En Sıcak Konular

İzlanda'nın volkanları Danimarka'yı tehdit ediyor

29 Mart 2010 22:52 tsi
Danimarkalı uzmanlar, ülkenin kuzeybatısında yer alan İzlanda adasında meydana gelen volkanik patlamalara karşı yetkilileri uyardı.

Danimarka gazetelerine konuşan uzmanlar, bu patlamalardan dolayı kül serpintisi, iklim değişimi, asit yağmuru ve diğer zehirli yağışlarla Danimarka'nın ve diğer Kuzey ülkelerin bundan etkileneceğini ve tarihte de benzer durumların yaşandığını aktardı.

Kuş uçuşu bin 500 kilometrelik bir mesafede olsa da, İzlanda adasında meydana gelen volkanik patlamaların Danimarka ve diğer Kuzey Avrupa ülkelerini olumsuz etkileyeceğini iddia eden uzmanlar, muhtemel tehlikenin büyüklüğüne dair çarpıcı bilgiler verdi. Kopenhag Jeoloji Enstitüsü Profesör Paul Martin Holm: "Volkanik patlamalarla atmosfere karışan partiküller atmosferi kirletebilir. Hava akımlarıyla buralara gelecek bu gazlar Avrupa genelinde iklim değişikliklerine, asit yağmurlarına ve de diğer bazı toksik yağışlara yol açabilir" şeklinde uyardı.

Buna bağlı bazı tabi afetlerin de tetiklenebileceğini iddia eden Profesör Holm, özellikle de İzlanda'nın güney ucundaki Eyjafjallajökull bölgesinde volkanik patlamalara dikkat çekti. Holm ayrıca, bu patlamalarla birlikte transatlantik yolculuklardaki rotaların değiştirilmek zorunda kalınacağını kaydetti.

Danimarkalı Berlingske gazetesine konuşan ve Miladi takvimin başından beri volkanik patlamaların gözlemlenmekte olduğunu dile getiren bazı uzmanlar da, bilinen en etkili patlamaların 1783-84 yılları arasında meydana geldiğini dile getirdiler. İzlanda'nın güneyindeki 30 kilometrelik bir hat boyunca 140 küçük volkanın harekete geçmiş olduğunu bildiren uzmanlar, bunu müşahede eden bölgedeki çiftçilerin "ömürlerinde böyle bir şey görmediklerini" söylediğini ve oluşan yoğun kara dumandan dolayı halkın sağlığının olumsuz etkilendiğini aktardılar.

Meydana gelen bu felaketten dolayı yeşillik alanların yok olduğunu ve 190 bin koyunun telef olduğunu bildiren uzmanlar, açlıktan dolayı da binlerce insanın hayatını kaybettiğini dile getirirken, benzer olayların yaşanmaması adına tedbir alınması ve dikkatli olunması çağrısında bulundular.

Eskide yaşanan bu büyük felaketin etkilerinin Fransa ve İngiltere ve Amerika dâhil birçok ülkede görüldüğünü ifade eden Danimarkalı uzmanlar, bu tehlikeye karşı kamuoyunu uyardı.

Cihan



Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs