'Çakıcı' cezası | " /> 'Çakıcı' cezası | "/>

En Sıcak Konular

MİT müdürüne 'Çakıcı' cezası

26 Mart 2010 08:58 tsi
MİT müdürüne 'Çakıcı' cezası 
MİT'çi Kozinoğlu, çete lideri Alaattin Çakıcı'ya dava aşamasında yardımcı olduğu için 5 ay hapis cezası aldı.

Alaattin Çakıcı'nın yargılandığı çete davasının, Yargıtay'da lehine sonuçlanması için dönemin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile özel görüşme yaptığı öne sürülen MİT'çi Kaşif Kozinoğlu 5 ay hapis cezası aldı. Ceza ertelenmedi. Mahkeme, suçun işlenmesindeki özellikler nazara alınarak sanıkların yeniden suç işlemeyecekleri konusunda kanaat oluşmadığına, cezasının paraya çevrilmesine, ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verdi.

Alaattin Çakıcı'nın, 2004'te Avusturya'da yakalanıp Türkiye'ye getirildikten sonra kurduğu öne sürülen çeteye dair dava 5 yıl sonra karara bağlandı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 25 sanıklı davanın son duruşmasına MİT'çi Kaşif Kozinoğlu ve Alaattin Çakıcı'nın da aralarında olduğu sanıklar katılmadı. Sanık avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada Çakıcı, suç örgütü kurmak ve yönetmek, sahte pasaport ve nüfus cüzdanı kullanmaktan 4 yıl 7 ay hapis cezasına mahkum oldu. Çakıcı'nın suç örgütüne üye olmak, sahte pasaport, nüfus cüzdanı düzenletmek suçundan yargılanan işadamı Erol Evcil Eşrefoğlu'na 2 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası verildi.

ENGİN'E 'ZAMANAŞIMI'

Çakıcı' nın Yargıtay'daki davasını, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya aracılığıyla takip ettiği iddia edilen müteahhit Hakkı Suha Şen, Bodrum eski Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Özbulut, eski MİT Dış Operasyonlar Daire Başkan Yardımcısı Kaşif Kozinoğlu, polis memeru Mustafa Kamalak, Çakıcı'nın yurt dışına kaçırıldığı teknenin sahibi Mehmet Salih Hantal, Öznur Çıtlak, Oğuz Yenen ve Şükrü Kazanç da suç örgütüne yardım yataklık etmekten 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Erol Evcil'in eniştesi sanık Fırat Ardıç ile Aydın Göker, çeteye yardım etmek ve sahte pasaport, nüfus cüzdanı düzenlemekten 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum oldu. Murat Aydınşakir, Adem Çakıcı, Ozan Güngören, Cem Akarsu ve Ali Yüce'ye suç örgütüne üye olmaktan 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi.

Eski MİT'çi Faik Meral, emekli polis memuru Nizamettin Özoğul, Çakıcı'nın şoförü eski polis memuru Velit Yavuz Günerkan hakkındaki dava, örgüte yardım yataklık, sahte nüfus cüzdanı kullanma, sahte pasaport düzenleme suçlarıyla ilgili 5 yıllık zaman aşımı süresi dolduğu için ortadan kaldırıldı. Çakıcı Avusturya'da eski MİT'çi Faik Meral'in kırmızı pasaportuyla yakalanmış ancak bu pasaportu kullanmadığını söylemişti. Meral ifadesinde, "Bir arkadaşım aracılığıyla ziyarete gitmiştim. Orada düşürmüş olabilirim. Ben vermedim" diyerek suçlamaları kabul etmemişti. Beşiktaş Spor Kulübü eski menajeri Sinan Engin hakkındaki dava da Çakıcı'nın suç örgütüne yardım etmek ve özel evrakta sahtecilikten 5 yıllık zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle ortadan kaldırıldı. Çakıcı'nın ağabeyi Gençağa Çakıcı ve yeğeni Aytuğ Gençağa Çakıcı, zaman aşımından yararlanan diğer isimler oldu. Çakıcı'nın yeğeni Başar Barış Çakıcı'nın dosyası ise yakalanmadığı için ayrıldı.

Tanıktı, sanık oldu

İstanbul DGM'den alınan özel izinle yürütülen teknik takibe takılan eski MİT Dış Operasyonlar Daire Başkan Yardımcısı Kaşif Kozinoğlu'nun, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile Çakıcı hakkında özel görüşme yaptığı ortaya çıkmıştı. "Tanık" sıfatıyla ifadesi alınan Kozinoğlu soruşturma sonunda sanık durumuna düşmüştü. Özel Harp Dairesi'nde görevli olduğu dönemde Orta Asya'dan sorumlu olan Binbaşı Kaşif Kozinoğlu, emekli olduktan sonra MİT Dış Operasyonlar Daire Başkan Yardımcısı oldu. Kozinoğlu, MİT'e bağlı olarak uzun süre Afganistan'da çalışan Kozinoğlu, en son Tokyo'da hizmet verdi.

Çakıcı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Avusturya polisinin işbirliğiyle Avusturya'nın Graz şehrinde 14 Temmuz 2004'te yakalandı. Çakıcı'nın üzerinde Eski MİT görevlisi olan 57 yaşındaki Faik Meral adına düzenlenmiş Türk pasaportu, nüfus cüzdanı ve 4 bin euro bulundu. Ardından Meral, İzmir'de gözaltına alındı. Alaattin Çakıcı da Meral'ın gözaltına alınmasından 3 ay sonra, 14 Ekim 2004'te interpol refakatiyle Türkiye'ye iade edildi. Beşiktaş Spor Kulübü'nün pasaport için konsolosluğa referans mektubu verdiği ortaya çıkınca, Çakıcı hakkında açılan davaya Sinan Engin de dahil oldu. Hakkında çok sayıda dava bulunan Çakıcı halen Kandıra F Tipi Cezaevi'nde bulunuyor.

sabah

 



Bu haber 2,097 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,096 µs