En Sıcak Konular

330'un altına düşerler mi?

31 Mart 2010 09:48 tsi
                     330'un altına düşerler mi? AKP'nin endişesi fire vermek...

22 Mart’ta açıkladığı Anayasa değişikliği taslağına son şeklini verip TBMM’ye sunan AKP, muhalefet partilerinden ve bağımsızlardan gerekli desteği alıp paketin referandumsuz kabul edilebilmesi için gerekli 367 oyu bulmak bir yana, sahip olduğu 336 oyu (Meclis Başkanı’yla birlikte 337) koruyup, referandum sınırı olan 330’un altına düşmemeye çalışıyor.

MHP VE CHP KAPALI: AKP’nin Anayasa değişikliği teklifini TBMM’ye sunmasının ardından, partiler alacakları tavrı açıkladı. Meclis’te teklifin referandum yoluyla geçmesi için en az 330 kabul oyu gerekiyor. İkinci turda bu oy bulunamazsa teklif reddedilmiş oluyor. CHP ve MHP, teklife kapılarını tamamen kapattı.

BDP’NİN DENKLEMİ: Önceki gün AKP’ye, içinde Anayasa’nın başlangıç maddesinde değişiklik ve seçim barajının yüzde 3’e düşmesi gibi taleplerin yer aldığı üçlü öneri paketi sunan BDP ise önerilerinin dikkate alınması konusunda umudunu korumakla birlikte, “Önerilerimiz önemli ölçüde dikkate alınmazsa, AKP’nin değişiklik paketine destek vermeyeceğiz” görüşünü açıkladı. AKP ise kendi grubundan vereceği fire daha büyük olacağı endişesiyle BDP’nin önerilerine sıcak yaklaşmadı. BDP’li Bengi Yıldız, teklif metni açıklandıktan sonra NTV’ye yaptığı açıklamada, bu haliyle teklife destek vermeyeceklerini söyledi.

DSP’NİN ALTI OYU HAYIR: BDP gibi TBMM’de altı milletvekiliyle temsil edilen DSP de pozisyonunu pazarlığa dönüştüren partilerden. DSP, önce seçim barajının düşürülmesini daha sonra Anayasa değişikliğinin görüşülmesini istiyor.

BAĞIMSIZLAR MESAFELİ: AKP, bir yandan parti içindeki küskünlerin gönlünü almak için seferber olurken, diğer taraftan da 11 bağımsız milletvekilinin desteği için çalışmalar yürütüyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, bağımsız milletvekilleriyle görüştü. Görüşmelerin ardından Atalay, İzmir Bağımsız Milletvekili Recai Birgün ve Balıkesir Bağımsız Milletvekili Hüseyin Pazarcı’yı ziyaret ettiklerini belirterek, “Desteklerini de istedik. TBMM çatısı altında milletvekili arkadaşlarımızdan hiçbirisi ihmal edilmiş olmasın, hepsine bilgi verilsin, hepsinin desteği istensin anlamında bu ziyaretleri önemli görüyoruz” diye konuştu. Kılıç ise heyet halinde bağımsız milletvekillerinin tamamıyla görüşüleceğini belirterek, “Hiçbir bağımsız milletvekilinden pakete destek verip vermeyecekleri noktasında bir cevap beklentisi içerisinde olmadık” dedi. Radikal’in ulaştığı Tayfun İçli, Harun Öztürk, Hüseyin Pazarcı gibi isimler ‘hayır’ oyu vereceklerini açıklarken, Kamer Genç’in de benzer bir tavır sergilemesi muhtemel. Erdoğan Yetenç ise ‘Bu konuda gazetelere konuşmadı’.

330 ALTINA DÜŞER Mİ?: AKP içinde ‘hayır’ oyu verme ihtimali yüksek olan bazı milletvekillerinin olduğu söylentisi parti yönetimini endişelendirse de AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, oylamada 330’la ilgili tereddütlerinin olmadığını belirti.

MECLİS ARİTMETİĞİ: 550 koltuk olmasına karşın istifa, siyasi yasak ve ölüm nedeniyle sekiz sandalyesi boşalan TBMM’nin hali hazırda 542 üyesi var. AKP’nin 337 sandalyesi bulunuyor. Ancak Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin oy kulanmadığı için AKP’nin oyu 336’ya düşüyor. CHP’nin 97, MHP’nin 69, BDP’nin 20 sardalyesi var. Meclis’te grup oluşturamayan DSP’nin altı, DP ve Türkiye Partisi’nin de birer milletvekili yer alıyor. Bağımsız milletvekilleri ise Meclis’te 11 sandalyeye sahip.

Rıfat Başaran / Radikal



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,759 µs