En Sıcak Konular

Allavi, hükümeti kurmak için destek arıyor

31 Mart 2010 18:55 tsi
Irak'ta, 7 Martta yapılan genel seçimlerin ardından yeni hükümetin kurulmasına yönelik çalışmalar ve temaslar devam ediyor.

Genel seçimlerde lideri olduğu Irakiye ittifakı birinci gelen laiklik yanlısı Şii politikacı İyad Allavi, bugün hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde Devlet Başkanı Celal Talabani ile bir araya geldi.

Kürt ittifaktan destek almaya çalışan Allavi, anayasaya göre kendi ittifakının koalisyon hükümetini kurması gerektiğini ifade etti.

Bu arada, Amerikan karşıtı radikal Şii lider Mukteda Sadr'a bağlı grup, kimin başbakan olacağının belirlenmesi için yarın ve ertesi gün "halk oylamasına" gideceklerini ve tüm Iraklıların bu oylamaya katılmasını istediklerini açıkladı.

Sadr'ın sözcüsü Salah El Ubeydi, söz konusu oylamanın sonucunun kendileri için bağlayıcı olacağını, çıkan sonucu kabul edeceklerini açıkladı.

Irak genelinde Sadr grubunun bürolarında ve camilerde yapılacak oylama için milyonlarca oy pusulası bastırıldı. Başbakan olarak kimi görmek istediklerinin sorulacağı oylamada, pusulalarda Allavi ve şimdiki Başbakan Nuri El Maliki'nin yanı sıra Muhammed Cafer El Sadr, Adil Abdülmehdi ve İbrahim Caferi'nin adları yer alacak.

Seçimle belirlenen yeni mecliste, Sadr grubunun dahil olduğu Irak Ulusal İttifakı ile Maliki'nin lideri olduğu Hukuk Devleti ittifakı meclisin en büyük grubunu oluşturuyor. Maliki'nin başbakanlığına Sadr ekibi itiraz ederken, Hukuk Devleti ittifakı ise yeni görevin de Maliki'ye verilmesini ısrarla savunuyor.

Irak'ta 7 Marttaki seçimlerde Allavi'nin ittifakı 91, Maliki'nin ittifakı 89 sandalye kazanmıştı. Seçimde 39 milletvekilliği elde eden Sadr'ın partisinin, koalisyon hükümeti kurulmasında önemli rol oynayacağı belirtiliyor.
 
 ajanslar



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,929 µs