En Sıcak Konular

Uzanlar yeniden kayıplara karıştı

26 Mart 2010 08:22 tsi
Uzanlar yeniden kayıplara karıştı 
Uzanlar’ın açtığı 10.1 milyar dolarlık davanın Paris ayağı tamamlandı. Üç gün süren duruşma boyunca Paris’te ‘kara propaganda’ yapan Uzanlar, çapraz sorguda ter döktü, sorulara yeterli yanıt veremedi.

Merkezi Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco şirketinin Türkiye aleyhine açtığı 10.1 milyar dolarlık tahkim davasının Paris ayağı dün Cem Uzan’ın da ifade vermesiyle tamamlandı. Libananco’nun kağıt üzerindeki ortağı Ali Cenk Türkkan’ın da ifade verdiği ve üç gün süren duruşmaya Uzanlar’ın ‘kara propagandası’ damgasını vurdu. Özellikle Türkiye’nin davayı kaybedeceği ve Uzanlar’a 21.5 milyar dolarlık tazminat ödeneceğine ilişkin tartışmalar üzerine bir açıklama yapan Enerji Bakanlığı, bu iddiaların Uzanlar’ın propagandası olduğunu belirterek, Uzanlar’ın Paris’te ‘şov’ yaptığını öne sürdüler.

UZAN SORGUDA KIZARDI, TER DÖKTÜ

Libananco davasının basında çıkan haberlerin aksına Türkiye’nin lehine geliştiğini kaydeden Bakanlık kaynakları, Uzan biraderlerin Paris’teki duruşmalarda zor durumda kaldığını ifade ettiler. 23-24 Mart tarihlerinde tahkim heyetinin karşısına çıkan Hakan Uzan’ın, Türk heyetinin çapraz soruları karşısında zor durumda kaldığı, hatta zaman zaman terlediği ve yüzü kızardığı belirtildi. Uzan kardeşlerin ‘ÇEAŞ ve Kepez hisselerini Libananco satın aldı diyorsunuz, bu hisseler nerede? Libananco hangi parayla hisseleri aldı? Satın aldıysa bu, niye ilan edilmedi” sorularına yeterli yanıt veremediği öğrenildi.

AMAÇ ANLAŞMAYA ZORLAMAK

Enerji Bakanlığı kaynakları, Libananco davasının Cem Uzan’ın ‘devlet ile anlaşma yapma’ planının bir parçası olduğunu öne sürdüler. Bakanlık yetkilileri Uzan’ın, tahkim heyetini Paris’e getirterek ve yedi yıldır kırmızı bültenle aranan Hakan Uzan için dokunulmazlık çıkartarak ‘davayı ben kazanıyorum’ havası vermek istediğini kaydettiler.

‘Avukatlar çekildi’ dediler

Cem Uzan’ın yakın çevresi tarafından, davadan çekildiği öne sürülen Enerji Bakanlığı’nın avukatlığını yapan Fresfields Hukuk Bürosu’nun davadan çekilmediği ve duruşmalara katıldığı ortaya çıktı. İddiayı yalanlayan Enerji Bakanlığı yetkilileri “Bu davada pis bir propaganda yapılıyor” dediler.

Cem Uzan 3 saat ifade verdi

Dünkü duruşmada sabah Libananco’nun kağıt üzerindeki ortağı Ali Cenk Türkkan, Amman’dan telekonferansla ifade verdi. Öğleden sonra ise korumalarıyla ifade vermeye gelen Cem Uzan, 3 saat 10 dakika sonra ayrıldı.

Libananco’da iddialar ve gerçekler

• Paris’ten ne karar çıkacak?

Tahkim heyeti, Paris’te yapılan duruşmaların ardından taraflara önce savunma için altı haftalık süre verecek. Ardından, üç ay içinde, davanın esastan görüşülüp görüşülmeyeceğine karar verecek. Eğer, esastan görüşülmesi kararlaştırılırsa, davanın kazanılıp kazanılmayacağı gündeme gelecek.

• 21.5 milyar $ hesabı nerden geliyor

Türkiye’nin mahkemenin kararı doğrultusunda 21.5 milyar dolar ödeyeceği öne sürülüyor. 21.5 milyar dolar da Uzan kardeşlerin hesabından kaynaklanıyor. Henüz esastan görüşülmesi dahi karara bağlanmamış bir davada, Uzanlar 10.1 milyar dolarlık tazminat talebine faiz işleterek 21.5 milyar dolara çıkarıyor.

• Uzanlar yeniden zengin olacak mı?

Libananco davasından elde edilen paralarla Türkiye’nin yurt dışındaki kağıtlarına hatta uçaklarına el konulacağı iddia ediliyor. Tahkim davası Uzanlar’ın lehine karar verse bile, Uzanlar Türkiye’den para alamayacak. Çünkü ABD’li Motorola Uzanlar’ın kazanacağı paralar için şimdiden, ipotek kararı aldırmış durumda. Dolayısıyla, Uzanlar davayı kazanırsa bu işten en çok Motorola ve Nokia kârlı çıkacak.

• Davayı kim kazanır?

Davanın yüzde 99.9 Uzanlar’ın lehine sonuçlanacağı iddia ediliyor. Ancak Dünya Bankası’nın Uzan Grubu’nun paravan şirketleri üzerinden açtığı iki davada, bankanın ret kararı bulunuyor. Yani aynı çerçevede açılan üç davadan ikisinde Türkiye lehine karar verildi. Bu da Uzan’ın davayı kaybetme ihtimalini güçlendiriyor.

Bakan Yıldız: Endişemiz yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Fransa’daki Libananco davası konusunda her hangi bir endişe içinde olmadıklarını söyledi. Türkiye’nin davada 17-18 kişilik ekiple temsil edildiğini söyleyen Yıldız “Bildiğiniz gibi bu dava esas açısından değil usul açısından şu an yürütülüyor. Libananco taraf mıdır, değil midir? Biz bu davada taraf olmadığını, bu hisse senetlerinin kendilerine 2003 yılından önce geçmediğini söyledik. Kendileri de daha önce geçtiğini söylüyor. Tabii ki hazırlıklarımızın detaylarını size aktarmayayım ama çok geniş kapsamlı hazırlandığımız bir konu, o yüzden herhangi bir endişe duymuyoruz” dedi.

Paris’ten ayrıldı iddiası

Libananco duruşmasına Interpol’den tutuklama kararını askıya aldırarak katılan Hakan Uzan’ın Paris’ten ayrıldığı iddia ediliyor. Hakan Uzan dünkü duruşma çıkışında sorulara yanıt vermemişti.

star

 



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,028 µs