En Sıcak Konular

Rusya Erivan'a ne zaman hadi diyecek?

30 Mart 2010 15:23 tsi
Rusya Erivan'a ne zaman hadi diyecek? Diplomatik efsane: Oylamaya Ruslar karıştı mı?

iyibilgi Ankara

Türkiye-Ermenistan ilişkileri daha çok; Ankara, Erivan, Washington, hatta zaman zaman AB dörtgeninde dönüyor izlenimi veriyor.

Oysa pek de iyi bilindiği gibi Erivan’ın ipleri hayli zamandır ve ağırlıklı biçimde Kremlin koridorlarına bağlı.

Esasında bunun somut örneğini iki ülke arasında imzalanan protokoller sırasında, Lavrov’un Ermeni Dışişleri Bakanı’nın “hırplayan” ve “imzala ve kalk git” diyen bakışlarında okumuştuk.

Kısaca Ermenistan ile ilgili tüm konuları, sadece Türkiye ile ilişkiler değil; Azerbaycan, İran ve hatta hatta “Avrupa’ya uzanan potansiyel enerji hatları” konusunda da Moskova bakarak pozisyonlamak lazım.

Peki bu halde, “Ermenistan’ın protokolleri kendi Anayasa Mahkemesi’nde sakatlaması, meclisine getirmemesi, yine aynı protokoller üzerinde açıklamalar yaparak sağını solunu didiklemesi, ve nihayet-lütfen dikkat-yetkililerinin Nisan sonunda Erivan’ın protokollerden çekileceğini söylemesinde (30 Mart, Radikal, manşet.) Rusya’nın payı ne?

Hatta nedense herkesin kendi kendine mırıldandığı, bir tür şehir efsanesi gibi tekrarlanan, o “diplomasi efsanesi”ne, yani ABD Kongresi Alt Komisyonu’nda sözde soykırım tasarısının onanmasında ‘Rus lobi’sinin payı olduğu iddiasına ne demeli? Bilinmez. Evet ABD’de Rus lobisi var ve eski bir lobi bu.

Ama bilinen şu. Ermenistan dediğinizde Rusya’yı hemen denkleme katacaksınız. Hemen!

Bu durumda tersi önermeye de! Rusya, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasında Erivan’a ne zaman “devam et” der? Bu sorunun yanıtı yukarıda saydığımız maddeler kadar, Rusya-ABD ilişkilerine de bağlı.

Tabii bir o kadar Kafkasya denklemine de. Kafkasya’nın uzun süredir siyasi sarhoşluk içinde huzursuz yaratması, Ermenistan’ın dünyaya açılımını da etkiliyor.

Ermenistan ABD için de önemli. Çünkü İran önemli. Ama İran-tersine-Ermenistan’la uğraşacak durumda değil. Bu yüzden Kafkaslar denklemi önemli. Daha dün yaşanan ve terör saldırılarının coğrafi adresi olarak Moskova tarafından gösterilmesi de önemli, Gürcistan, Abazya, Osetya da önemli.

Ulaşım ama daha önemli enerji yolları da önemli. Ermenistan-Türkiye buluşmasından sonra Erivan’ın Batı’ya kayışı da belki önemli. Doğu Avrupa’daki kimi ülkelerin NATO’ya girme arzusuna Rus bakışı da önemli, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin ve uzaktaki müttefiklerin bakışı da önemli.

Son olarak Rusya ile ABD arasında nükleer silahların kontrolü anlaşmasının imzalanması, füze kalkanları da öyle.

Bu tablodan bakınca Rusya Erivan’a “hadi bakalım” der mi hiç? Der ve burada sayıldığı biçiminden daha kolay aslında. Hüner, Rusya’nın ne istediğini bilmek!

www.iyibilgi.com



Bu haber 961 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,008 µs