En Sıcak Konular

Clinton'dan İsrail açıklaması

23 Mart 2010 10:19 tsi
Clinton'dan İsrail açıklaması 
Clinton, İsrail'i hem eleştirdi hem de desteklerini yeniledi...

Amerikan yönetimi, Ortadoğu barışını sürekli olarak baltalayan İsrail devletine bir taraftan iki ülkenin iyi ilişkilere sahip olduğu güvencesi verirken, diğer yandan da bunun sürdürülebilmesinin kendisine yapılan uyarıları dinlemesiyle mümkün olacağı uyarısında bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Yahudilerin Amerika'daki en güçlü lobilerinden birinde yaptığı konuşmada İsrail devletine hem dostluk güvencesi hem de Filistinliler ile barışın "zor ancak gerekli" olduğu mesajını verdi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerika'nın İsrail'in güvenliği ve geleceğini korumada kararlı olduğunu söyledi.

ABD'deki en güçlü İsrail lobi kuruluşlarından olan Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) adlı kuruluşta konuşan Hillary Clinton, İsrail'in güvenliği ve geleceğinin korunmasında sarsılmaz kararlılık içinde olduklarını vurguladı. Ancak Clinton, Amerika'nın bölgede iki devletli çözüm isteğini de dile getirdi. Washington'daki İsrail lobisinde konuşan Clinton, Amerika'nın iki devletli çözüme kendisini adadığı için İsrail'in yeni yerleşim planlarını kınadığını açıkladı. Dışişleri Bakanı, Amerika'nın yeni yerleşim planını kınamasını "gururu kırıldığı" için değil bu tür yerleşim planlarının iki devletli çözümü amaçlayan barış görüşmelerini tehlikeye sokmasından dolayı olduğunu söyledi.

Clinton, Amerika'nın İsrail ve Filistinlilerden, Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell'in barış sürecini canlandırmak için dolaylı görüşmelerde bulunurken esneklik göstermelerini istediğini de dile getirdi. Clinton konuşmasında İsrail, Filistinliler ve bölgedeki diğer uluslar için, statükonun dışında, güvenlik ve refaha giden bir başka yol olduğunu ancak bunun için tarafların güç adımlar atmak zorunda olduklarına işaret etti.

STATÜKO SÜRDÜRÜLEMEZ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun geçtiğimiz Pazar kabinesine yaptığı konuşmada "Bizim için Kudüs'te inşaat yapmanın Tel Aviv'de yapmaktan farkı yok." sözlerine Clinton şöyle cevap verdi: "Statüko tüm taraflar için sürdürülemez. Bu durum sadece şiddet ve gerçekleşemeyen umutlar vaat ediyor. Başka bir yol daha var. Tüm bölge halklarının güvenliğini ve refahını vaat eden bir yol. Bunun için İsrail de dâhil tüm tarafların zorlu ama gerekli seçimler yapması gerekiyor."

Doğu Kudüs ya da Batı Şeria'da yeni inşaat planlarının, iki tarafın da istediği dolaylı görüşmeleri tehlikeye soktuğunu belirten Clinton, ayrıca Amerika'nın barış süreci için şart olan arabuluculuk rolünü zayıflattığına dikkat çekti.

Clinton, iki devletli çözümün İsrail için tek geçerli yol olduğunu vurgularken, Gazze'yi kontrol eden Hamas'ın, barış sürecine katılmak istiyorsa şiddetten vazgeçmesi ve İsrail'i tanıması gerektiğini tekrarladı. İsrail'i tehdit eden güçlerin, Amerika'yı da tehdit ettiğini savunan Clinton, İsrail için nükleer silaha sahip bir İran kadar daha büyük bir stratejik tehdit olmadığını ifade etti.

Doğu Kudüs'te bin 600 konutluk yeni yerleşim inşaatında ısrarlı görünen İsrail, en yakın müttefiki Amerika'yı bile kızdırmış durumda. İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te inşa edilen 100 ayrı yerleşimde bugün 500 bin Yahudi yaşıyor. Uluslararası hukukta bu yerleşimler yasadışı sayılıyor. Ancak İsrail uluslararası hukuka kulak asmamakta direniyor.

cihan



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,985 µs