En Sıcak Konular

Gül, Pakistan'da patronlara seslendi

31 Mart 2010 19:34 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Pakistan arasındaki işbirliği konusunda, ''Bugünkü konuşmalarımızın büyük bir kısmını siyasi konular almadı, belki de ilk defa, ekonomik konular aldı.'' dedi.

Gül, Serena Otel'de düzenlenen Türkiye-Pakistan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Pakistan'la İran'ın ve Türkiye'nin demiryoluyla bağlanmasının bütün ticari ve ekonomik ilişkiler için çok büyük bir imkan olacağına dikkati çekerek, bu nedenle daha önce dış ticarette iki milyar dolar, beş milyar dolar olarak ifade edilen hedeflerin kısa süre içinde aşılacağına inandığını söyledi.

Birçok alanda büyük potansiyel bulunduğunu dile getiren Gül, dünyanın nüfus olarak altıncı büyük ülkesi konumundaki Pakistan'ın çok dinamik, çalışkan ve eğitimli bir nüfusa sahip olduğunu kaydetti.

Pakistan'ın el değmemiş çok büyük kaynakları bulunduğunu ve iki ülke arasında çok büyük işbirliği imkanları olduğunu ifade eden Gül, Pakistan'a resmi heyetin yanında Türkiye'nin çok değerli iş adamları, sanayicileri ve yatırımcılarıyla beraber geldiğine, bu firmaların bazılarının Türkiye'nin en büyük firmaları ve yatırımcıları olduğuna dikkati çekti.

Gül, ''Kendilerinin ölçekleri Türkiye'yi taşmıştır ve dünya ölçekli firmalar vardır. Bunların bazıları şimdiden Pakistan'da zaten faaliyet göstermektedir'' dedi.

İki ülke arasındaki bu potansiyeli gerçekleştirme zamanı olduğunu vurgulayan Gül, ''Onun için bugünkü konuşmalarımızın büyük bir kısmını siyasi konular almadı, belki de ilk defa, ekonomik konular aldı. Gerçekten çok kararlıyız'' diye konuştu.

-''TECRÜBEMİZİ SİZİNLE DE PAYLAŞABİLİRİZ''-

Enerji sektörünün önemine işaret eden Gül, gelirken TOBB ve DEİK'e verdiği talimat çerçevesinde özellikle enerji konusunda Türkiye'nin firmalarının bu geceye katılmasını istediğini kaydetti.

Enerjinin Pakistan'ın en önemli meselelerinden birisi olduğunu bildiklerini dile getiren Gül, enerjinin Türkiye için de büyük önem taşıdığını söyleyerek şöyle devam etti:

''Eğer ekonomik kriz geçen sene olmasaydı biz de bunun sıkıntısını çekecektik. Ekonomik krizin bir olumlu faturası bize, geçen yıl enerji sıkıntısını çekmedik. Türkiye yüzde yedi büyümeye devam ederken son altı yedi senedir, sürekli, enerji meselesi önümüzdeki en büyük konulardan birisiydi. Şimdi tekrar süratli bir biçimde büyümeye geçtik biz Türkiye olarak. Önümüzdeki yıllarda enerji konusunu tekrar hep göreceğiz.''

Bundan ders alarak Türkiye'de geçen yıllarda hidroelektrik konusunda büyük bir atılım yapıldığına dikkati çeken Gül, nehirler üzerinde santrallar kurulduğunu buralardan elektrik üretildiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Bu nehirler daha önce de Türkiye'de vardı. Sizin de nehirleriniz var. Hepsi akıyor. Bunlardan enerji için faydalanmayla ilgili hukuku, bürokrasiyi ve dokümanları hazırlamak, bunu en şeffaf şekilde sunabilmek ve yatırımcı çekebilmek... Bunu biz gerçekleştirdik, bin 500 tane lisansla. Bu bin 500 lisansa binlerce müracaat oldu, yerli ve yabancı. Bu Türkiye'de sektörün tekrar canlanmasına yol açtı ve özellikle nehirler üzerinden elektrik üretimi konusunda Türkiye'de inanılmaz bir oluşum ortaya çıkarttı. Tüm bu tecrübemizi sizinle de paylaşabiliriz.''

Pakistan'a gelmeden önce Enerji Bakanlığına ve ilgili kurumlara talimat verdiğini belirten Gül, Pakistan'ın enerji ve hidroelektrik kaynaklarının harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Gül, ''İnanıyorum ki bugün yapılan görüşmelerde sizler iyi neticelere ulaşacaksınız ve Türkiyeli iş adamları, yatırımcıları olarak Pakistan'a bu konuda yatırımlar yapacaksınız'' dedi.

Türkiye'nin önemli şirketlerinden birinin Pakistan'da elektrik üretimine başlayacağına dikkati çeken Gül, şirketin özel yapılmış gemilerle santralleri Pakistan'a getirdiğini belirtti.

Pakistan'ın çok büyük kömür rezervleri bulunduğuna da işaret eden Gül, Türkiye'nin de kömür rezervleri bulunduğunu ancak yeterince zengin olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

''Sizin de çok değerli, el değmemiş kömür rezervleriniz olduğunu biliyoruz. Biz Türkiye olarak Avustralya'dan, Yeni Zelanda'dan, Güney Afrika'dan Türkiye'ye kömür taşıyoruz ve Türkiye'de enerji, elektrik üretiyoruz. Buralarda termik santrallerin kurulması konusunda da büyük potansiyel var. Elektriği burada üretip hatlar üzerinde Türkiye'ye, İran'a, Irak'a da taşıyabilirsiniz. Bugün artık bunlar mümkün, yirmi otuz sene önceki dünyada yaşamıyoruz.

Ben Türk ve Pakistanlı iş adamlarına burada tekrar güçlü çağrıda bulunuyorum ki bu yatırımların hepsini yapın. Yapacağınıza da eminim, çünkü çok hazırlıklı geldiniz.''

-MÜTEAHHİTLİK-

Müteahhitlik konularının da çok önemli bir alan olduğunu belirten Gül, baraj konusunda da Türkiye'nin dünyanın en büyük barajlarını yapan ülkelerden birisi olduğunu vurguladı.

Türk şirketlerinin çok büyük deneyimi olduğunu belirten Gül, Türkiye'nin dünyada kendisini ispatlayan şirketlerinin Pakistan'da faaliyet göstereceğine inandığını kaydetti.

Türkiye'nin Çin'den sonra dünyanın ikinci büyük müteahhitlik hizmetlerine sahip olduğunu vurgulayan Gül, dünyadaki 225 büyük uluslararası müteahhitlik firması içerisinde 35'inin Türk firması olduğunu, bu firmaların Amerika'dan Avrupa'ya, Afrika'dan bütün Orta Asya'ya kadar çok büyük projelere başarıyla imza attıklarını söyledi.

-TARIM-

Tarım konusunun da ihmal edilemeyecek bir sektör olduğuna işaret eden Gül, gıda güvenliğinin dünyanın en büyük meselesi olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle devam etti:

''Bu gelişmiş, kalkınmış ülkeler için de zengin ülkeler için de gelişmekte olan ülkeler için de aynı. Geleneksel olarak yapılan tarımı modern bir şekilde yapmak, hayvancılığı yapmak, tarıma dayalı sanayileri kurmak hepimizin öncelikleri arasındadır. Tarım Bakanımız burada güzel görüşmeler yaptı. Yine bazı şirketlerimiz var bu konuda. Hayvancılıkla ilgili, hayvanların değerlendirilmesi ile ilgili çok modern kesimhanelerin, soğuk hava depolarının kurulmasıyla ilgili çok büyük bir Türk şirketinin, kendisini dünyanın başka yerlerinde ispatlamış bir şirketin burada faal olduğunu biliyorum. Çok büyük projeleri gerçekleştirmek üzere olduğunu biliyorum. Bütün bunlar hepimiz için herhalde kıvanç meselesidir. Buna inanıyorum ki sizler de katılacaksınız.''

Pakistan'ın da çok önemli iş adamları ve firmaları olduğuna dikkati çeken Gül, Pakistanlı iş adamlarını da Türkiye'de faal olmaya çağırarak, Türkiye'de iş yapan bir Pakistanlı firmanın kendisini Türkiye'de ayrıcalıklı hissedeceğine inandığını söyledi.

Pakistanlı firmalar için Türkiye'de, Pakistan'da Türk firmalara yapıldığı gibi bir pozitif ayrımcılık olacağını ifade eden Gül, şunları kaydetti:

''Başta bu, halkın gönlünden gelen pozitif ayrımcılıktır. Yani dostluktur, kardeşliktir. Bütün bunları, bu avantajları kullanmamız ve realize edip halkımızın çıkarına değerlendirmemiz gerekmektedir. Buna yürekten inanıyorum, bununla ilgili güzel neticelerin olacağına inanıyorum. İnanırsak bunlar gerçekleşir. Hükümetler arasında en üst seviyede irade var, siyasi irade var. Şimdi artık sizlerin daha çok çalışmanız, daha çok birbirinizin potansiyelini keşfetmeniz, daha çok iş ortamını değerlendirmeniz gerekmektedir. Bu ziyaretimin bu konuda da bir dönüm noktası olması gerektiğine inanıyorum.''

-PAKTÜRK OKULU'NUN GÖSTERİSİ-

Cumhurbaşkanı Gül, İş Forumu'nun ardından, Pakistan'da faaliyet gösteren PakTürk Okulu'nun Serena Oteli'nde düzenlediği gösteriyi izledi.

Okul öğrencileri Pakistan ve Türkiye'nin milli marşlarını söyledikten sonra çeşitli şarkılar seslendirdi.

Pakistan'daki Türk okulları ile ilgili sunumun yapıldığı etkinlikte Cumhurbaşkanı Gül, okullara maddi destek veren hayırsever Pakistanlı iş adamlarına plaket sundu.

Gül, yaptığı konuşmada, Türk okullarının faaliyetlerini öğrenmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Okullara eğitim hizmeti için ev sahipliği yapan Pakistanlı yetkililere teşekkür eden Gül, okul yöneticilerini, öğretmenleri ve hayırsever iş adamlarını tebrik etti.

''Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluk konuşmaların, cümlelerin çok ötesinde bir derinliğe sahip'' diyen Gül, iki ülke arasında tarihten gelen iyi ilişkilerin bu tür işbirlikleriyle geleceğe taşınacağını söyledi.

Gül, iki ülke arasında her alanda mükemmel olan ilişkilerde eğitimin geniş yer tuttuğunu belirterek, ''Bu çalışma ve hizmetler çok değerli. Bu okullar, iki ülke arasındaki dostluğu nesilden nesile taşıyacak köprüdür'' dedi.

aa



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,732 µs