En Sıcak Konular

Rusya'nın başı belada: Hayatı 10 yıl kısaltan içecek

23 Mart 2010 21:09 tsi
Rus araştırmacılar ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, votka üzerindeki düşük vergi oranının, Ruslar arasında aşırı alkol tüketimini teşvik ettiği ve Rusların ortalama ömrünü 10 yıl kısalttığı uyarısında bulundular.

Rusya'da hükümetin, marketlerde satılan yarım litre votkanın minimum 89 rublenden (yaklaşık 3 dolar) satılması koşulu, ülke içinde çeşitli tartışmalara neden olurken, araştırmacılar, votkadan Baltık ülkelerine kıyasla alınan 3 kat düşük vergi oranının tüketimi körüklediğini savundular.

Yeni Ekonomi Okulu (NES) tarafından yapılan araştırmada, Rus hükümetinin 1994-2008 yılları arasında ülke genelinde 10 bin Rus vatandaşını izleyerek yaptığı çalışma baz alınırken, araştırma sonucunda aşırı alkol tüketiminin ülkedeki ortalama yaşam süresini 10 yıl kısalttığı ortaya çıktı.

Rus devlet istatistiklerine göre, ülkede yılda kişi başına 18 litre alkol tüketildiği belirtilirken, Rus araştırmacılar asıl rakamın 15 litre civarında olduğunu savunuyorlar.

Moskova Araştırma Enstitüsü Psikiyatri Bölümü Başkanı Aleksandır Nemtsov da, yaptığı açıklamada, ülke genelinde kişi başına yıllık alkol tüketiminin 15 litre olduğunu ve hükümetin 10 yılı içinde bunu 8 litreye düşürme hedefini çok iddialı bulduğunu belirterek, "Mevcut sosyal, siyasi ve sahip olduğumuz yoksulluk koşullarında tüketimi bu aranda önümüzdeki 15-20 yıl içinde düşürmek çok zor" dedi.

Araştırmada, Rusya'da erkek nüfusunun yüzde 2-5'i arası alkolik olarak değerlendirilirken, erkeklerin yüzde 40'ının da aşırı oranda alkol tükettiği belirtiliyor.
Rusya'nın Kuzey Avrupa'daki komşuları İsveç, Finlandiya ve Norveç, aşırı alkol tüketimini son on yılda alkolden alınan vergi oranını yükselterek ve alkol satışını kısıtlayarak ciddi oranda düşürmeyi başarmıştı.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma, bira üzerindeki vergileri artırmış ancak, votkadan alınan vergi oranını ise neredeyse değiştirmemişti.
Votkadan yüksek vergi alınması gerektiğini savunan Rus milletvekili Vladimir Medinskiy, "votkaya yüksek vergi koyma halkın tepkisini çeker ancak, hükümetlerin de bazen popüler olmayan kararları alacak siyasi iradeyi göstermesi gerekiyor" dedi.



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,933 µs