kritik mesaj | " /> kritik mesaj | "/>

En Sıcak Konular

Milletvekillerine kritik mesaj

28 Mart 2010 09:09 tsi
Milletvekillerine kritik mesaj 
Erdoğan'dan gündemdeki konulara ilişkin çok çarpıcı açıklamalar...

Arap Zirvesi için Libya'ya giden Başbakan Erdoğan, uçakta 8 gazetenin yönetici ve yazarlarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Arap Zirvesi için gittiği Libya yolunda 8 gazetenin yönetici ve yazarlarının sorularını yanıtladı. Söze "ortalık toz duman" diyerek başlayan Başbakan Erdoğan gündemdeki konulara ilişkin çok çarpıcı açıklamalar yaptı. İşte Başbakan'a yöneltilen sorular ve yanıtları...

** Ortalık toz duman dediniz, anayasa çalışmalarında son durum ne?

Arkadaşlarımız çalışmalarını parlamento içi ve dışı siyasi partilere takdim etmeye başladılar, kısa da olsa diyalog kuruldu. STK'lar, medya temsilcileri ve akademisyenlerle görüşüldü. Geri dönüşler oluyor. En geç Salı akşamı son hali verilecek. Tasarı haline getirilip vekil arkadaşlarımız tarafından Meclis'e sunulacak.

Yüksek yargı duygusal

** Yüksek Yargı neden bu kadar sert tepki verdi?

Tepkilerini çok duygusal ve siyasi buluyorum. Toplumda beklenti var, kamuoyu araştırmalarında değişiklik talebi çıkıyor. Gönül isterdi ki yüzde 100'e yakın uzlaşma ile çıksın. Aslında 2007'den önce bu değişiklikleri birlikte hazırlayalım diye Meclis'te diğer partilerle birlikte Komisyon kurduk. Ancak 14 Mart'ta partimize kapatma davası açılınca, süreç sona erdi. Şimdi de çok çaba sarf ettik. Ana muhalefet baştan reddetti. Diğeri MHP, 'seçim sonrası' dedi. İş başa düştü. STK'lar haklı olarak 'daha geniş çaplı bir değişim istiyoruz' diyor. Mutabıkız ama şartlar ortada. Bu sebeple acil olarak değiştirilmesi gerekenleri halledelim dedik. Bu taslak. İtirazlar, değişiklikler, ilaveler olabilir. Bunu AK Parti'nin, Başbakan'ın tasarısı olarak yorumlamak yanlış. Bu tarz yaklaşımlar "ipe un sermek" amaçlı. Biz bu işin sadece sekretaryasını yaptık. CHP başta, TOBB, TÜSİAD ve Barolar tarafından hazırlanmış değişik anayasa çalışmaları masaya yatırıldı. Azami ittifak sağlanacak çalışma yapıldı.

Milletvekilleri nefsi muhasebeyi iyi yapmalı

** Değişikliğin referanduma gitme ihtimalini ve sonucunu değerlendirir misiniz?

Umutlu olmak istiyorum. Muhalefet partilerinin milletvekilleri gizli oylamada bu pakete oy vererek referanduma gerek bırakmadan anayasa değişikliğini sağlarlarsa, referandumla vakit kaybetmemiş oluruz.

** CHP ile MHP arasında tutum farkı bekliyor musunuz?

Söylenenleri ülke demokrasimiz adına sıkıntı görüyorum. Milletvekillerinin nefsi muhasebeyi iyi yaparak bu ülkenin kaderine olumlu veya olumsuz etki yapmaları söz konusu. Halkımızın yüzde 60 civarındaki kısmı bu pakete olumlu bakıyor.

Kapatma kararı veren millete hesap verir

** Parti kapatma konusunda neden yetkinin komisyona bırakıldığı soruluyor

İş sahibine verildi. Soruşturma açılıp açılmamasına Parlamento karar verecek. Şu an herhangi bir Yargıtay mensubu hakkında soruşturma açmak için Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun izni gerekiyor. Niçin parti kapatma soruşturmasında aynı şekilde parlamentonun izninin alınması yadırganıyor? Bu sadece olması gerekendir. Üstelik izin kararını Meclis'te grubu bulunan partilerin atayacağı 5'er kişiden oluşan Komisyon verecek. Bugünkü duruma göre 336 milletvekili olan iktidardan beş, üç muhalefet partisinden 15 üye olacak.

Gündem kapma söz konusu

Peki aralarında anlaşıp kapatmaya geçit verirlerse?

Demokratik sistemde kapatma kararı çıkarsa çıksın, gidip hesabını millete verirler. Parlamento demokratik sistem içerisinde buna yol veriyorsa, varsın soruşturma açılsın. Ardından kapatmaya Anayasa Mahkemesi karar veriyor. Orada da üçte iki oy çokluğu gerekiyor.

** Anayasa değişikliğine eleştiriler Hakim Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) odaklanıyor.

Adalet Bakanı ve Müsteşarı HSYK üyeliğinden çıkarılsın deniyor. AB ülkeleri ve normlarına bakalım. Oralarda mevcut. Niçin burada karşı çıkılıyor? Hepsinde üyeleri, parlamento, devlet başkanı atıyor. Bizimki gibi HSYK yapısı Avrupa'da yok. Bize özgü. Anayasa Mahkemesi'ne üye atamasını da Parlamento'ya veremedik. Oysa Avrupa’da parlamentolar atıyor. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı verilmesine bile Yargıtay karşı çıkıyor. Oysa dosyalar birikmiş durumda. 20 yıldır süren davalar var. Bir taraftan "Gecikmiş adalet adalet değildir" diyeceğiz, diğer taraftan atılacak adımlardan rahatsız olacağız.

** Son HSYK krizi nasıl çıktı, bilgi verildi mi size?

Olağanüstü gündem oluşturmak istiyorlar. Oysa gündem oluşturma Adalet Bakanlığı'nın görevi. Gündem kapma durumu söz konusu. Ertesi gün de müsteşarın çok yakın bir arkadaşının babası vefat etmiş kendisi cenazeye gitmiş. Suç duyurusunda bulunuyorlar. Bu kadar zaman birlikte çalışmışsınız böyle şey olur mu? Fırsat kollama görülüyor. Siyasi yaklaşım olduğu görülüyor.

Ergenekon savcıları değiştirilmek isteniyor

** Olağanüstü gündem özel atamalarla mı ilgili?

Müsteşar böyle bir duyum almış olabilir...

** Ergenekon savcılarıyla mı ilgili?

Önce bir isme odaklandılar, şucu, bucu dediler. Sonra HSYK'nın atadıkları geldi, onları nereye koyacaklar? Erzurum'da da aynı. Hukukun işlemesi noktasında rahatsızlık duyuyorlar. İstedikleri, bekledikleri karar çıkmayınca, "hukuk işlemiyor" diyorlar. Anlayış bu.

Hasta Ermeni kaçağa ikamet izni

Kaçak Ermeniler’le ilgili sözleriniz cemaatle görüşmenizde gündeme geldi mi?

Ermeni cemaati lideri Bedros Şirinoğlu ve arkadaşını kabul ettim. Cemaatin sorunlarını görüştük. 4 ay önce de Dolmabahçe'ye gelmişlerdi. Ne kadar kaçak Ermeni var diye sormuştum. O zaman 70 artı 30, toplam 100 bin demişlerdi. Ben de o rakamı telaffuz ettim. Dün gelip yanlış rakam için özür dilediler. Ülke vatandaşımız olmayanların gerçek sayısının 20-25 bin civarında olduğunu ifade ettiler. Bizim onlarla da bir sorunumuz yok. Rahatız. Bana çocuğu hasta bir kaçak ailenin tedavi için uzun dönemli ikamet izin talebini getirdiler. Araştırılsın sağlık sorunu incelensin, doğru ise süresiz ikamet iznini verelim dedim. Bir ayrım söz konusu değil.

** Kaçak işçi ailelerinin çocuklarının azınlık okullarında okuması mümkün mü?

Ben Milli Eğitim Bakanıma bir çalışma yapması için talimat verdim. Ancak ülke vatandaşı olmayanların Ermeni okullarında eğitim görmelerine Lozan izin vermiyor. Şimdi bir çalışma yapıyoruz. Vatandaşımız olanların eğitim almalarını, yeni okullar kurmalarını engelleyen hiçbir şey yok. Yani AB üyelerinin bizlere tanımadığı hakları biz herkese tanıyoruz.

Merkel’den bunu beklemezdim

** Merkel'in Türk lisesine karşı çıkmasını mı kastediyorsunuz?

Merkel, Almanya'da Türk lisesi açılmasını kabul etmiyor. Geldiğinde kendisine düşüncelerimi ileteceğim. Türkiye, şamar oğlanı mı? Türkiye'de Alman Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi başta Almanca eğitim yapan Anadolu okulları ve İmam Hatipler var. Biz rahatız. Üniversite talebinde bulundular. Beykoz'da 120 dönüm yeri veriyoruz. Onların Türkiye'ye karşı bu nefret ve kini neden anlamıyorum. Bayan Şansölye olarak Merkel'den bu yaklaşımı hiç beklemezdim.

Erhan Başyurt - Bugün



Bu haber 1,029 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,308 µs