En Sıcak Konular

Dünya her değiştiğinde: 'Oyunun kuralı aynı' dediniz

30 Mart 2010 11:14 tsi
Dünya her değiştiğinde: 'Oyunun kuralı aynı' dediniz Başbakan neye 'danke schön' dedi? iyibilgi Ankara

Almanya Başbakanı Ankara ziyareti elbette önemli ve görüşmelerde hangi konular dile getirilirse getirilsin ana tema, Türkiye’nin AB’ye üyeliği.

Bu konuda ise Berlin’in ne düşündüğü gayet iyi biliniyor. Başbakan Angela Merkel’in inandığı, Türkiye’nin imtiyazlı ortaklıkla yoluna devam etmesi. Tabii bu ziyaret sırasında ortaya çıkan (veya gelmeden bağlanan) konulara da dikkat edilmeli, vize, okullar meselesine bakılmalı ama…

Yine de en önemli konu Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine Kıta’nın en güçlü ülkesi olan Almanya’nın nasıl bir katkıda bulunacağı veya bulunmayacağı!

Dünkü gelişmeler/görüşmeler sonrasında yapılan açıklamalar içinde Merkel’in, “Katılım müzakerelerini sürdürüyoruz. Çözülmesi gereken en önemli husus Ankara Protokolü’nün uygulanması. Tam üyelik konusunun yarı sıra aramızda bu yolu sürdürmemiz konusunda hem fikiriz. Ahde vefa ilkesini yeniden vurguladık.”

İşte Başbakan Erdoğan’ın ‘danke schön’ dediği yer burası. Yani ‘çok teşekür ederiz’ karşılığını verdiğimiz yer.

Peki yer doğru ama bütünlük doğru mu? Çünkü Başbakan Merkel daha başka cümlelerde kurdu ve bunların içinde, belki de en önemlisi şuydu; “60’lı yılların başında Condrad Adenauer Türkiye’nin tam üye olmasını önermişti. O günden bu yana çok şey değişti…”

Bu konuşmanın devamı da var. Var ama Merkel’un buradan kastteği şu; Türkiye’nin şu ana kadar AB ile arasında çıkan sorunlarda sıkça ve sağlamca başvurduğu argüman, “maç yaparken kuralların değişmeyeceği”ydi.

Cümle güçlü bir diplomatik savunmanın belkemiğini oluşturuyordu zira, fikri insicam olarak, “hepiniz bize söz verdiniz, kurumsal olarak da söz verdiniz, şimdi bundan cayıyorsunuz, uluslararası ilişkiler de bu iş böyle olmaz” tezini getiriyordu.

Peki Merkel’in yukarıdaki sözlerdin o anlam çıkar mı? Çıkar! Çünkü dediğimiz gibi, o konuşmanın devamı var; “… O günden bu yana çok şey değişti.
AB de değişti. Zaten oyunun kuralları da değişti.”

Görüldüğü gibi konuşmanın bu bölümü “danke”lik değil. Peki gerçekten 50’lerde, 60’larda, 70’lerdeki AB ve dünya değişti mi? Evet değişti.

Hatta sonrası da değişti. Ama Türkiye bu değişimin AB konusunda getirdiği menfi etkilerden ayrı tutulmak zorunda. Neden? Çünkü dünya da, AB de, konjonktür de her değiştiğinde, AB mekanizmaları Türkiye’nin tam üyelik için hazırlandığını teyit ve kabul etti. Nokta.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,092 µs