En Sıcak Konular

AB'yi sarsacak gelişme: Gizli belgeler Rusya'da

31 Mart 2010 15:34 tsi
AB'yi sarsacak gelişme: Gizli belgeler Rusya'da “Silvester” kod adlı İsveçli bir diplomatın, AB ile ilgili gizli bilgi ve belgeleri Ruslara verdiği ortaya çıktı.

İsveç'te yayımlanan Expressen gazetesinde eski bir Rus ajana dayandırılarak verilen haberde, Rusya'nın dış istihbarat servisi SVR'de çalışmış eski ajanın, “AB ile NATO'nun eski SSCB ülkelerine nasıl yaklaşmaya çalıştığı başta olmak üzere önemli miktarda bilgi ve belge temin etti” dediği belirtildi.

Eski Rus ajanı Sergey Tretyakov, adı açıklanmayan İsveçli diplomatın 90'lı yıllarda New York'ta SVR tarafından işe alındığını ve 1999 ile 2000'de Rus istihbaratıyla düzenli şekilde görüştüğünü, bu görüşmelerde de Avrupalıların dış politika alanlarında iletişimi sağlayan iç yazışma sistemi “Coreu”dan alınmış gizli belgeleri temin ettiğini anlattı.

2000'de ABD'ye iltica etmiş olan Rus ajan, İsveçli diplomatın günlük ve yeni bilgiler ilettiğini de belirterek, “Silvester'dan aldığımız belgeler arasında Kosova savaşı da bulunuyordu ve bu da elbette Rusya'nın ilgi alanındaydı” ifadesini kullandı.

Expressen'e göre, hala İsveç Dışişleri Bakanlığı'nda çalışan İsveçli diplomat gazeteye gönderdiği bir elektronik posta mesajında, Rus temsilcilerle görüştüğünü kabul etti, ancak Tretyakov'un suçlamalarını “yanıltıcı” olarak niteledi.

Haberde, İsveç iç istihbarat servisi Sapo'nun İsveçli diplomatın faaliyetleri hakkında Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) tarafından bilgilendirildiği ve Savcı Tomas Lindstrand'ın 2002'de bir soruşturma başlattığı bilgisi de yer aldı.

İsveçli diplomat hakkında açılan soruşturmanın 3 ay sonra kapatıldığı belirtilen haberde, Savcı Lindstrand'ın gazeteye, “Bu olayın casusluk olarak değerlendirilmesi için nakledilen bilginin ulusal güvenliği tehlikeye sokuyor olması lazım. Bu olayda siyasi bilgilerin söz konusu olduğunu kanıtlamak çok zordu” açıklamasında bulunduğu kaydedildi.

A.A.



Bu haber 1,135 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,471 µs