En Sıcak Konular

A. Önden buyurun B. Çıkışlar buradan

31 Mart 2010 11:49 tsi
A. Önden buyurun B. Çıkışlar buradan Sonuç? iyibilgi Ankara

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyareti aslında “gelmeden önce” başladı. Her iki ülke liderinin birbirlerinin medyasına yaptığı açıklamalar gezinin zaten (umulan her ne ise?) beklenenin altında geçeceğinin işaretiydi.

Berlin-Ankara temaslarına bu açıdan bakıldığında, “sondaki” gelişmeleri “artı” saymak da mümkün olabilir tabi. Örneğin Türk okulları meselesindeki yakınlaşmayı bu noktada “başarı” saymak olası.

Fakat Almanya gibi AB’nin göbeğini ve uluslararası bir güce, Türkiye gibi son dönemlerin tüm dinamiklerini ateşleyen bir ülkeyi eklediğinizde.. Okul meselesi çok şaşalı durmuyor.

Örneğin AB sürecinde uzlaşı beklenmiyordu ve olmadı da. İmtiyazlı ortaklık meselesindeki yumuşak ifadeleri de büyük bir kapının açılışı gibi görmemek gerekiyor. Biraz konjonktürel biraz da Berlin’in stratejileri ile ilgili bir tutum bu.

Ve tabii İran meselesi. Bu dosyadada Ankara sabit durdu. Ziyarette uzlaşı arayan konulardan biri buydu ve Almanya İran’ın nükleer programında istenen düzeltmelerin yapılmaması halinde yaptırım isteyen ülkelerden biri.

Tabii Berlin’in fırsat geldikçe Tahran’a sataşan tüm Batılı ülkelerden farklı görmek lazım. Almanya-İran ilişkileri hep farklı olageldi ve bugünde nispeten özel olduğunu söylemek gerekiyor!

Öte yandan bu konuda Türkiye’nin tutumu da belirgindi. Başbakan Erdoğan diplomatik çözüm dedi, şimdilik başka bir şey demedi.

Buradan şu yorumu çıkarmak da zorlama olmaz: Almanya bir yandan da AB’nin tutumunu gösterdi İran’a karşı. Türkiye ise AB’ye bakışını tekrarladı ama komşularımla da iyi geçinirim ben mesajını gönderdi.

Yeri gelmişken bir noktayı aydınlatalım. CHP ve MHP liderlerinin Merkel ile görüşmemesi ziyareti yorumlayan yabancılar tarafından “iç politikada puan arayışı” olarak okundu ve siyaseten yanlış bulundu.

Burada eğri oturup doğru konuşmak gerekli. Öyle dahi olsa Alman tarafının Türk muhalefetine gösterdiği “ilgi”, “5 dakika ayakta konuşmak" olamaz!

ABD Başkanı’nın nasıl görüştüğünü anımsamak gerekli ama.. Ondan evvel “diplomadik adab”ın hatırlanması daha önemli.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs