En Sıcak Konular

Polonya'dan Türkiye'nin AB üyeliğine destek

31 Mart 2010 16:35 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, resmi ziyaret nedeniyle geldiği Polonya'nın başkenti Varşova'da bir dizi ikili görüşmelerde bulundu.

Bağış, temasları öncesinde, kaldığı Sheraton Otelinde Polonya'nın önde gelen gazetecileriyle kahvaltıda biraraya gelerek, gazetecilere Türkiye'nin müzakere sürecini anlattı ve soruları yanıtladı.

Egemen Bağış, daha sonra Polonya meclisi ile senatosunun Avrupa komisyonlarının başkan ve üyeleriyle biraraya geldi.

Görüşmede Meclis Avrupa Komisyonu Başkanı Andrej Galazewski ile Senato AB Komisyonu Başkanı Tadeusz İwinski, parlamentoda temsil edilen tüm siyasi partilerin "Türkiye'nin AB ile sürdürmekte olduğu müzakere sürecine ve tam üyeliğine destek verdiklerini" belirterek, "Bu konuda partiler arasında herhangi bir görüş ayrılığı bulunmadığını" bildirdiler.

Senato AB Komisyonu Başkanı İwinski, görüşmede Bağış'a, "Müzakere sürecinin bundan sonraki aşamasında size nasıl yardımcı olacağımız konusunda önerilerinizi bekliyoruz" dedi.

Bakan Bağış da, Senato AB Komisyonu Başkan ve üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, müzakere sürecinde fasılların açılıp kapatılması uygulamasını anlatarak, "Fasılların açılıp kapatılması konusunda bazı üye ülkeler önümüze engel çıkarıyorlar. Çünkü birlik içinde fasılların açılıp kapatılması kararı oybirliğiyle alınıyor. Önümüze çıkarılan bu engeli kırabilmenin tek yolu birlik içindeki bu oybirliğini kırmaktır" dedi.

Bağış, Polonya'nın Türkiye'nin müzakere sürecine verdiği desteğe teşekkür ederek, Polonya parlamentosunda temsil edilen tüm siyasi partilerin Türkiye'ye destek verdiklerini duymaktan memnun olduğunu da kaydetti.

-POLONYA'DAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE DESTEK -

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, bugünkü temasları çerçevesinde ayrıca Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ve AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Mikolaj Dowgielewicz ile ayrı ayrı görüştü.

Görüşmelerin ardından AA muhabirine açıklamada bulunan Bakan Bağış, muhataplarının, Türkiye'nin müzakere sürecine bugüne kadar verdikleri desteği bundan sonrada sürdüreceklerini teyit ettiklerini belirterek, "Türkiye'deki gelişmeler hakkında kendilerine bilgi verdiğini" ifade etti.

Bağış, bir soru üzerine Dışişleri Bakanı Sikorski ile AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Dowgielewicz'in anayasa değişikliğini yakından izlediklerini belirterek, "AB'ye tam üye olmak isteyen Türkiye'nin daha demokratik bir ülke olma yolunda köklü değişiklikler yaptığını yakından izlediklerini ve son olarak yapılan anayasa değişikliğini de desteklediklerini vurguladıklarını" kaydetti.

Egemen Bağış ikili görüşmelerinin ardından da Dowgielewicz ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Dowgielewicz basın toplantısında, "ülkesinin Türkiye'nin müzakere sürecine verdiği desteğin bundan sonra da devam edeceğini" söyledi.

Bağış da Polonya'nın verdiği desteğe teşekkür ederek, Polonya'nın 2011 yılının ikinci yarısında üstleneceği AB dönem başkanlığı sırasında da bu desteğin devam etmesini umduğunu ifade etti.

Bir soru üzerine Nabucco projesi hakkında teknik bilgi veren Bağış, Türkiye'nin Nabucco doğalgaz boru hattının sadece inşa edilmesi değil, inşa edildikten sonra borulardan Avrupa'ya akacak doğalgazı temin etmek için de çaba harcayacağını söyledi.

Devlet Bakanı Bağış, ikili görüşmelerinin ardından Dowgielewicz'in onuruna verdiği öğlen yemeğine katıldı.

Bağış, bugün ayrıca Avrupa Koleji Natolin Kampüsünde ve Varşova Ekonomi ve Bilgisayar Bilimleri Yüksek Okulunda vereceği konferanslarda Türkiye'nin müzakere sürecini anlatacak.

Akşam saatlerinde Türkiye-Polonya İşadamları Derneği üyeleriyle biraraya gelecek olan Bağış, Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Reşit Uman'ın onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak.

Temaslarını yarın da sürdürecek olan Bağış, Gdansk kentine geçerek eski Cumhurbaşkanı ve Dayanışma hareketinin kurucu lideri Lech Valesa ile görüşecek.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış ile beraberindeki heyetin, temaslarını tamamlamalarının ardından yarın akşam saatlerinde Türkiye'ye dönmek üzere Polonya'dan ayrılmaları bekleniyor.

A.A.



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs