iyibilgi analiz" /> iyibilgi analiz"/>

En Sıcak Konular

Kuzey Irak tasfiyesi: Beyaz yakalı Barzani

31 Mart 2010 15:04 tsi
Kuzey Irak tasfiyesi: Beyaz yakalı Barzani Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin eski Başbakanı Neçirvan Barzani ilk kez bugün Başbakanlık’ta ağırlanacak. Bu oldukça önemli. Çünkü Kuzey Irak’ta eski yapının tasfiye süreci başladı. iyibilgi analiz

Irak’ta 7 Mart’ta yapılan seçimlerde ipi göğüsleyen eski Başbakan İyad Allavi oldu. Bu Irak’ın geleceği için önemli bir işaret demek. Ancak Irak seçimlerinin Kuzey ırak üzerindeki etkisine ilişkin pek tahlil yapılmadı. Seçim sonuçlarına göre Barzani’nin partisinin Irak meclisindeki etkisi azaldı. Kerkük’te ise Kuzey Irak’lı Kürtler tam bir şok yaşadı. İyad Allavi’Nin el ırakiye listesi barzani-talabani listesini Kerkük’te geride bıraktı.

Aslında bu olanlar öteden beri konuşuluyordu. Zira Türkiye, bugünleri hesaba katarak uzun bir süredir Kuzey Irak’la ilişkilerini güçlendiriyor. Bağdat’la ilişkilerini stratejik ortaklık düzeyinde tutarken, bir yandan da Kuzey Irak üzerinde nüfuzunu artırarak yumuşak gücünn etkisini yükseltiyor.

Geçtiğimiz haftalarda Erbil’de açılan Türk konsolosluğu bunun bir göstergesi. Kuzey Irak’la ilişkiler her geçen gün gelişirken, bu arada Kuzey ırak’tan Ankara’ya ilginç ziyaretler de oluyor. Geçtiğimiz hafta Irak Bölgesel Yönetimi Sanayi Bakanı Sinan Çelebi Ankara’daydı. Çelebi’yi Başbakan Tayyip Erdoğan da kabul etmişti. Şimdiyse Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin eski başbakanı Neçirvan barzani Ankara’da. Bugün başbakan Erdoğan’la bir araya gelecek.

Bu ziyaret çok önemli. çünkü Kuzey Irak’tan Ankara’ya ve Başbakanlık’a yapılan en üst düzey ziyaret oluyor. Üstelik bu ziyaret kendi içinde önemli bir mesaj da taşıyor. Mesajı şöyle açalım:

Neçirvan barzani, bilindiği gibi eski Başbakan... Şu andaki Başbakan Berham Salih...

Neçirvan Barzani, Kuzey Irak’ın en etkili isimlerinden. Uluslararası arenada da beyaz yakalı olması ve amca Barzani gibi duygusal davranmayıp, gerçekçi politikalar güttüğü için kredibilitesi oldukça yüksek. Öyle ki bu etkisi nedeniyle amcası Mesut Barzani’yle arası açılmıştı. Neçirvan Barzani’nin, Mesut barzani’nin oğlu ve Kuzey Irak istihbaratının başkanı Mesrur Barzani’yle de arası açıktı. Bir ara karşılıklı olarak silahların çekildiğ bile söylenmişti. Bu sürtüşmeler iktidar mücadelesi olarak okunmuştu. Neçirvan Barzani’nin Başbakanlıktan olması, bu mücadelede cepheyi geriye çektiği şeklinde okunmuştu.

Ancak şimdi, seçmlerle yeniden şekillenen Irak’ta  Neçirvan Barzani tekrar önplana çıkıyor. Erdoğan, Başbakanlık’ta Neçirvan Barzani’yi, yani beyaz yakalı Kuzey Iraklı lideri ağırlıyor.

Bunun verdiği mesaj oldukça açık. Kuzey ırak’ta artık duygusallığa yer kalmadığı anlaşılıyor. Ne ululsraarası konjonktürün ne de Türkiye’nin Kuzey ırak’taki yerleşik düzenle devam etmek istemediği ortada.

Eski MİT mensubu Mahir Kaynak, bundan iki yıl önce Türkiye’nin Kuzey Irak’ta Mesut Barzani’ye alternatif bir ismi düşşünmesi ve öne çıkarması gerektiğini söylemişti.

Kuzey Irak’ta Başbakanlığından olan Neçirvan Barzani, bugün Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığında.

Eski düzen Kuzey Irak'ta da tasfiye oluyor.

Daha ne olsun...

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 1,437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,825 µs