşlar bilir. AK Parti olarak bizim yeteri kadar sayımız var. Öyle kıl payı teklif verecek bir çoğunluğa sahip değiliz'' yanıtını verdi.

TERÖR EYLEMİNİ KINIYORUZ
Rusya'da meydana gelen terörist eylemleri gerçekleştirenlerin, ''Türkiye'de eğitim gördüğüne yönelik'' iddiaların hatırlatılarak, bu konuda bir bilgisi olup olmadığının sorulması üzerine ise Çiçek, terör eylemini kınadığını belirterek, ''Terörden en çok acı çekmiş bir ülke olarak, dünyanın neresi olursa olsun, hele Rusya gibi uzun bir tarihi geçmişimiz ve çok sıkı ilişkilerimiz olan bir ülkede bunun meydana gelmiş olması da ayrıca üzüntümüzü artırmıştır'' dedi. 
 
aa



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,546 µs