En Sıcak Konular

Şimşek: Anayasa değişikliği, Türkiye'nin önünü açacak

28 Mart 2010 14:32 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anayasa değişikliğinin Türkiye'nin önünü açacağını söyledi.

Şimşek, AK Parti İl Danışma Meclisi toplantısında, Anayasa değişikliğinin Türkiye'nin gündeminde önemli yer tuttuğunu belirtti.

Aşağı yukarı herkesin 1980'den bu yana mevcut Anayasa'nın Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamadığı yönünde hemfikir olduğunu, herkesin bir değişiklik gerektiğine inandığını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

''Gerek sivil toplum örgütleri olsun, gerek muhalefetteki partiler olsun, bizden önceki hükümetler, iktidarlar olsun birçok taslaklarla bu konuyu işlemişler, gündeme getirmişler. Biz de tabi ki ülkemizin daha da modernleşmesi için Avrupa'ya yakınlaşması, uyumu tamamlaması için temel hak ve özgürlüklerin daha da genişletilmesi için demokratik standartlarımızın daha da iyileştirilmesi için şimdi tekrar bir taslağı kamuoyuyla paylaşmış durumdayız.

Aslında taslağın özüne bakarsanız, dediğim gibi temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi ve birtakım reformların özellikle de reform programımızın daha da derinleştirilmesi ve genişletilmesi için birtakım düzenlemeler içeriyor. Tabi ki bizim yaklaşımımız bu türden Anayasa değişikliklerinin bütün kesimleri kapsayacak şekilde bir uzlaşma sonucu, bir uzlaşma ürünü olarak ortaya çıkmasıdır.''

-''TASLAK KATKILARA AÇIK''-

Şimşek, taslağın bütün katkılara açık olduğunu, uzlaşma için bütün yolları denediklerini, gerek TBMM içi gerekse TBMM dışındaki muhalefetle görüşmeler yaptıklarını, onlardan da katkı beklediklerini vurguladı.

''Tabi sonuç itibarıyla bu konuda bir uzlaşma sağlanmazsa, sonuçta egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, tabi ki en sonunda ülkemizin bu paketi millete sunması gerekebilecektir'' diyen Şimşek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Dediğim gibi Anayasa değişikliğinin temelinde demokrasimizin standartlarının yükseltilmesi, tabi ki pozitif ayrımcılığa özellikle özürlüler, kadınlar için pozitif ayrımcılığa imkan sağlanması, memurlarımıza toplu iş sözleşmesi konusunda birtakım açılımlar içeriyor. Ama aynı zamanda yargı reformu anlamında da Türkiye'nin önünü açacak önemli düzenlemeler içeriyor. Hakikaten de geldiğimiz noktada Türkiye'nin ikinci, üçüncü nesil reformlara ihtiyacı var. Onun için de birtakım Anayasa değişiklikleri gerekiyor.

Mevcut taslak aynı zamanda Avrupa Birliği ile uyum açısından da son derece önemli değişiklikler içeriyor. Yaptığımız düzenlemeler tabi ki Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne daha da yakınlaştıracak ve aradaki mesafeyi daha da kapatacak. Ekonomik anlamda bunu zaten gerçekleştiriyoruz. Bakın bu sene yani 2010 yılında Avrupa Birliği için büyüme öngörüleri, yani Avrupa Birliğine üye 27 ülke için büyüme öngörüleri ortalama yüzde 0,6 ile yüzde 1,6 arasında değişiyor. Türkiye için ise büyüme öngörüleri ortalama yüzde 3,7 ile 5,5 arasında değişiyor. Yani nereden bakarsanız bakın ekonomik anlamda zaten 2010 yılında Avrupa ile arayı kapatmaya devam edeceğiz, Avrupa'nın en az 3 katı büyüyeceğiz. Dediğim gibi bu tek yönlü olamaz, her zaman söylediğim gibi demokrasinin de ekonomik kalkınmanın da at başı gitmesi gerekiyor.''

-''TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ AÇACAK''-

Bakan Şimşek, paketin gerek Anayasa Mahkemesi'nin üye yapısı gerekse Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında bazı değişiklikler öngördüğünü, burada bir takım tartışmalar olduğunu, bu tartışmaların bilgiye dayanmadığını ifade etti.

Avrupa'nın modern, çağdaş demokrasilerinde, gelişmiş ülkelerin hemen hemen hepsinde üyelerin Meclis tarafından hükümet tarafından atanabildiğinin görüldüğünü dile getiren Şimşek, şunları anlattı:

''Ülkemizde yapılan düzenleme de aslında bu çerçevede Avrupa Birliği ile uyum konusunda atılmış çok önemli bir adımdır. Bireysel başvuru hakkının gelmesi de tabi ki önemli bir kazanım olacaktır. Çünkü bugün bireysel başvuru hakkı olmadığı için vatandaş burada yargı yolunu tüketince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruyor, bu da ülkemiz için gereksiz bir sıkıntı. Tabi ki bu çerçevede bakmak lazım.

Bizim yaptığımız değişiklikler aslında batının en gelişmiş demokratik ülkelerindeki uygulamaları esas alıyor, oradan ilham alıyor. Temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi anlamında ve bu türden tabi ki yargı reformunu da içerecek şekilde bu Anayasa değişikliği bence Türkiye'nin önünü açacak ve özellikle de ülkemizin refah seviyesinin artmasında, ülkemizin daha demokratik, daha modern olmasına büyük bir katkı sağlayacak diye düşünüyorum.''
 
aa



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,833 µs