En Sıcak Konular

Merkel'den İstanbul'a övgü

30 Mart 2010 19:17 tsi
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Essen ve İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmaları dolayısıyla düzenlenen konseri dinledi.

Almanya'nın Gümüşsuyu'nda bulunan İstanbul Başkonsolosluğu'ndaki Kayzer Salonuna, konuk Başbakan Merkel ile Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan birlikte girdi. Alkışlarla karşılanan iki başbakanın yerini almasıyla başlayan konseri Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Ortodoks Ruhani Meclis Başkanı Aram Ateşyan, Süryani Katolik Cemaati Patrik Vekili Korepiskopos Yusuf Sağ, Süryani Kadim Ortodoks Cemaati Ruhani Reisi ve Patrik Vekili Metropolit Yusuf Çetin, Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı, Ayasofya Müzesi Müdürü Haluk Dursun'un da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli izledi.

Konser öncesinde konuşan Merkel, Avrupa Kültür Başkenti unvanının 1985'ten beri verildiğini belirterek, bu unvanın Avrupa'daki halklar arasındaki ilişkileri yoğunlaştırdığını ve böylece bir yandan kültürel çeşitlilik ve farklılıkları belirgin hale getirdiğini, diğer yandan da Avrupa kentlerinin ortak yönlerini ortaya çıkarttığını vurguladı. Bu yıl 2 yerine 3 kentin Avrupa Kültür Başkenti seçildiğini anımsatan Angela Merkel, Almanya'nın Essen kentinin Ruhr bölgesinin son yıllarda büyük yapısal değişimler geçirdiğini ve sanayiden kültür bölgesi haline geldiğini anlattı. Merkel, artık Ruhr'da kömür yerine konser, tiyatro ve müzelerin hakim olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Vali'ye, Essen kentinin bazı kesitlerini tanıtmaktan onur duyduğunu dile getiren Merkel, ''Essen gibi İstanbul da Avrupa Kültür Başkenti olmayı fazlasıyla hak ediyor'' dedi.

Bugünkü İstanbul gezisi sırasında her yerde kentin dinamizmini gördüğünü ve yaşadığını vurgulayan Merkel, ''Doğa ve tarihi güzellikler son derece değerli. Bunların yanı sıra bugün müzikle Türk-Alman dostluğunu anlatmak için Essen'den selam getirmek istedim. Umarım bugün Türkiye ile Almanya halkları arasındaki yakın ilişkileri ortaya koyan güzel bir gün geçirirsiniz'' diye konuştu.

-''VİZE KUYRUKLARINDA ÇOK BEKLEDİM''-

Başbakan Erdoğan da bugün anlamlı bir buluşmanın gerçekleştirildiğini belirterek, buluşmanın gerçekleşmesinde katkısı olan Merkel'e teşekkür etti. Başkonsolosluk binasını çok iyi tanıyanlardan birisi olduğunu belirten Erdoğan'ın, ''Çünkü doğup büyüdüğüm yer burası. Önünden çok gelip geçtim. Bu arada vize kuyruklarında çok bekledim. O günleri de hatırladım'' sözleri salondan alkış aldı.

Konserin 3 Avrupa Kültür Başkenti şehrinin buluşmasını sağladığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Aramızda belki Macaristan'ın Pecs kentinden temsilci yok, ama Ruhr ve İstanbul temsilcileri bir aradayız. İnanıyorum ki bu süreç, 2010'a ait bir süreç olmayacaktır. Pecs ile tarihi bir iş birlikteliğimiz var. Ruhr, kömür ve çelik madenleriyle ünlü ve Türk işçilerinin de yoğun bulunduğu bir bölge. Dolayısıyla ortak paydası olan 3 kent. 16 Ocak açılış töreninde de ifade etiğim gibi artık Doğu ile Batı'nın birbirinin karşısında olma dönemi değil. Tam aksine Doğu ile Batı'nın kaynaştığı dönemi yaşıyoruz ve İstanbul bunun sembol şehridir. Birbirinin bütünleyicisi olan Doğu ile Batı, medeniyetlerin buluştuğu bir şehirden farklı bir heyecanı bu şehirde yaşıyor. Bizler, bu şehirden, şehrin kimliğinden ve tarihinden aldığımız ilhamla dünyaya hoşgörüyü ve küresel barışı haykırmanın ve taşımanın gayreti içerisindeyiz. Onun için Medeniyetler İttifakı Projesi içinde aktif rol aldık ve bu projeyle dünya barışına ciddi katkıda bulunmanın gayreti içindeyiz.''

Başbakan Erdoğan, Türk ve Alman sanatçıların konseri ile bugünü zenginleştirip, anlamlı kılacaklarını ifade etti.

Açılış konuşmasını Türkçe olarak tekrarlayan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckardt Cuntz'u da tebrik eden Başbakan Erdoğan, ''Türkçeyi büyük anlamda öğrenmiş'' diye espri yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını ''Danke Schön'' diyerek tamamladı.

-ETKİNLİKLER HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ-

Ruhr 2010 Sanat Direktörü Aslı Sevindim, Essen'in sloganının ''değişimle kültür, kültürle değişim'' olduğunu anımsatarak, sloganı, kültürün birleştirici bağ olmasından hareketle oluşturduklarını anlattı. Kültürü temel beslenme maddesi olarak gördüklerini vurgulayan Sevindim, bu ana fikri bütün ana program içinde görmenin mümkün olduğunu söyledi. Ruhr bölgesinin, 171 milletten gelen insan için vatan olduğunu vurgulayan Sevindim, bunların 300 binin de Türkiye'den geldiğini anımsattı. 2010 kapsamında kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri de yürüttüklerini anlatan Sevim, bunlar hakkında bilgi verdi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de İstanbul'u Türkiye'nin ve dünyanın en ilham verici şehri olarak niteleyerek, ''Sizleri, İmparatorluklar Başkenti unvanına Avrupa Kültür Başkenti unvanını da ekleyen İstanbul'da görmekten mutluluk duyuyoruz'' dedi.

Alman yöneticilerin ziyaretinin hep uğurlu geldiğini vurgulayan Avdagiç, bu anlamda Şansölye Merkel'in İstanbul ziyaretini çok önemsediklerini ve olumlu ve iyi gelişmeler beklediklerini söyledi. İstanbul'un tek bir üstünlüğü ve özelliği olmadığını kaydeden Avdagiç, ''Doğu Roma'dan Bizans'a, Osmanlı'ya ve Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan tarihte İstanbul kendine has bir ruh kazanmıştır. Bu ruh, Sultanahmet ile Ayasofya'nın dostluğuna şahit olmadan hissedilemez'' diye konuştu.

Etkinlikler hakkında bilgi veren Avdagiç, amaçlarının İstanbul'un tarihsel zenginliğini ve doğal yapısını ortaya çıkarmak değil, temsil etiği ruhu, hoşgörü ve zenginliği dünyaya hatırlatmak olduğunu söyledi.

Avdagiç, Merkel'i yıl içinde 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinden birine katılmaya davet etti.

Konserde, soprano Anke Krabbe, basbariton Güneş Gürle, ney sanatçısı Cemal Öksüz ve piyanist Batuğhan Uzgören, Türk ve Alman bestecilerin eserlerini seslendirdi.

Konserin sonunda Almanya Başbakanı Merkel ile Başbakan Erdoğan sahneye çıkarak, sanatçıları tebrik etti.

A.A.



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,249 µs