En Sıcak Konular

Putin ve Erdoğan, telefon ile görüştü

23 Mart 2010 17:26 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ikili ilişkiler, enerji alanında sürdürülen dev projeler ve ekonomik ilişkiler ele alındı.

İki başbakanın görüşmesi ile ilgili basına açıklamada bulunan Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, "Putin ve Erdoğan ikili ticari ilişkilerin yanısıra uluslararası enerji projelerini ele aldı. Rusya ve Türkiye'nin uluslararası örgütlerdeki işbirliği de değerlendirildi." dedi. Peskov görüşmenin Türk tarafının inisiyatifi ile gerçekleştiğine dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan son olarak Ocak ayında Moskova'da Rusya Başbakanı Putin'le bir araya gelmişti. Beş yıllık süreçte toplam 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi belirleyen iki ülke gümrüklerin kolaylaştırılması, vizelerin kaldırılması ve ikili ekonomik eilişkilerin geliştirilmesi için yoğun çalışmalar sürdürüyor.

Bölgesel ve uluslararası konularda iki ülke dış politikalarında uyum gözlenirken, enerji alanındaki projeler iki ülkenin stratejik ortaklık tanımlamasını dillendirmesine neden oluyor. Mersin Akkuyu nükleer santral inşaatını devletler arası anlaşma ile Moskova'nın yapması için çalışmaları tamamlayan Ankara, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı, Mavi Akım-2 ve diğer enerji alanında dev yatırım projelerinde işbirliklerini sürdürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Türkiye ziyareti de 11-13 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şubat 2009'da Moskova'ya ilk kez devlet ziyareti gerçekleştirmesi ve 'Ortak Deklarasyon' imzalanmasının ardından ikili ilişkiler ivme kazandı. Türkiye'nin Gürcistan savaşında tarafsız tutumu, Güney Akım'a izin verilmesi ve diğer gelişmeler Moskova'da Türkiye algılamasında değişimlere neden oldu. Kremlin artık Ankara'yı dış politikada iş birliği yapılabilecek partner bir ülke olarak görüyor.

(CİHAN)



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,670 µs