En Sıcak Konular

Neden Türkiye'yi hedef gösterdiler?

31 Mart 2010 14:26 tsi
Neden Türkiye'yi hedef gösterdiler? Türk-Rus ilişkileri tarihinin en iyi döneminden geçerken, masum insanların yaşamlarını yitirdiği terörist bir saldırı sonrası Kommersant gazetesinin attığı taş, bütün ilişkileri bozabilir mi? Özellikle o taş iki önemli ziyarete denk gelmişse?

TÜRKSAM Başkanı Sinan Oğan ile yaptığımız röportaj

Rus Kommersant gazetesi çok ağır bir iddiada bulundu. Muhabir Nikolay Sergeyev imzasıyla, "Şehit treni" başlıklı haberde, yaklaşık 30 intihar komandosunun Türkiye'de bir medresede eğitim aldığı iddia edildi. Sizce bu haber ne kadar doğruluk payı taşıyor?

Türkiye'de güvenlik güçlerinden kuş uçmazken, böyle bir kamp olacak, öyle bir eğitim verilecek... Bu akıla ve mantığa uygun değil. Kommersant gazetesi onu şuna dayandırıyor: Güya geçen aylarda ele geçirilen bazı teröristlerin kendi aralarındaki konuşmalardan ortaya çıkarılmış. Ama ben bunun dezenformasyondan başka bir şey olmadığı kanaatindeyim.

Peki Moskova'daki metro saldırısı ve hemen ardından Rus gazetesinin böyle bir iddiayı ortaya atarak, Türkiye'yi hedef göstermesi, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in Türkiye ziyaretine denk geldi. Bu bir tesadüf mü?

Ben bir bağlantı göremiyorum. Eğer illa bir bağlantı olacaksa, aynı zamana denk gelen ABD Başkanı Barack Obama'nın Afganistan'a yaptığı süpriz ziyaret ile ilgili bir bağlantı kurulabilir. Zaten Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un açıklamalarına bakarsanız, bu saldırının kökeninin oralara uzayabileceğinin ihtimalini gündemde tuttuklarını ifade ettiğini görürsünüz. Dolaylı bir bağlantı kurulucaksa bu daha mantıklı oluyor. Çünkü Rusya ile ABD arasında Afganistan'dan dolayı bir sıkıntı var. Rusya, bu bölgedeki küresel terörle mücadeleye çok destek vermiyor. Bu çok zorlama bir bağlantı olsa da, illa bir bağlantı kurulucaksa, bu daha mantıklı oluyor. Patlamadan sonra TÜRKSAM'da yayınladığımız bir analizde şunu söyledik: Bu terör saldırıları, İnguşetya'da düzenlenen bir operasyonda öldürülen 20'ye yakın üst düzey ve Arap kökenli teröristin öldürülmesine cevap niteliğidir. Dolayısıyla dış bağlantı muhakkak olsa da, içerideki terör operasyonuna bir cevap olarak gözükmektedir. Bunun Türkiye ile bir bağlantısı kurulması ise, akla mantığa yatmıyor.

Neden?

Türkiye'nin teröre karşı olan duruşu belli. Türk-Rus ilişkileri tarihin en iyi dönemini geçiriyor. Hem de bu işler devletten habersiz olmaz... Bir yandan Rusya ile bu kadar yakın olunacak öbür taraftan terör desteklenecek...Hiç mantıklı değil. Kommersant'ın başlığı bu sebeplerden dolayı çok zorlama olmuş.

www.iyibilgi.com röportaj (Alper Özgen)



Bu haber 4,405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,400 µs