En Sıcak Konular

Baydemir: "Bu halkla birlikte tarih yazıyoruz"

26 Mart 2010 14:36 tsi
DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir kentte bir toplantıda yaptığı konuşmada, “1999 yılından bu güne değin Türkiye’nin demokratikleşmesi ve bunun çabası içinde olan bizim yerel yönetim anlayışımız, önemli bir misyon sahibidir.

BDP’nin Diyarbakır’da düzenlediği ve iki gün sürecek ‘1’inci Ekolojik ve Yerel Yönetimler Konferansı’ Kayapınar belediyesi'nin yaptırdığı ve Kürt şairin adı verilen Cegerxwin Kültür Merkezi’nde başladı. BDP’li Diyarbakır ilçe belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ve belediye meclis üyelerinin katıldığı konferansın açılış konuşmasını Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yaptı.

Terör örgütü PKK’nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) soruşturması kapsamında tutuklanan belediye başkanlarına selam göndererek konuşmasına başlayan Baydemir, yerel yöneticiliğin bir algıyı, perspektifi ve ideolojiyi gerektirdiğini söyledi. Baydemir, “İdeolojisiz, perspektifsiz, yaklaşımsız, stratejisiz bir yerel yönetim anlayışının başarıya ulaşma şansı da elbette ki olmayacaktır. Yunan demokrasisinden günümüze değin bir teorik ortamda yerel yönetimlerin demokrasinin beşiği olduğu ifade edilir. Her ne hikmetse Cumhuriyet tarihinden bu yana yerel yönetimler ülke demokrasinin şekillenmesinde, yurttaşın demokrasiyi bir davranış biçimine dönüştürmesinde diyebilirim ki, hiçbir zaman bir rol sahibi olmamıştır, olmasına da müsaade edilmemiştir” dedi.

Baydemir, 1999 yılından itibaren farklı bir bakış açısı sergilediklerini iddia ederek, yerel yönetimlerin merkezi yönetimlerin iz düşümü olduğunu, merkezi yönetimin algının yerel yönetimlerde yaşam bulması için gayret gösterildiğini ileri sürdü. 1999 yılından itibaren farklı bir bakış açısıyla, bölge insanın siyasetini, hareketini ve yaşama dair algısını büyük bir fedakarlıkla yaşam bulması için gayret gösterdiklerini ifade eden Baydemir, yerel yönetimler anlayışlarının bir ‘model’ olarak oturmadığını ancak, Türkiye’de insan merkezli, insan ve doğa barışı üzerine kurgulanan yegane yerel yönetim modeli ve algısına sahip olan hareketin sahibi olduklarını savundu.

Yerel yönetimlerde Türkiye’nin bakış açışını değiştirecek önemli bir misyon yüklendiklerini iddia eden Baydemir, “İnancım odur ki, bu misyon Türkiye’nin demokratikleşmesi ve bunun çabasıdır. Şu anda da en öneml aktörleri pozisyonundadır. Bundan 30 yıl sonra, bu bakış açımız, bu yönümüz irdeleme konusu olacaktır. Tarih kitaplarında yerel yönetimleri irdeleyen araştırmalarda bu günler mutlakata tartışma konusu olacaktır. Dolayısıyla şanslıyız, hem de bana göre, bu halkla birlikte bir tarih yazıyoruz. Ama aynı zamanda büyük bir vebal boynumuzun üzerindedir” diye konuştu.



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,584 µs