En Sıcak Konular

Kadıncağız imtiyazlı ortaklığı ağzına almadı

30 Mart 2010 20:26 tsi
Kadıncağız imtiyazlı ortaklığı ağzına almadı Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in imtiyazlı ortaklığı ima ettiği yönündeki sözüne, "İmtiyazlı ortaklığı kadıncağız ağzına almadı." diye karşılık verdi.

AB üyelik sürecindeki görüşmeler için bir yıl içerisinde 19'uncu ülke olan Polonya'ya giden Egemen Bağış, hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Egemen Bağış, Türkiye'yi ziyaret eden Almanya Başbakanı Merkel'in yaptığı bir konuşmada, Türkiye ile AB ilişkilerinin uzun sürdüğü, hem AB hem de kriterleri değiştiği için Türkiye'nin imtiyazlı ortaklığını ima ettiği hatırlatmasını cevapladı. "İmtiyazlı ortaklığı kadıncağız ağzına almadı." diye sözlerine başlayan Bağış, Merkel'in gerçekte, "Ben bunu geçmişte dile getirdiğim zaman iyi niyetle ortaya koymuştum. Türkiye'ye dinamik güçlü ve diğer aday ülkelerden farklı olduğu için bir ayrıcalık olsun diye ortaya sürmüştüm. Eğer bu rahatsızlık yaratıyorsa farklı alternatifleri düşünebiliriz." cümlesini kurup, müzakerelerin devamını vurguladığını ifade etti. Bağış, Merkel'in birkaç ay önce kurduğu hükümette koalisyon protokolü içerisinde koalisyon liderlerinin imzasıyla "Türkiye'nin AB ile müzakereleri devam etmelidir." ibaresi bulunduğuna dikkat çekti.

Başmüzakereci Bağış, Türkiye ile Almanya arasında zaten ayrıcalıklı ve stratejik bir ortaklık olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti; "Üç milyon vatandaşımız ve soydaşımızdan oluşan çok güçlü bir ortaklığımız vardır. Almanya, Türkiye'nin en önemli ticari ortaklarından biridir. NATO kapsamında çok önemle projelerimiz var. Üç binden fazla Alman firması Türkiye'de iş yapmaktadır. İki başbakanın bugün izlediği konser zaten kültürel bağlamda ne kadar ortak paydamız olduğun gösterdi. Almanya'nın AB dönem başkanlığında 3 ayrı faslı açmıştık. Ve bugüne kadar hiçbir ülkenin dönem başkanlığında üç fasıl açmadık. Rekor Almanya'dadır."

"LAF OLSUN DİYE MÜZAKERE YAPMIYORUZ"

Bağış, Türkiye'nin sabırlı şekilde demokratikleşme, AB standartlarında bir Anayasa, bağımsız ve tarafsız bir yargı konusunda reformlarını gerçekleştirdiğinde AB üyeliği için engel kalmayacağını vurguladı. Her türlü müzakerenin ucu açık olduğuna da işaret eden Bağış, "Bir üye kendi kararıyla AB'den çıkabilir. Müzakereler tam üyeliğin dışında bir amaçla yapılmıyor. Türkiye laf olsun beri gelsin diye müzakere yapan bir ülke değil." dedi.

Egemen Bağış, Polonya'nın bir yıl içerisinde ziyaret edeceği 19'uncu AB ülkesi olduğunu belirtti. Bağış, "Oralardaki amacımız ülkemizin AB süreciyle ilgili gerekli bilgilendirmeleri yapmak, mesajları vererek AB üyesi ülkelerin hem zihinleri hem gönüllerini kazanmak olacak. Biz Polonya'nın NATO üyeliği, Polonya da bizim AB üyesi olmamız için destek vermektedir." diye konuştu.

(CİHAN)



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,872 µs