En Sıcak Konular

Talat: Kıbrıs Türk tarafına en büyük günahı yapanlar...

23 Mart 2010 17:27 tsi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 2003'te 'Kıbrıs Türk halkına en büyük günahı yapmak'la suçladığı UBP ve DP'nin aynı ittifakı yeniden kurduğunu söyledi. Lokmacı kapısında gazetecilere konuşan Mehmet Ali Talat, 18 Ni

'Kıbrıs'ın bölünmüşlüğünün simgesi' olarak nitelendirdiği Lokmacı Kapısı'nın Türk tarafının çabasıyla 2008'de açıldığını vurgulayan Talat, "Bu, sembolik bölünmenin ortadan kaldırılması ve bütünlüklü çözümün olabileceğinin bir göstergesi idi. Bu gösteriyordu ki, azimle çalışılırsa Kıbrıs sorunu da çözülebilir." şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorunun çözümü için ortaya koydukları aktif çalışmalara dikkat çeken Talat, şöyle devam etti: "Dünya, Kıbrıs Türk tarafının artık çözüm konusunda samimi, ciddi olduğunu, bunun için gereken her şeyi yaptığını görüyor, biliyor. Bu sanıyorum son derece önemlidir. Kıbrıs Türkü'nün dünyadaki imajını değiştiren bu politika büyük bir başarıyla devam etmektedir." Bu politikanın Türkiye ile işbirliği içinde, her aşamada gerekli koordinasyon kurularak yürütüldüğünü vurgulayan Mehmet Ali Talat, "Başarısı bir anlamda bu işbirliğinin de bir sonucudur." dedi. Bu politikanın meyvelerini toplamaya başlamalarının bazı kesimleri rahatsız ettiğini söyleyen Talat, çeşitli karalama ve küçümsemelerle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

'KAZANIRSAM MÜZAKERELERİ SÜRDÜRECEĞİM' DİYEN EROĞLU'NA YÜKLENDİ

Mehmet Ali Talat, seçimleri kazanması halinde müzakereleri yürüteceğini söyleyen Derviş Eroğlu'na da inanmadığını ima etti. Kendilerinin müzakereleri sürdürmeyi değil, Kıbrıs sorununu çözmeye çalıştığını vurgulayan Talat, şunları söyledi: "Dünyanın kabul etmesi mümkün olmayan hedefler peşinde koşarak, 'Ne yapalım biz bu hedeflere ulaşmak için çalıştık. Başaramadık. Kabahat diğer tarafın.' diyerek işin içinden çıkacak mısınız? Kıbrıs Türk tarafını suçlu sandalyesine mi oturtacaksınız? Kıbrıs Rum tarafının bütün Kıbrıs adına AB'ye girişine zemin mi hazırlayacaksınız?"

Ulusal Birlik Partisi ile Demokrat Parti'nin 2003 yılında kurduğu ittifakın Kıbrıs Türk insanına en büyük günahı işlediğini öne süren Talat, "Kıbrıs Türk tarafına yapılabilecek en büyük günahı yaparak, Rum tarafını AB'ye sokanlar aynı ittifakı tekrar kurdular. Kıbrıs Türk halkının dikkatini çekmek istiyorum. Kıbrıs Türkü'nün referandum hakkını reddeden anlayış bugün ittifak kurdu." dedi.

Kıbrıslı Türklere uyanık olmaları çağrısı yapan Talat, Eski karanlık günleri Kıbrıs Türk halkına yaşatmak isteyenler vardır ve Kıbrıs Türk halkı bu konuda açık, net ve güçlü duruşunu ortaya koymalıdır. 18 Nisan işte böyle bir gündür. Kıbrıs Türkü geriye gitmeyeceğini, düne değil dünyaya baktığını kanıtlayacaktır." dedi. Talat, Kıbrıs Türkü'nün artık geri dönülmez bir yolda dünyayla bütünleşmeye doğru gittiğini ve bunun öncülüğünü de ancak kendi yürüttükleri politikanın başaracağını savundu.

Düzeyli bir seçim kampanyası dileyen Mehmet Ali Talat, "Kıbrıs Türk halkını doğru karar vermek için bütün yaşadıklarını bir daha gözden geçirmeye davet ediyorum." dedi.

"BU İTTİFAKTAN SON DERECE MUTLUYUM"

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, DP'nin Eroğlu'nu destekleyeceğini açıklamasının ardından, 'artık şansı kalmadığı ve yarıştan çekileceği' ifadelerini kullandığı iddialarını 'Gülünç haberler. Ciddiye almıyorum." sözleriyle değerlendirdi. Mehmet Ali Talat, "Bu ittifak 2002 -2003'ün ittifakıdır. Kıbrıs Türk halkı o ittifakı yerle bir etmiş ve KKTC'deki bütün politik organizasyonu sil baştan değiştirmişti. Kıbrıs Türkü kendisine yapılan o günahı unutmamıştır. Rum kesimini tek başına AB'ye sokanlardan hesap sormuştur. Bugün yeniden canlanma çabası içinde olanları tekrar tarihin çöplüğüne göndermeyi bilecektir. Ben son derece mutluyum." şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, hangi aday kazanırsa kazansın müzakerelerin devam edeceğine yönelik açıklamalarını da değerlendiren Talat, "Barış ve çözüm. Kıbrıslı Türklerin bu politikayla kazanmaları bizim markamızdır. Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine sorular sorarak onları güç durumda bırakmaya çalışmak yanlıştır. Tabii ki T.C. görüşmelerin devamını istemektedir. Bunu savunmaktadır." dedi.

Başbakan Derviş Eroğlu'nun seçim sürecinde görüşmelerin kesilmesini istediğini hatırlatan Talat, "Bütün bunların ortak politika olduğunu, Türkiye ile birlikte saptanıp yürütüldüğünü unutmamak lazım. Seçim döneminde de müzakereleri yürütmemiz Türkiye tarafından açıkça desteklenmekte, Sayın Eroğlu tarafından da engellenmeye çalışılmaktadır." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,488 µs