En Sıcak Konular

Talat: 2003 ittifakı yine kuruldu

23 Mart 2010 13:25 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mehmet Ali Talat, Serdar Denktaş başkanlığındaki Demokrat Parti'nin (DP) cumhurbaşkanlığı seçiminde Derviş Eroğlu'nu desteklemesiyle ilgili olarak, ''Kıbrıs Türk halkına en büyük günahı işleyenlerin,

KKTC'de 18 Nisanda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi propaganda dönemini doğum yeri olan Girne'ye bağlı Ozanköy'de başlatan Talat, Lefkoşa'daki Lokmacı Sınır Kapısında da basın toplantısı düzenledi. Talat, toplantı öncesi ve sonrasında bölgeyi gezerek vatandaşlarla selamlaştı.

Resmi propagandanın başlaması nedeniyle, Kıbrıs'ın bölünmüşlüğünün simgesi olan Lokmacı Kapısında basın toplantısı düzenlediğini ifade eden Talat, Kıbrıs'ta ilk bölünmenin 1956'da Lokmacı'da olduğunu ve ilk duvarın burada dikildiğini anımsattı.

Lokmacı'nın hep kapalı kaldığını ve kapının açılması için 2005 yılından itibaren Kıbrıs Türk tarafının üzerine düşeni yaptığını kaydeden Talat, Rum tarafının ise Türk tarafının çabalarına yanıt vermediğini ve Rum liderin değişimiyle kapının 2008'de açılabildiğini anlattı.

''Lokmacı'nın açılmasının sembolik bölünmenin ortadan kaldırılması ve olası bütünlüklü bir çözüm olabileceğinin bir göstergesi olduğunu'' ve kapının açılmasının ayrıca bölge esnafının da yararını olduğunu ifade eden Talat, ''Bu gösteriyordu ki azimle çalışılırsa Kıbrıs sorunu da çözülebilir. Çünkü bu kapının açılması o kadar zor görünüyordu ki, o kadar sorun vardı ki, sonuçta açıldı, bunu başardık. Kıbrıs sorunu için de çalışırsak çözebileceğiz, bu belli ve açık'' dedi.

Sorunun çözümü için Kıbrıs Türk tarafı olarak çok aktif bir şekilde çalıştıklarını ve bu çalışmaların başta BM olmak üzere dünya tarafından takdir gördüğünü kaydeden Talat, dünyanın, Kıbrıs Türk tarafının çözüm konusunda samimi olduğunu bildiğini ve gördüğünü kaydetti.

''Kıbrıs Türkü'nün dünyadaki imajını değiştiren bu politikanın bugün büyük bir başarıyla devam ettirildiğini'' ve bu politikayı yürütürken Türkiye ile işbirliği içinde olduklarını ifade eden Talat, ''başarının bir anlamda bu işbirliğinin sonucu olduğunu'' söyledi.

Bu politikanın meyvelerinin yetersiz olsa da toplanmaya başlanmasının bazı çevreleri rahatsız ettiğini ve çeşitli karalamalar yapıldığını, müzakerelerde elde ettikleri başarıların küçümsendiğini belirten Talat, Ulusal Birlik Partisi (UBP) adayı ve Başbakan Derviş Eroğlu'nu kastederek, Eroğlu'nun ''Eğer bu seçimi kazanırsam müzakereleri ben de sürdüreceğim'' dediğine atıfta bulundu. Talat, ''Müzakereleri sürdürmek değil bizim yaptığımız, bizim yaptığımız çözüm aramak, Kıbrıs sorununu çözmeye çalışmaktır'' dedi.

Derviş Eroğlu'na, ''Hangi zeminde müzakereleri devam ettireceksiniz'' diye soran Talat, 2002 Kopenhag ve 2003 Lahey zirvelerini anımsattı.

-DP'NİN EROĞLU'NU DESTEKLEMESİ-

''Eski karanlık günleri Kıbrıs Türk halkına yaşatmak isteyenler olduğunu'' savunan Talat, DP'nin Eroğlu'nu desteklemesi konusunda şunları söyledi:

''Bugün, Kıbrıs Türk insanına en büyük günahı işleyenler yine ittifak kurdular. Kıbrıs Türk halkına yapılabilecek en büyük günahı yaparak, Kıbrıs Rum tarafını AB'ye sokanlar aynı ittifakı tekrar kurdular. Kıbrıs Türk halkının dikkatini çekmek istiyorum; 2003 ittifakı doğdu. 2003'te Lahey'de, onun hemen öncesinde 2002'de Kopenhag'da yaşadıklarımızı yaşatan, Kıbrıs Türkü'nün referandum hakkını reddeden anlayış bugün ittifak kurdu. Tarih sanki tekerrür ediyor. Onun için Kıbrıs Türkü uyanık olmak zorundadır. Eski karanlık günleri Kıbrıs Türk halkına yaşatmak isteyenler vardır ve Kıbrıs Türk halkı bu konuda açık, net ve güçlü duruşunu ortaya koymalıdır. 18 Nisan işte böyle bir gündür.''
 
aa



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,797 µs