En Sıcak Konular

Obama'nın zaferi Türkiye'yi etkiler mi?

23 Mart 2010 16:17 tsi
Obama'nın zaferi Türkiye'yi etkiler mi? Siyaseten Obama’nın elini güçlendirecek olan ABD tarihinin en büyük reformu sayılan sağlık paketi, muhalefete rağmen Temsilciler Meclisi’nden geçti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın iç politikadaki en önemli önceliklerinden biri olan Sağlık Reformu Paketi, pazar akşamı Temsilciler Meclisi’ndeki tarihi oylamada çok az oy farkıyla onaylandı. Çekişmeli geçen oylamada tasarı, 212’ye karşı 219 oyla kabul edildi. Oylamada Cumhuriyetçilerin tamamı, Demokratların ise 34’ü hayır oyu kullandı. Temsilciler Meclisi Genel Kurulu, Senato’nun kabul ettiği tasarıda Demokratların istekleri doğrultusunda birtakım değişiklikler yapılmasını içeren tasarıyı da 211’e karşı 220 oyla kabul etti. Hafta içinde Senato tarafından ele alınarak oylamaya sunulacak ABD’deki sağlık sigortası sisteminde son 40 yılın en büyük değişikliklerini içeren tasarı, Senato’da aynen kabul edilirse, imza için Obama’nın önüne gidecek, aksi halde Temsilciler Meclisi’ne geri gönderilecek.
 
Amerikan rüyasının temel taşı

Oylamayı, “Amerikan rüyasının temeline döşenen yeni bir taş” olarak niteleyen Obama’nın, göreve geldiği günden bu yana en önemli zaferini kazandığı ifade ediliyor. Obama, reform paketinin Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasının herhangi bir parti için değil, ABD halkı için bir zafer olduğunu söyledi. Obama, bunun kolay bir oylama olmadığını, ancak ‘doğru oylama’ olduğunu ifade etti. Obama, reform planının sağlık sistemindeki tüm yanlışları düzeltmeyeceğini, ancak kendilerini kararlı biçimde doğru yöne taşıyacağını belirtti.

Obama, “Bugünkü oylama, sigorta şirketlerine değil, sıradan insanlara hizmet veren bir sağlık sistemi için birşeyler yapılmasını umut eden her bir ABD’linin dualarını karşılıyor” dedi. Obama, reform paketinin sağlık sigortası bulunmayanlara sigorta kapsamına girmeleri için yardımcı olmanın yanı sıra, sigortası olanlara da katkı sunacağını kaydetti. Obama, reformun sağlık sigortası olanlara, ülke tarihinin en sıkı tüketici hakları sayesinde sağlık sigortası endüstrisinin suiistimallerini ve aşırılıklarını önlemede daha fazla kontrol sağlayacağını söyledi.
 
Cumhuriyetçilerin girişimi

Oylamanın ardından Cumhuriyetçiler, tasarıyı öldürmeye yönelik bir girişimde bulunarak, kürtaj konusundaki ifadelerin değiştirilmesi istemiyle bir önerge sundu, ancak bu önerge oylanarak reddedildi. Tasarının bütçeye ek yük getireceğini, vergi yükünü arttıracağını, hastalara daha az seçim şansı bırakacağını, kapsamının çok geniş olduğunu ve hükümeti fazla müdahil hale getireceğini savunan Cumhuriyetçi milletvekilleri, tasarı üzerindeki çalışmalara yeni baştan başlanmasını istiyor.
 
Obama’dan sıkı markaj

Tasarının Temsilciler Meclisi’nde onaylanabilmesi için gereken 216 oya ulaşılıp ulaşılmayacağına ilişkin belirsizlik, ilgisiyle reforma hayati önem atfeden Obama devreye girerek, kararsız Demokrat milletvekillerini sıkı markaja aldı. Başkanlığı döneminde kendisi de sağlık reformunu hayata geçirme yönünde çaba gösteren Bill Clinton da kararsızları ikna çabalarına dahil olarak, telefon trafiği yürüttü. Tasarıyla ilgili çalışmalara yoğunlaşabilmek için yurt dışı ziyaretlerini erteleyen Obama, seçim kampanyası dönemini aratmayacak şekilde, çeşitli eyaletlerde konuşmalar yaparak ABD halkına sağlık reformunu anlattı. Obama, son gün Kongre’de Demokrat milletvekilleriyle bir araya gelerek, tasarıya olumlu oy vermeleri için çağrıda bulundu ve son ana kadar konuyla ilgili telefon trafiğini sürdürdü. Kararsızlar, Beyaz Saray tarafından tek tek sıkı markaj altına alındı ve görüşlerini tasarı lehine çevirme yönünde büyük gayret gösterildi.

İçeride oylama, dışarıda protesto

Sağlık reformu tartışmaları, ABD halkını tam anlamıyla bölmüş durumda. Anketlerin genel eğilimi halkın büyük çoğunluğunun pakete karşı çıktığı yönünde olsa da, paketin bazı unsurlarının halktan destek gördüğü, reformun etkilerinin kamuoyunda olumlu biçimde hissedilmeye başladığı oranda bu desteğin artabileceğine işaret ediliyor. İçerde oylamalar devam ederken Kongre’nin önü, tasarıya karşı çıkanların protesto gösterilerine sahne oldu, hatta reforma lehte bakan bazı Demokrat milletvekillerine ve bazı siyahi milletvekillerine karşı ırkçılığa varan sözlü sataşmalarda bulunulduğu gözlendi. Hükümeti eleştiren çeşitli pankartlarla Temsilciler Meclisi önünde toplanan eylemciler, “Yasayı durdurun”, “Devletin kölesi olmak istemiyorum”, “Obama’nın tasarısı anayasamızı yok ediyor” gibi yazılı dövizler, Obama’yı vudu büyücüsü ve Hitler’e benzeten pankartlar taşındı.

TARAF



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,268 µs