En Sıcak Konular

Baykal'ın cevap vermediği soru

30 Mart 2010 15:59 tsi
CHP lideri Deniz Baykal, anayasa değişiklik paketinin özünde Anayasa Mahkemesi, HSYK'nın yapısı ile siyasi partilerin kapatılması olduğunu söyledi.

Yapılacak değişiklikle yargının siyasi müdahaleye açık hale geleceğini ileri süren Baykal, tarihte bunun ilk örneğinin ise Emeviler döneminde İmam-ı Azam'a yönelik yaşandığını iddia etti.

TBMM'de partisinin haftalık grup konuşmasını yapan Baykal, hükümetin Meclis'e sevk ettiği anayasa değişiklik paketini hedef aldı. Baykal, anayasanın özünün 3 madde olduğunu belirterek, "O maddeler etrafında telaş var, diğerlerinde yoktur. Mesele o maddeler değil. Mesele 3 temel madde." dedi.

Baykal, yapılmak istenen değişikliklerin Türkiye'de hukukun üstünlüğü anlayışını tahribe yönelik zihniyetin konulması olduğunu öne sürdü. CHP lideri, "Bizim Cumhuriyetimiz daima yargıyı saygın, bağımsız, kendi kuralları ile işleyen, siyasete teslim etmeyen bir hale getirmektedir. Yargının siyasi otoriteye teslim olmasının, bunun demokratik tanımı içerisinde yer alması vehmi ile hareket edilmektedir." ifadelerini kullandı.

Baykal'ın taslağa karşı çıkarken dini argümanlar kullanması dikkat çekti. Yargıya müdahalenin İslam tarihinde ilk kez Ehli Beyt'e zulmeden Emevilere karşı çıkan Ebu Hanife'ye uygulandığını anlatan Baykal, şunları söyledi: "Emeviler zamanında özel mahkeme kuruldu, bunlarda muhalifler sindirildi. Bunu siyasi adalet mekanizması ile yapmışlardır. Bunlara direnen büyük isimler çıktı. Bunların başında da İmam-ı Azam Ebu Hanife gelir. Kadılığı elinin tersi ile itip 'Sana alet olmaktansa yaşamamayı tercih ederim' deyip hapishanede ölmüştür. İslam'da dini siyasete alet etmenin temeli Muaviye'dir. Ebu Hanife'ye kadılık teklif etmiş, kabul etmeyince de 20 yıl hapse mahkum edilmiş ve hapishanede ölmüştür."

Baykal, AK Parti'nin yargıyı kuşatmak istediğini savundu. Yeni taslağa göre Anayasa Mahkemesi'nin Meclis çoğunluğuna göre üye alacağını ifade eden Baykal, "Şimdi bu rakamlarda üye saysında değişiklik olabilir. Diyelim Cumhurbaşkanı Yargıtay'dan gönderecek. Meclis gibi seçmiyor. Meclis seçerken kullandığın seçim sistemini hangi demokrasi anlayışın ile farklı yapıyorsun. Bunların altında iyi niyet var deyip öyle mi bakacağız, hangi hin oğlu hinlik yatıyor görmeyecek miyiz?" diye sordu.

Baykal, verdiği kararların yanı sıra yargıya kapalı olan yapısı nedeniyle sürekli eleştirilerin odağında olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu için öngörülen değişikliğe ilişkin ise "Aynı şey HSYK'da da var. Çoğunluğu Başbakan seçiyor. Sonra hakimler pazarlık yapmaya başlayacaklar. Adalete bunları sokmanın yararı var mı?" ifadelerini kullandı.

CHP lideri Deniz Baykal siyasi partilerin kapatılmasına yönelik düzenleme konusunda ise şunları söyledi: "Siyasi partilerin kapatılması konusunda kaç grup varsa ikişer kişi gelecek. 2010 için 10 kişi, bir de meclis başkanı. Ulusal bütünlüğü tehdit eden partiye karşı yargı harekete geçecek, ama Meclis'ten izin bekleyecekler. Bu hukukun denetim yapma şansını, sınırlama yetkisini, tamamen ortadan kaldıran ya da siyasi pazarlıklara teslim eden bir gelişmedir. Böyle bir şey olur mu? O zaman kaldırın parti kapatmayı, dünyanın en büyük demokratik ülkesi olalım. Partiler o kadar çok bölücü, yıkıcı faaliyette bulunsun biz kapatmayalım, böyle bir mantık var mı?"

Öte yandan Baykal, çıkışta gazetecilerin Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına Yüce Divan Yolu'nun açılmasına yönelik soruları ise cevapsız bıraktı. (CİHAN) 

 



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,444 µs