En Sıcak Konular

Tekrar şaha kalkabilecek mi?

29 Mart 2010 09:29 tsi
Tekrar şaha kalkabilecek mi? "Obama'dan ümidi kesmiş olan siyasi gözlemciler birden ağız değiştirmeye başladı. Zira Obama yönetimi nihayet söylem yerine icraat üretiyor"

...
Sağlık reformu sayesinde siyasi rüzgâr son iki haftadır tekrar Obama lehine esmeye başladı.
Demokratlar nihayet biraz olsun moral depoluyor. Obama'dan ümidi kesmiş olan siyasi gözlemciler birden ağız değiştirmeye başladı. Zira Obama yönetimi nihayet söylem yerine icraat üretiyor. Uzun ve karanlık bir kıştan sonra Obama açısından başarılı bir siyasi bahar dönemi yaşıyoruz.

Obama daha göreve gelmeden, büyük toplumsal heyecan yaratan siyasetçilerin iyi bildiği ve yakalarını hiçbir zaman bırakmayan o zor sorunla karşı karşıya kaldı: Kendisinden mucizeler bekleniyordu. Beklenti çıtası o kadar yükseğe konmuştu ki, Obama'dan göreve gelir gelmez "süpermen" gibi her soruna çözüm bulması bekleniyordu. Ekonomi birden düzelecek, Ortadoğu'ya barış gelecek, bütün dünya ABD ile dost olacaktı. Hele Obama gibi "enkaz devraldık" edebiyatı yapmak benzeri alışkanlıklarınız yoksa -kaldı ki Obama'nın Bush'tan devraldığı ekonomik kriz ve iki savaş (Irak, Afganistan) yabana atılır bir enkaz değildi- vay halinize. Beklentiler o kadar yüksek ve sorunlar o kadar büyük olunca, sonuç kaçınılmaz olarak hayal kırıklığı oldu. İşte zaten tam da bu nedenle son 6 aydır Obama yönetimi ciddi bir siyasi düşüş içine girmişti. Kamuoyu yoklamalarına göre Obama'ya destek oranı yüzde 70 seviyesinden yüzde 40'a inmişti. Göreve geleli daha bir yıl kadar zaman geçmiş olmasına rağmen Washington'da ciddi bir kötümserlik havası ortama hâkim olmuştu. Hele Cumhuriyetçiler bundan iki ay önce Massachussetts eyaletinde seçimleri kazanıp, Demokratların en önemli siyasi kalesini ele geçirince Obama için cenaze marşı mırıldanmaya başlanmıştı.

Ama siyaset öyle bir şey ki, bir başarı bir anda bütün ortamı değiştiriyor. Obama'nın böyle bir başarıya çok ihtiyacı vardı ve sağlık reformunun Kongre'den zar zor geçmesi ile bu başarı elde edildi. Bu reform sayesinde sağlık sigortası olmayan 35 milyon Amerikan vatandaşı zorunlu olarak sağlık sigortasına kavuşacak. Sağlık sigortası devlet tarafından verilmeyecek. Demokrat partinin sol tabanının çok istediği kamu planı gerçekleşmedi. Ama artık sağlık sigortası şirketleri müşterilerine çok daha kapsamlı hizmet vermek zorunda kalacak. Sadece sağlıklı müşteri seçme, hastalığı olup başvuru yapanlara "hayır" deme hakkına sahip olmayacaklar. Bütün bunlar Obama yönetimi açısından ciddi başarılar.

Bu arada Obama'nın başarı hanesine bazı önemli dış politika konularını da eklemek gerekiyor. Mesela, geçen hafta ABD ve Rusya nükleer silah stoklarını azaltmayı hedefleyen kilit önemde bir anlaşmaya vardı. Bu sayede Obama'nın halen ütopik gözüken "nükleer silahtan arınmış bir dünya" hayaline bir adım daha yaklaşılmış oldu. Bu anlaşma nükleer silahsızlanma alanında 1991'den bu yana atılmış en ciddi adım. Aynı zamanda Obama açısından bugüne kadar dış politika alanında belki de en somut başarı.

Son olarak da Obama'nın İsrail konusunda sağlam durmasının siyasi açıdan kendisine puan getirdiğinin altını çizmek gerekiyor. Obama'nın İsrail'e karşı yeni yerleşim merkezi kurulmaması yönünde aldığı ciddi tavır bütün dünyada olduğu gibi Amerika'da da yankılanıyor.
...

Ömer Taşpınar / Sabah'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,180 µs