En Sıcak Konular

Meclis Başkanı'na çağrı: İade et

26 Mart 2010 15:10 tsi
Meclis Başkanı'na çağrı: İade et TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den, Meclise sunulması halinde anayasa değişiklik teklifini işleme koymayarak, iade edilmesi istendi.

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Okay, “AKP mutfağında hazırlandığını” belirttiği anayasa değişiklik teklifin pazartesi ya da salı günü TBMM Başkanlığına sunulmasının söz konusu olduğunu belirtti.

Okay, taslak metninde yer alan siyasi partilerin kapatılması, HSYK ve Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandırılmasına yönelik hükümlerin korunması durumunda, TBMM Başkanı Şahin'den teklifi iade etmesini istedi. Okay, “İade edin, işleme koymayın. TBMM'nin tarafsız olması gereken başkanının yapması gereken de budur” dedi.
Teklifin, anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri ile demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu savunan Okay, kuvvetler ayrılığı, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı yargıç teminatının ortadan kaldırıldığını ileri sürdü.

TBMM Başkanlarının “havale memuru, evrak memuru olmadığını” belirten Okay, başkanların anayasayı korumakla yükümlü olduğunu belirtti.

Okay, “Böylesi bir tavır TBMM başkanının göstermesi gereken tavırdır” diye konuştu. Okay, Eski TBMM Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk'un benzer uygulama yaparak, anayasaya aykırı kanun tekliflerini iade ettiğini anımsattı.

TBMM Başkanı Şahin'in bazı soru önergelerini İçtüzüğe aykırı olduğu görüşüyle işleme koymadan iade ettiğini anımsatan Okay, “Şimdi Meclis başkanının, bu taslak metin içeriğinde olduğu gibi, eğer anayasanın değiştirilemez maddelerine aykırı şekilde teklif gelecek olursa iade etmesini bekliyoruz. TBMM Başkanına yakışan tavır da bu olacaktır” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, iktidarın,  “nalıncı keseri gibi kendine yontacağı bir taslağa, partisinin itibar  etmeyeceğini” ifade ederek, Anayasayı değiştirme konusunda, gelecek dönem  parlamentosunun yetkili olduğunu savundu.

CHP Grup Başkanvekilleri Anadol, Okay ve Kılıçdaroğlu, düzenledikleri  basın toplantısında, Anayasa değişikliği taslağını eleştirdiler, CHP'nin 2 yıl  önce tüzük ve program kurultayındaki Anayasa değişikliğine yönelik önerileri  anımsattılar.

Anadol, Türkiye'nin, işsizlik, açlık, yoksulluk ve dar gelirlinin  sorunlarıyla uğraşırken, diğer yandan iktidar partisinin, giderayak, muhalefete  düştüğünde kendini Yüce Divandan kurtarmak, güvenceye almak için demokratikleşme  adı altında gündeme getirdiği Anayasa değişikliğiyle meşgul olduğunu iddia etti.

Anayasa değişikliği tartışmalarında CHP'ye yönelik eleştirilere işaret  eden Anadol, bu eleştirilerde haklılık payı olabileceğini düşünerek, CHP'nin,  Anayasa değişikliğiyle ilgili herkesten önce söylediği, en son 2 yıl önce  kurultayda dile getirdiği ilkeleri bir broşür haline getireceklerini bildirdi.

Anadol, DP'nin baskısını artırdığı bir dönemde, 1960'tan önce CHP  kurultayının toplanarak, “İlk Hedefler Beyannamesi” ni yayımlandığını  anımsatarak, burada, üniversite özerkliği, hakim teminatı, basın özgürlüğü, grev  ve toplu sözleşme hakkı gibi bir dizi demokratik açılımı gündeme getirdiklerini  söyledi.

“ELİNE KİMSE SU DÖKEMEZ”

“CHP'nin demokratikleşme, Türkiye'yi çağdaş bir hukuk düzenine götürme  konusunda, eline kimse su dökemez” diyen Anadol, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tek parti diktatörlüğü kurmak için bir takım oyunlarla Anayasa  maddeleri hazırlamak, adına demokratikleşme demek, asla inandırıcı değildir.
Niye AKP ile masaya oturmadınız sorusunun cevabı açıktır: Anayasa  Mahkemesi tarafından laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline gelmekten mahkum  olmuş Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının, kimseye sormadan, kapalı kapılar  arkasında, nalıncı keseri gibi kendine yontacağı bir taslağa, CHP elbette itibar  etmeyecektir. Anayasa Mahkemesi tarafından sabıkalı hale getirilmiş bir partinin,  Anayasa değiştirmesine CHP razı olmayacaktır. Halkın deyimiyle, kediye ciğer  emanet edilmez. 8 yıldır iktidardalar. Madem demokratikleşme diyor, neden 8  yıldır parlamentoda Anayasa değişikliğini gündeme getirip, ulusal mutabakat  aramadı?”

“YETKİLİ PARLAMENTO, 24. DÖNEM PARLAMENTOSUDUR”

Anadol, dokunulmazlıkların ve geçici 15. maddenin kaldırılmasını gündeme  getirdiklerini anımsatarak, “Bu halk bizi karşılıksız çek imzalasın, hosteslere  sarkıntılık yapsın, polislere tokat atsın, ihaleye fesat karıştırsın, görevi  kötüye kullansın, rüşvet alsın diye mi seçti? Hangi çağdaş parlamentoda bu kadar  dosya birikmiş?” diye sordu.

Milletvekili sayısından daha fazla dokunulmazlık dosyası bulunduğunu, bu  ayıbın TBMM'nin saygınlığını ortadan kaldırdığını belirten Anadol, “Biz  dokunulmazlık derken, başta Başbakan Erdoğan, pencereden dışarı bakmayı tercih  ediyor” dedi.

Anadol, Anayasayı değiştirme konusunda yetkili parlamentonun, 24. Dönem  parlamentosu olduğunu ifade ederek, “Değişiklik taslağına göre Anayasa Mahkemesi  üyesinin 16'sını Sayın Abdullah Gül seçerse, o Anayasa Mahkemesi olmaz, RTÜK  olur” görüşünü savundu.

Taslağın, mevcut haliyle Meclisten geçmesi halinde Anayasa Mahkemesine  gidip gitmeyecekleri sorusunu Anadol, “CHP'nin yetkili kurulları gerekli kararı  verir. Varsayım üzerine birşey söylemek istemiyorum” diye yanıtladı.

“PARTİ DOKUNULMAZLIĞI GETİRİLİYOR”

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu da Türkiye'de siyasetin en ciddi  handikaplarından birinin, milletvekili dokunulmazlığı olduğunu belirterek,  dokunulmazlığın bu şekilde Anayasada yer almasının, siyasete güveni sarstığını  söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Yapılacak değişiklikle, milletvekili dokunulmazlığı  yetmezmiş gibi parti dokunulmazlığı getiriliyor. Çok vahim, siyasete olan güveni  temelinden sarsan bir olay. Parti dokunulmazlığı olmaz. Yöneticiler istediklerini  yapacak, siz partilere dokunmayacaksınız. Acaba ülkeyi kimler yönetecek” diye  konuştu.

CHP'NİN ÖNERİLERİ

CHP Grup Başkanvekili Anadol, CHP'nin 2008'de yaptığı Tüzük ve Program  Kurultayında aldığı kararların bulunduğu, 344 sayfalık kitabı göstererek, burada  bulunan Anayasa değişikliğine yönelik bölümlerden alıntı yaptı.
Anadol'un okuduğu bölümler şöyle:
-Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeniden yapılandırılacak,  Adalet Bakanı ve müsteşarı kuruldan çıkarılacak, kurul üyeleri yargı organları  tarafından seçilecek.

-Hakim ve Cumhuriyet savcıları hakkında soruşturma başlatma yetkisi  Adalet Bakanlığından alınarak HSYK'ya verilecek. Hakim ve savcılarla ilgili  alınacak tayin, terfi ve disiplin cezası ile meslekten çıkarma cezası aleyhine  yargıya gitme yolu açılacak.

-Kurul, iki alt kuruldan oluşturulacak. Adli Yargı Kurulu Yargıtay  tarafından kendi üyeleri arasından, İdari Yargı Kurulu da Danıştay tarafından  kendi üyeleri arasından seçilecek. Kurul, kendi başkanını kendisi seçecek.

-Adalet müfettişleri HSYK'ya bağlanacak. Hakim ve savcılar hakkında  inceleme ve soruşturma izni verme yetkisi HSYK'da olacak.

-Toplumsal cinsiyet ayrımcılığına son vermek için Kadınlara Karşı Her  Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ile kadın hakları alanında Türkiye'nin  taraf olduğu tüm uluslararası sözleşmelerin, toplumsal yaşama ve hukuk sistemine  yansıtılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılacak.

-Sendikalar Yasası ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası  değiştirilecek, bu yasalardaki iş kolu sayısı azaltılacak. Noter zorunluluğu  kaldırılacak. Örgütlenme ile ilgili yüzde 10 barajı düşürülecek.

-Grev uygulamaları üzerindeki yasaklar kaldırılarak, grevlerin  etkinliğini sağlayıcı önlemler alınacak.

-Kamu çalışanlarına grevli toplu iş sözleşmesi yapma hakkı verilecek.

-Siyasi Etik/Ahlak Yasası çıkartılarak, milletvekillerinin  yapamayacakları işler yeniden belirlenecek. TBMM Etik Kurulu oluşturularak,  milletvekillerinin kamu kesimi ile çıkar çatışmasına girmeleri önlenecek.

-Milletvekili dokunulmazlığı sadece kürsü dokunulmazlığı ile  sınırlandırılacak.

-Gençlerin ve kadınların siyasi partilerde ve siyasette aktif olarak yer  almaları sağlanacak.

A.A.



Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs