En Sıcak Konular

Muhalefet partilerinin şartları neler?

31 Mart 2010 11:35 tsi
Muhalefet partilerinin şartları neler?
Anayasa değişiklik paketine muhalefet partilerinden tepkiler gelmeye devam ederken, her partinin kendine göre şartları var. Peki partilerin şartları neler?

'3 maddeyi çıkarsınlar hemen olur'
Baykal, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile parti kapatma dışındaki maddelerde yeşil ışık yaktı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan anayasa paketi ile ilgili 'şartlı evet' sinyali geldi. Baykal, iktidara "Anayasa Mahkemesi'nin ve HSYK'nın yapısını değiştirme, parti kapatmaların dışındakiler ne zaman istenirse uzlaşma sağlanabilir. Şimdi getirsinler hemen olur" çağrısı yaptı. Baykal, CHP grubunda şu mesajları verdi:


Değişikliğin özü 3 maddede. Gerisi garnitür. O maddeler etrafında bütün partiler el birliği içinde gereken yapılır. Şimdi getirsinler hemen olur.
Anayasa Mahkemesi'nde raportör olarak çalışmakta olan bir kişi Denizcilik Bakanlığı'nda müsteşar yardımcılığına atanmıştır. Şimdi tayini Anaysa Mahkemesi yedek üyeliğine yapıldı. Paket gerçekleşirse bu kişi otomatik olarak Anayasa Mahkemesi'nin üyesidir.


Parti kapatmayı Meclis'teki komisyonlara bırakıyorlar. O zaman partiler kapatılmasın. 'Teröre bulaşabilir, şiddeti savunabilir, anayasanın özüne karşı gelebilir' diyelim. Geçici 15. maddenin kaldırılması uygundur. Ama sen kendi içinde geçici olmayan 15'inci madde ortaya koyuyorsun.
Kürt açılımını, Ermeni açılımını biliyoruz. Elde avuçta ne var. Anayasa açılımı ile üçüncü fiyasko geliyor.


Anayasaya aykırı yasa Anayasa Mahkemesi'nin tespitiyle yürürlüğe girmez. 'Gövdemizi bu işin altına koyuyoruz' diyorlar. Bu, "bunların sakıncalı işlerin olabileceğini göze alıyor" demek. Anayasayı ihlalden mahkum olma sonucu çıkarsa bunun çok vahim, acı sonuçları olur.

'Esastan ve usulden kapalıyız'
Bahçeli, tümüyle karşı oldukları paketi, iktidarın "hesap vermekten kurtulmak" için getirdiğini savundu.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliğine "esastan ve usulden kapalı" olduklarını söyledi. Bahçeli, MHP grubunda şu mesajları verdi:


AKP hükümetinin, hazırladığı anayasa değişiklik taslağıyla nasıl bir demokrasi amaçladığı belli olmuştur. Siyasi tartışmalar ve 'Referandum olur mu, olursa yüzde kaç oy alır' soruları şimdiden tekliflerin içeriğinin önüne geçmiş durumdadır. AKP hükümetinin kafasındaki strateji esasen seçime hazırlıktır.


İktidarın anayasa değişikliğinden muradının da öncelikle kendisine ayak bağı olduğunu düşündüklerini etkisizleştirmek, fırsat bulabilirse yeni dönemde zorbalığın, vurgunun ve soygunun önünü açarak hesap vermekten kurtulmak olduğu ortaya çıkmıştır. Nitekim teferruatlar bir kenara konulduğunda, yüksek yargının terbiye edilmesine yönelik hedefin amaçlandığı anlaşılacaktır.


Başbakanlık seçilmiş krallık değildir. Hükümet etmenin de mutlaka hukuki sınırları olmalıdır, aksi halde otokratik yönetime kayma arayışı, asker veya sivil olsun ülkemizin yabancısı olduğu, bilmediği sapmalar değildir. Hukuk konusundaki kötü sicili kabarık olan iktidar zihniyetinin giriştiği anayasa değişikliğinin özünde bir yerlerle hesaplaşma, birilerinin önünü kesme dürtüleri yatmaktadır.


Anayasa değişiklik teklifleri ile ortaya çıkan tabloya baktığımızda AKP samimi ve dürüst değil, içten pazarlıklıdır. Bu itibarla mesajımız ve kararımız bellidir. MHP, AKP anayasa değişiklik tekliflerine esastan ve usülden kapalıdır.

'Taleplerimize uyulmazsa destek yok'

BDP, hükümete "Taleplerimiz dikkate alınmazsa, pakete destek vermeyiz" mesajı gönderdi.

BDP, CHP lideri Deniz Baykal'ın, anayasa paketine ilişkin "referanduma gitmeden Anayasa Mahkemesi'nin önüne gider" sözlerine sert bir dille yanıt verdi. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Yasama yetkisi Meclis'indir. Paketi Anayasa Mahkemesi'ne götürmek ahlaki değil. Halk bunun hesabını sorar" dedi. BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız da, "Anayasa Mahkemesi CHP'nin Çankaya teşkilatı mı? Baykal, Meclis'in meşruluğunu kabul etmiyor" sözleriyle tepki gösterdi. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, partisinin grup toplantısında BDP'nin taleplerinin "önemli ölçüde" dikkate alınmaması durumunda pakete destek vermeyeceklerini söyledi. Kışanak, "Bizim paketimiz AK Parti'yi demokrasi sınavından geçirecektir. Özgürlükleri ne denli savunuyor, bunu hep beraber göreceğiz" diye konuştu. Kışanak, Kürtçe propagandanın önünün açılması konusunda da şöyle konuştu: "Kusura bakmayın zaten kimse, sizin konuşma yasağınıza uymuyordu. Biz zaten Kürtçe konuşuyorduk. Ancak yazılı propagandada yasaklıyorlar. Kimi kandırıyorlar." BDP milletvekilleri CHP'nin paketi Anayasa Mahkemesi'ne götürme yönündeki mesajını SABAH'a değerlendirdi. Hasip Kaplan, "Böyle bir tavır Meclis'e hakarettir" derken, BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız da, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ni "şubesi" gibi gördüğünü ifade ederek "Tehdit unsuru olarak gösteriyor. Bunun ahlaki tarafı olamaz" dedi.

 



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,735 µs