En Sıcak Konular

İçişleri Bakanlığından 'Yasa Dışı Göçle Mücadele' genelgesi

23 Mart 2010 17:25 tsi
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ''Yasa Dışı Göçle Mücadele''ye ilişkin yayımladığı genelgede, geri gönderme merkezlerindeki insan onuruna ve haysiyetine aykırı davranış iddialarının derhal inceleneceği ve ihlal tespiti halinde gerekli adli ve idari i

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İçişleri Bakanı Atalay, ''Yasa Dışı Göçle Mücadele'' ile ilgili olarak Teftiş Kurulu Başkanlığına, Emniyet Genel Müdürlüğüne, Jandarma Genel Komutanlığına, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve 81 İl Valiliğine bir genelge gönderdi.

Avrupa Birliği ile yürütülen katılım müzakereleri sürecinde, ''Adalet, Özgürlük ve Güvenlik'' başlıklı 24. Fasıl kapsamında yer alan ''İltica ve Göç'' konusunun önemli bir yeri bulunduğuna dikkatin çekildiği genelgede, iltica ve göç konusunda ''yasal düzenlemelerin'' yapılmasının, 2008 tarihli AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Ulusal Program, 2007 yılında kabul edilen Müktesebat Uyum Programı, Dokuzuncu Kalkınma Planı, 2003 tarihli İltica ve Göç Strateji Belgeleri ve 2005 tarihli İltica ve Göç Ulusal Eylem Planında Türkiye'nin taahhüdü olarak yer aldığı hatırlatıldı.

Yasal düzenlemelere yönelik çalışmaların devam ettiği belirtilerek, yasa dışı göçle mücadelede başarılı çalışmaların daha da etkinleşmesi ve Türkiye'nin uluslararası yasa dışı göç trafiğinde geçiş güzergahı olmasının engellenmesi amacıyla bazı tedbirlerin alınmasının gerekli olduğu ifade edildi.

-YASA DIŞI GÖÇLE MÜCADELEDE ALINACAK TEDBİRLER-

Yasa dışı göçün en önemli sınır aşan sorunlardan biri olarak kabul edildiğine dikkatin çekildiği genelgede, coğrafi konumu, çevre ülkelerdeki savaş ve istikrarsızlık durumunun sürekliliği, sınırların zor fiziki yapısı gibi etkenlerin yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığı faaliyetleri bakımından Türkiye'yi transit ve hedef ülke konumuna getirdiği anlatıldı.

Güvenlik birimlerinin göçmenlerce sıklıkla kullanılan giriş çıkış noktaları, güzergahlar ve teknikleri titizlikle analiz etmesinin ve ilgili kurumlarla koordinasyon sağlanmasının istendiği genelgede, şunlar kaydedildi:

''Bu alanda çalışan personelin ortak hizmet içi eğitim almaları, olayların ortaya çıkartılmasına yarayacak emarelerin (fırınlardan çok miktarda ekmek alınması, araçlarda gıda artıklarının bulunması, araçlardan yoğun koku gelmesi, köylerde tanınmayan misafirlerin artması) değerlendirilmesi sağlanacak, nakliye ve otobüs firmaları, konaklama tesisleri yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığı konusunda sürekli olarak uyarılacaktır. Göçmen kaçakçılığı konusunda istihbari çalışmalara ağırlık verilecek, yasa dışı göç ile ilgili birimler arasında veri ve istihbarat paylaşımı yapılacaktır. Sınırlarımızda, sınır kapılarında, yurt içindeki geçiş güzergahlarında ve ülkemizden çıkış noktalarında elektronik gözetleme, sürekli devriye, denetim gibi her türlü tedbir en üst düzeyde alınarak yasa dışı göçmenlerin, ülkemize girişi, ülkemizdeki hareketleri ve ülkemizden çıkışları mümkün olan en üst düzeyde engellenecek ve ülkemizin geçiş güzergâhı olmasının önüne geçilecektir.''

-YASA DIŞI GÖÇMENLERİN YAKALANMASINDAN İTİBAREN YAPILACAK İŞLEMLER-

Türkiye'ye girişi engellenemeyen yasa dışı göçmenlerin yakalanmasından itibaren yapılacak işlemlerde, göç ve iltica alanında yapılacak yeni mevzuat çalışmaları sonuçlanıncaya kadar geçecek sürede bazı ilave tedbirler alınmasına ihtiyaç duyulduğuna işaret edilen genelgede, yasa dışı göçmenlerin adli işlemleri tamamlandıktan sonra, sınır dışı işlemleri tamamlanıncaya kadar geri gönderme merkezlerinde barındırılmasının asıl olduğu belirtildi. İl emniyet müdürlükleri, jandarma ve sahil güvenlik birimlerince yakalanan ve adli işlemleri tamamlanan yasa dışı göçmenlerin, sınır dışı edilmek üzere il emniyet müdürlükleri yabancılar/pasaport-yabancılar şube müdürlüklerine teslim edilmeye devam edileceği ifade edildi.

Yakalanan yasa dışı göçmenlerin adli işlemlerinin yakalayan birim tarafından yerine getirilmesinin esas olduğu vurgulanarak, kara teşkilatlanması yetersiz olan Sahil Güvenlik Komutanlığı birimlerince yakalanan yasa dışı göçmenlerin adli işlemlerin yapılacağı ilçe merkezinde Cumhuriyet savcısının belirleyeceği genel kolluk birimine tutanakla teslim edileceği kaydedildi.

Adli işlemleri tamamlanan yasa dışı göçmenlerin geri gönderme merkezlerinde yer olması durumunda derhal teslim alınacağı vurgulanan genelgede, ''Dolu olması halinde bizzat il valilerimiz tarafından önceden belirlenmiş alternatif yerlere, gerekli koordine sağlanarak mümkün olan en kısa süre içinde yerleştirilmeleri temin edilecektir. Bahse konu yasa dışı göçmenler, kesinlikle nezarethanelere konulmayacaktır. Bulaşıcı hastalığı olan yasa dışı göçmenlerden tedavisi sağlık kuruluşlarında yapılması zorunlu olmayanların, merkezlerde diğer yasa dışı göçmenlerden ayrı bir şekilde barınması için gerekli önlemler alınacaktır'' ifadelerine yer verildi.

''Çıkışları Yaptırılacak Yabancılar İçin Misafirhane'' adıyla kurulan ve yasa dışı göçmenlerin sınır dışı edilmelerine kadar geçecek sürede barındırıldıkları yerlerin bundan böyle ''Geri Gönderme Merkezi'' olarak adlandırılacağına dikkatin çekildiği genelgede, tüm illerde en az elli kişilik kapasite oluşturulması talimatı verildiği hatırlatıldı. Bazı illerde oldukça fazla sayıda yasa dışı göçmen yakalanmasına rağmen, sınır dışı edilmelerine kadar barındırılacakları herhangi bir kapasitenin henüz oluşturulamadığı veya yetersiz kaldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Yasa dışı göçmen akınına maruz kalan ve yeterli kapasitesi olmayan Ağrı, Balıkesir, Çanakkale, Mersin, Hatay, Muğla, Batman, Gaziantep illerinde ek kapasite oluşturulmasına ilişkin gerekli tedbirler acilen alınarak sonuçlandırılacak ve bu konuda yapılacak işlemler bizzat il valileri tarafından takip edilecektir.

Halen herhangi bir kapasitesi olmayan illerimizden Şırnak, Şanlıurfa, Konya, Tekirdağ, Iğdır ve Düzce'de yıllar içindeki yasa dışı göçmen trafiği değerlendirilerek en geç altı ay içinde gerekli çalışmalar yapılarak en az yüz kişi barınma kapasiteli, kapasitesi olmayan diğer illerimizde ise elli kişi barınma kapasiteli Geri Gönderme Merkezi oluşturulacaktır.

Bu merkezlerin oluşturulmasında, öncelikle kullanılmayan kamu binalarının değerlendirilmesi suretiyle merkezi bütçe, yerel imkanlar ve proje karşılığı sağlanan diğer imkanlar kullanılacaktır.

İlde geri gönderme merkezinin bulunmaması veya dolu olması halinde söz konusu ilde barındırılamayan yasa dışı göçmenler, Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Hudut İltica Daire Başkanlığının uygun göreceği kapasitesi müsait olan en yakın illere aktarılacak, böylelikle ülkemizin var olan geri gönderme kapasitesi etkin olarak kullanılacaktır.''

Geri gönderme merkezlerinin, vali, kaymakam ve il emniyet müdürü tarafından en az altı ayda bir, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından haberli ve habersiz olmak üzere yılda iki kez denetleneceği, denetim sonucunun rapora bağlanacağı vurgulanan genelgede, ''Geri gönderme merkezlerinde insan onuruna ve haysiyetine aykırı davranış iddiaları derhal incelenecek, ihlal tespiti halinde gerekli adli ve idari işlemler yapılacaktır'' denildi.

-YASA DIŞI GÖÇMENLERİN SINIR DIŞI EDİLME İŞLEMLERİ-

Genelgede, yasa dışı göçmenlerin süratle sınır dışı edilmelerinin sağlanmasının ileride meydana gelebilecek muhtemel yasa dışı göç akımları açısından da caydırıcı bir etki yapacağına ve Türkiye'nin yasa dışı göçmen yükünü azaltacağına dikkat çekildi.

Bakanlık ''oluru'' ile oluşturulan ''Yasa Dışı Göçle Mücadele Koordinasyon Kurulu''nun ilgili müsteşar yardımcısı koordinesinde Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü (KOM Dairesi Başkanı ve Yabancılar Hudut İltica Dairesi Başkanı), Jandarma Genel Komutanlığı (KOM Dairesi Başkanı), Sahil Güvenlik Komutanlığı (İstihbarat Başkanı) temsilcileri ve gerektiğinde yasa dışı göç konusu ile ilgili Bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarının merkez veya taşra birimleri temsilcilerinin katılımıyla toplandığı belirtildi.

''Yasa Dışı Göçle Mücadele Koordinasyon Kurulu'' toplantılarının kararlarının duyurulacağı ifade edilen genelgede, ''Geri gönderme merkezlerinde barınan yasa dışı göçmenlerden, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile iletişime geçmek isteyenler olduğunda kendilerine bu imkan sağlanacaktır. Ayrıca bahse konu kişilerden talep edenlerin, bedeli kendilerince karşılanmak kaydıyla avukatla görüşmeleri sağlanacaktır'' ifadelerine yer verildi.



Bu haber 984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,714 µs