En Sıcak Konular

Artık medyacıların da bir derneği var

23 Mart 2010 16:06 tsi
Artık medyacıların da bir derneği var Medyada kaliteyi arttırmak amacıyla çeşitli gazetecilerin ve medya yöneticilerinin girişimleriyle kurulan "Medya Derneği", Four Seasons Hotel'de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Medyada kaliteyi arttırmak amacıyla çok sayıda gazeteci ve medya yöneticisi tarafından kurulan Medya Derneği, basın toplantısıyla tanıtıldı. Dernek yöneticileri, yaptıkları çalışmaların ortak paydasının 'demokrasi' olduğunu vurguladı.

Four Seasons Otel'deki basın toplantısına; Medya Derneği Genel Başkanı ve karikatürist Salih Memecan, Genel Başkan Yardımcıları Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Derneğin Genel Sekreteri Deniz Ergürel ve derneğin yönetiminde bulunan çok sayıda medya yöneticisi katıldı.

Toplantıda konuşan Medya Derneği Genel Başkanı Salih Memecan, medyanın son yıllarda hızlı bir şekilde değişim yaşadığını dile getirdi. Değişimin en önemli sebebinin teknolojide yaşanan hızlı gelişme olduğuna vurgu yapan Memecan, medyanın bu değişim karşısında alışkanlıklarını sorgulaması gerektiği bir dönemin yaşandığını aktardı. Bu gelişimin, gazeteciliğin ve medya sektörünün de kendisini değiştirmesini zorunlu kıldığını belirten Memecan, "Çünkü artık herkes gazeteci olabiliyor. Elinde telefon olan, fotoğraf ve video çekebilen bunu bir yere yollayabilen herkes gazetecilik yapabiliyor. Bu hep bizim bu mesleği sorgulamamızı gerekliliğini daha da açıkça ortaya koyuyor. Eskisi gibi gazetecilik artık sınırları belli bir meslek olmaktan çıkıyor ve üzerinde tartışılması gereken bir meslek haline geliyor ve bunu dünyada meslektaşlarımız yapıyor. Bu iş modellerinin de değişmesini gerektiriyor. Biz gazeteciler olarak günlük akışın içinde kafamızı kaldırıp 'ne yapıyoruz' diye sormamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yaşanan değişim ve demokratikleşmenin de önemli alanda mesleği etkilediğini aktaran Salih Memecan, "Demokratikleşen Türkiye çok sesli oluyor ve bu medyada da çok sesliliği beraberinde getiriyor. Çok sesli ve demokratik basın ise bu demokratikleşen Türkiye için çok önemli." ifadesini kullandı.

"BİZ DERNEĞİ BAŞLATTIK, MESLEKTAŞLARIMIZIN KATKISINI BEKLİYORUZ"

Yapılanı, derneği kurmak değil, derneği başlatmak olarak nitelendiren Memecan, medyadaki diğer kuruluşlar ve meslektaşların katkılarını da beklediklerini belirtti. Memecan, gelecek katkılarla çalışma grupları kuracaklarını ve faaliyetlerine bu şekilde devam edeceklerini belirtti.

Derneği faaliyet alanı ve çalışma şekli hakkında da bilgi veren Memecan, dernek içinde çok sayıda çalışma grubu oluşturacaklarını belirtti. Meslek içi eğitime yönelik yurt dışındaki benzer kuruluşlardan yardım alarak çeşitli eğitimler düzenleyeceklerini ifade eden Memecan, medyanın azınlıklara, kadınlara, savaş muhabirliğine, depremlere bakışına kadar birçok konuda paneller düzenleneceğini ve bu tartışmaları ileride kitaplaştırıp kamuoyuna sunacaklarını belirtti. Meslek öncesi eğitim, Medya- Etik Grubu, Basın Özgürlüğü Grubu, Teknoloji Grubu ve Yayın Grubu'nun çeşitli alanlarda çalışmalar gerçekleştireceğini aktardı.

ÇALIŞMALARIN ORTAK PAYDASI DEMOKRASİ

Türkiye'de meslek örgütlerinin genelde çok zayıf olduğunu ifade eden Medya Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı da, güçlü ve tamamen kucaklayıcı bir meslek örgütü olmak istediklerini belirtti. Akademik kuruluşlar ve üniversitelerle işbirliğini de içinde bulunduran çok sayıda faaliyet gerçekleştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Dumanlı, "Bu derneği kurarken esas aylarca tartıştığımız konu;'ne yapacağız?' oldu. Maalesef Türkiye'de kimlikler, faaliyetlerin önünde tutuluyor. Sembolik kavgalar ideolojik tartışmalar maalesef meslek ritüellerini asıl yapması gereken icraatların üzerine büyük ve kara bir gölge olarak düşüyor. Biz tabela derneği olmak istemiyoruz. Ön hazırlıklarımız yapıldı. Workshop (atölye) yapacağız. Akademik çalışmalar ve üniversitelerle yakın temas halinde olacağız. Bizim esas arzu ettiğimiz şey; faaliyetlerimizle, mesleğe katkılarımızla anılmak. Bununla ilgili sağlam somut öneriler üzerinde tartıştık, konuştuk ve bir çerçeve çizdik o çerçeve içinde sadece gazeteciler için değil medyanın tamamını internet radyolar dahil çıtayı yükseltmek gibi bir gayemiz var." ifadelerini kullandı.

Derneğin kuruluşunda ve daha sonra yapılacak çalışmalarda ortak paydanın 'demokrasi' olacağının altını çizen Dumanlı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz herhangi bir derneğin, kuruluşun yerine geçme iddiasıyla ortaya çıkmış değiliz. Güçlü bir meslek örgütü, tamamen kucaklayıcı bir meslek örgütü olalım istiyoruz. Mesleğin sorunlarını tartışalım, mesleğin çözüm yollarını arayalım, bulalım, konuşalım ve bunu kamuoyuyla paylaşalım. Çok sayıda faaliyet yapmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

MEDYA DERNEKLERİ REKABETE GİRECEK

Medya Derneği'nin fonksiyonlarını icra etmek için bitmek tükenmek bilmeyen bir faaliyet için yola çıktığını belirten Medya Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Karaalioğlu ise, "Bu Türkiye gibi çok hareketli, çeşitli, Avrupa ile özellikle kıyaslandığında çok sayıda medya kuruluşunun olduğu bir ülkeye yaraşır bir şeydir bize göre. Çünkü daha fazla medya örgütü, meslek örgütü olması, meslek örgütleri arasında rekabet olması aynı zamanda birlikte olması gerekir. Çünkü yine sayın başkanın söylediği gibi biz bu derneği başlattık. Bundan sonra teşebbüs heyeti olarak bulunan üyeler dışında bütün gazeteler, televizyonlar, internet siteleri ve diğer dergiler, medya kuruluşları ticari olarak bu işin içinde olmak isteyen herkesin katılabileceği bir zemin oluşturduk." ifadesini kullandı.

Medya Derneği'nin faaliyetlerinin Türkiye'nin ve medyanın son dönemde içinde olduğu gerginlik, çatışmanın ötesinde gerçekten mesleki bir zeminde ilerleyeceğini vurgulayan Karaalioğlu, "Bu şekilde yürüdüğümüzde inanıyorum ki katılımlar da artacaktır. Bu gün itibariyle bile sayıca ülkenin en büyük birkaç medya örgütünden biri halinde Medya Derneği. Daha da artacaktır zaman içersinde. Üye sayısı portföyü sadece Türk medyasının değil uluslararası medyanın da işin bir yanında olduğu bir çalışma perspektifi düşünmekteyiz. Çünkü medyadaki değişimi, medya teknoloji, haber alma yöntemleri, haber sunma teknikleri hepsi aynı zamanda dünya ile entegre olmayı gerektiriyor. Medya dediğimizde ne aklımıza geliyorsa Medya Derneği'nin faaliyet alanında olacaktır." şeklinde konuştu.

(CİHAN) 

 



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,026 µs