'Ankara Afrika'da siyasi nüfuz istiyor' | " /> 'Ankara Afrika'da siyasi nüfuz istiyor' | "/>

En Sıcak Konular

'Ankara Afrika'da siyasi nüfuz istiyor'

26 Mart 2010 12:36 tsi
'Ankara Afrika'da siyasi nüfuz istiyor' 

İngiliz Economist dergisinde, Türkiye'nin Afrika ile ticaret imkanlarını artırmayı ve bir gün siyasi nüfuz elde etmek istediğini yazdı.

Haftalık yayımlanan dergide, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kamerun ve Kongo'ya yaptığı son ziyaretlere değinilerek, Türkiye-Afrika ilişkileri ele alındı.

"Osmanlı rüyaları" başlıklı makalede, Cumhurbaşkanı Gül'ün Afrika ziyaretini beraberinde 140 Türk iş adamıyla yaptığına dikkat çekilerek, Türkiye'nin Afrika ile yeni ticaret imkanları yakalamak istediği belirtildi.

Ekonomik krizin Avrupa'nın geri kalanı gibi Türkiye'yi de etkilediğini yazan Economist, "Türkiye'nin muhafazakar kesimlerinden gelen küçük ve orta ölçekli işletmeler, Anadolu kaplanları, Afrika'da iş fırsatlarını kovalıyor" ifadesine yer verdi.

Türkiye'nin bir gün Afrika'da siyasi nüfuz da elde etmek istediğini öne süren dergi, Türkiye'de 2005 yılının "Afrika Yılı" ilan edilmesinin, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliği için yürütülen bir kampanya olduğu, biri dışında tüm Afrika ülkelerinin Türkiye'nin üyeliği için oy verdiği kaydedildi.

Dergi, Ankara'nın Afrika'da 12 büyükelçilik açtığını ya da açmayı planladığını ifade ederek, genç Afrikalı diplomatların da Ankara'da eğitim gördüğünü, Gül'ün son gezisinde de Türk üniversiteleri için burslar dağıtıldığını belirtti.

Ancak Economist, Türkiye'nin AB hedefinin bazen Afrika'daki arzularını gerçekleştirmeyi zorlaştırabileceğini yazdı ve buna örnek olarak, Ankara'nın Brüksel'den gelen itirazlar sonucu, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Darfur'da savaş suçu işlemekle suçlanan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'e yapılan daveti geri çekmesini gösterdi.

"Türkiye'nin kur yaptığı diğer Afrika ülkelerindeki ihlaller ileride başka baş ağrılarına yol açabilir" ifadesi kullanılan makalede, Gül'ün "Burada bizim gibi çok insan var. Mesela Lübnanlılar" dediği belirtildi.

aa



Bu haber 792 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,369 µs