En Sıcak Konular

CHP'de kimler değişecek?

23 Mart 2010 10:31 tsi
CHP'de kimler değişecek? Anayasa paketi partilerin iç yapısına da damgasını vuracak gibi. Bundan en çok etkilenen ise CHP olacak...

Anayasa paket tartışmaları siyasi partilerde de etkisini gösterecek. Bundan en çok etkilenen parti ise anamuhalefet partisi CHP olacak. Siyasetin nabzını tutan usta yazarlardan Mahmut Övür, CHP'deki titreşimleri bugünkü köşesine taşıdı:

- Görünen o ki, siyaset uzunca bir süre Anayasa Paketi'ne yoğunlaşacak. Bu süreçte siyasi partilerin alacağı tavır ve referandumun sonucu, seçimin kaderini de belirleyecek. Bir anlamda Anayasa paketi süreci seçime hazırlanmanın provası olacak.
Bunu siyaset kulislerindeki hareketlenmeden anlamak mümkün…
Siyasetten beklentisi olanlar pozisyon almaya başladı. Partiler de öyle…
Onlar da daha şimdiden "beyin avcıları" gibi yeni ve kamuoyunda sevilen etkili isim "avı"na çıktılar bile… Sivil toplum örgütlerine, iş dünyasına haber gönderiliyor, kimi önerecekleri soruluyor.
Bu açıdan en hareketli görünen parti CHP. Bir kere sözde de olsa parti içinde bir "değişim" beklentisi var. Ayrıca Genel Başkan Baykal açısından kritik bir "son seçim"e giriliyor. Bu nedenle Kurultayda öyle bir parti yönetimi ortaya konmalı ki, hem değişim rüzgârı estirmeli hem de seçim kazanma umudu yaratmalı.
Beklenti bu ama CHP yönetimi bu beklentiyi karşılayabilecek mi?
Genel Başkan Deniz Baykal neyin değişeceğini söyledi: "Kurultayda genel merkez yapısı değişecek. Yeni genç insanların CHP vitrininde yer aldığına tanık olacaksınız."
Bu yaklaşıma, sanıyorum en çok Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin sevindi. Çünkü bu ikili uzun zamandır değişim olacağının sinyalini veriyordu. Ancak bir de reel politik durum var. Daha önce de değişim sözü verildi ama pek değişen olmadı.
Peki, şimdi kimler değişecek?
CHP içinde kime sorsam, hep aynı cevabı aldım: "Asıl soru, kimler değişmeyecek?"
Gerçekten soru anlamlı çünkü CHP'de kimlerin değişmeyeceği, değişimin sınırını da çizmiş oluyor. Bu açıdan önce değişmeyecekleri sıralayalım.
İlk akla gelenleri söyleyelim; Önder Sav, Mustafa Özyürek, Yılmaz Ateş, Onur Öymen, Algan Hacaloğlu Cevdet Selvi, Nesrin Baytok, Faik Öztrak, Nur Serter ve Bihlun Tamaylıgil.
Baykal'ı yakından tanıyanlara göre belki bir veya iki kişi dışında bu isimlere dokunulmaz.
Yani eskilerden en azından 8 kişi yeni yönetime taşınacak. Geriye 13 genel başkan yardımcılığından 5'i kalıyor. Bunun için de ilk sırada Murat Karayalçın var. Onu Kemal Kılıçdaroğlu, İlhan Kesici ve Umut Oran izliyor. Ama Fevzi Topuz, Mesut Değer ve Mehmet Ali Susam'ı da göz ardı etmemek gerekiyor. Sürpriz olarak yine geçen dönem de adları dolaşan eski bakanlardan Hüsamettin Özkan, Saadettin Tantan ve Prof. Dr. Süheyl Batum adı geçiyor… Ama kimse ihtimal vermiyor.
İşte CHP'de olabilecek değişim bu… Siyaset değil sadece sınırlı sayıda kadrolar değişiyor.
Bu nedenle "CHP rotasından çıkıyor" diye korkanlar boşuna korkmasın



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,363 µs