En Sıcak Konular

Alemdaroğlu: "Darbe yargıya yapılıyor"

23 Mart 2010 18:47 tsi
Türk Hukuk Kurumu Başkanı Tuncay Alemdaroğlu, “İktidar yetkilileri askeri darbe soruşturmaları ile toplumu meşgul ederken, gerçek darbenin yargı bağımsızlığını ortadan kaldırarak yargıya yapıldığını” savundu.

Alemdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa değişikliği taslağındaki önerilere bakıldığında, gerçek amacın Anayasa Mahkemesi'nin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını değiştirmek ve siyasi partilerin denetimi ile aleyhlerine açılacak davalarda yeni düzenlemeler olduğunun görüldüğünü öne sürdü.

Bunun dışındaki maddelerin dolgu malzemesi olarak kullanıldığını savunan Alemdaroğlu, yapılmak istenen değişikliklerin çağdaş demokrasilerin temel kuralı olan kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu iddia etti.

Siyasi partilerin mali yönden denetiminin Anayasa Mahkemesi'nden alınarak Sayıştay denetimine verilmesinin siyasi partileri iktidarın güdümü altına sokacağını ileri süren Alemdaroğlu, şunları kaydetti:
“Siyasi partilerin kapatma davalarında TBMM'nin onayının aranması, TBMM'nin yargı yetkisi kullanması sonucunu doğuracaktır ki bu, yasamanın yargıya doğrudan müdahalesi sonucunu doğuracaktır. Öneriye göre Anayasa Mahkemesi üyelerinin 19 üyesinden 3'ü TBMM tarafından, 16'sı da cumhurbaşkanı tarafından seçilmektedir. En iyimser yaklaşımla bu 19 üyenin ancak 5 üyesi yargıç olacaktır. Bu ise Anayasa Mahkemesi'nden hukuka değil siyasete uygun karar istenildiği kanısını doğurmaktadır.”

AB'nin Türkiye 2006 İlerleme Raporu'nda, Adalet Bakanı ve müsteşarının HSYK üyesi olmasının yargı bağımsızlığına aykırı bulunduğunu hatırlatan Alemdaroğlu, Anayasa değişiklik önerisiyle “HSYK'nın Adalet Bakanı'nın mutlak söz sahibi olduğu, Bakanlığın bir genel müdürlüğü haline getirileceğini” savundu.

Tuncay Alemdaroğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Bu, bağımsız yargıya bir darbedir. İktidar yetkilileri askeri darbe soruşturmaları ile toplumu meşgul ederken, gerçek darbe, yargı bağımsızlığını ortadan kaldırarak yargıya yapılmaktadır. Bu öneri yasalaşır ise bağımsız yargı ortadan kalkacak ve iktidarın yargısı kurulacaktır. Yargı bağımsızlığının temel koşulu yargıç ve savcıların mesleğe giriş, meslekte yükselme ve özlük haklarını düzenleyen HSYK'nın yasama ve yürütmenin etkisinden uzak olmasıdır. Yargı bağımsızlığının olmadığı bir düzende hukukun üstünlüğünden, hukuk devletinden, insan hak ve özgürlüklerinin güvencesinden söz edilemez. Oysa hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargı herkesin güvencesidir. Herkesin bir gün bağımsız yargıya ihtiyaç duyacağı unutulmamalıdır. Özellikle siyasilerin bunu unutmaması gerekir. Bu nedenle yargı bağımsızlığını ortadan kaldıracak bu değişiklik önerilerine karşı koymak ulusumuzun ortak amacı olmalıdır.”

A.A



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,344 µs