En Sıcak Konular

Baykal: Bu yasa geçerse...

23 Mart 2010 16:10 tsi
Baykal: Bu yasa geçerse... CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin anayasa değişikliği isteğinin altındaki hedefin yargıyı ele geçirmek olduğunu iddia etti.

Baykal, "Bu anayasa paketinin cumhuriyetin temel anlayışıyla sıkıntısı var. Hükümet 'ben gitmeden yargıyı şekillendirip kendimi garantiye alayım' anlayışı ile hareket etmiştir." dedi.

TBMM'de partisinin grup konuşmasını yapan Baykal, AK Parti hükümetinin hazırladığı 26 maddelik anayasa değişikliği paketini eleştirdi. Baykal, paketle Türkiye'de yeni siyasal ve hukuksal tartışmaların yaşanacağını savundu. Baykal, bu değişiklikle cumhuriyetin temel ilkeleri ile oynandığını iddia etti. Baykal, bunun temelinde ise yüksek yargının hedef alınması olduğunu ifade ederek, "Bu bizim için hiç sürpriz olmadı. AKP'nin niyetinin yargıyı ele geçirmek olduğunu söylüyorduk. Bu pakette cumhuriyetin temel anlayışıyla sıkıntısı var. Hükümet, 'ben gitmeden yargıyı şekillendireyim, kendimi garantiye alayım' anlayışıyla hareket etmiştir. Halkımızın ülkeyi yönetenlerden ne istediği bellidir." diye konuştu.

Baykal, uzlaşmaya girmeden anayasa değişikliğinin oldu bittiye getirmeye çalışıldığını söyledi. Taslağın AK Parti tarafından ve kapalı kapılar ardında hazırlandığı savunan Baykal, "Pakette, işçinin, çiftçinin sözü geçmiyor Bu Anayasa AKP'nindir. Anayasa herkesi ilgilendiriyor. Bu kadar geniş anlamı olan düzenlemeyi siz nasıl olur da parti mutfağınızın içişleri olarak düşünebilirsiniz. Bunu kimse bilmiyor. Kim biliyor Başbakan ve yanındakiler onlar da bilmeden imzalıyor. Bu anayasa olamaz. Eğer olursa da millet tarafından benimsenemez." değerlendirmesinde bulundu.

Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin yeni yapısı ile iktidara hizmet eder hale geleceğini iddia etti. Baykal, şunları söyledi: "Hükümet, kendi yargısını ve düzenini kurmak üzere harekete geçmiştir. Bunlar AKP'nin yüksek yargısını kurma çabasıdır. 26 madde var, ama iktidarın hedefinde üç temel konu var. Anayasa Mahkemesi ile HSYK'nın yapısı ve siyasi partileri denetlemeyi yargıdan alıp siyasi yönetimin karar vermesini sağlamaktır. Bu yasa geçerse AKP'nin Anayasa Mahkemesi olacaktır. Yaşadığımız deneyimler, bize üyelerin büyük çoğunluğunu Cumhurbaşkanı'nın seçmesini iyi hatırlatmıyor ne yazık ki."

(CİHAN) 



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,462 µs