En Sıcak Konular

Susurluk'ta Yeşil için görevsizlik kararı!

23 Mart 2010 09:49 tsi
Susurluk kazası sonrası 'Yeşil' ve Çatlı hakkında 'çetecilik, gasp ve tehdit' suçlarından hazırlık soruşturması yapıldığı, Yeşil için 1998'de gıyabi tutuklama kararı çıktığı ama 2001 yılında 'görevsizlik' kararı verildiği ortaya çıktı.

Susurluk kazasının ardından ''Yeşil'' olarak bilinen Mahmut Yıldırım ve Mehmet Özbey (Özbay - Abdullah Çatlı) hakkında ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, gasp ve tehdit'' suçlarından hazırlık soruşturması yapıldığı belirtildi.

İkinci ''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanığı Adil Serdar Saçan'ın talebi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından dosyaya gönderilen yazıda, Susurluk kazasının ardından ''Yeşil'' olarak bilinen Mahmut Yıldırım ve Mehmet Özbey (Özbay) hakkında ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, gasp ve tehdit'' suçlarından hazırlık soruşturması yapıldığı belirtildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, ikinci ''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanığı İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi eski Müdürü Adil Serdar Saçan'ın talebi üzerine Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazdığı yazıya cevap verildi.

Yazıda, kaldırılan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığınca 1997/894 dosya numarasıyla yürütülen ön çalışma evraklarının, ''Adil Serdar Saçan tarafından kapatılıp-kapatılmadığı, herhangi bir bilgi verip-vermediği veya herhangi bir belgeyi gizleyip-gizlemediği ve hakkında soruşturma açılıp-açılmadığı'' hususlarının, mahkeme tarafından sorulduğu hatırlatıldı.

Başsavcılığın, hazırlık soruşturması sonucu 20 Aralık 2001 tarihinde ''görevsizlik'' kararı verdiği ifade edilen yazıda, dosyanın Sultanahmet'teki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği kaydedildi.

-''YEŞİL GIYABİ TUTUKLU''-

Mahkeme ulaşan yazıya ek olarak gönderilen İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Yalçın tarafından verilen ''görevsizlik'' kararında da Mahmut Yıldırım ve Mehmet Özbey (Özbay) hakkında ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, gasp ve tehdit'' suçlarından, Susurluk kazasının ardından hazırlık soruşturması yürütüldüğü bilgileri yer aldı.

Yıldırım hakkında soruşturma kapsamında 23 Aralık 1998 tarihinde gıyabi tutuklama kararı çıkarıldığı belirtilen kararda, suç tarihi de 1993-1996 yılları arası olarak gösterildi.

Kararda, 03 Kasım 1996 tarihinde Susurluk'ta meydana gelen trafik kazası sonucunda ortaya çıkan suçlardan cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak fiili ve buna bağlı suçlarla ilgili olarak Başsavcılık tarafından hazırlık soruşturması yapıldığı anlatıldı.

Hazırlık tahkikatı sırasında toplanan delillere göre, ''sakallı'' ve ''yeşil'' kod adları ile tanınan sanık Mahmut Yıldırım'ın 1993 ile 03 Kasım 1996 tarihleri arasında ''cürüm işlemek için silahlı teşekkül'' oluşturduğu belirtilen kararda, Yıldırım'ın ''silahlı gasp'' ve ''tehdit'' eylemlerini gerçekleştirdiğinin anlaşıldığı vurgulandı.

Sanık hakkında bu suçlarla ilgili olarak Başsavcılıkça iade talepnamesi düzenlendiği anlatılan kararda, diğer sanık Mehmet Özbey'in de kamuoyunda ''Susurluk Çetesi'' olarak bilinen ve Abdullah Çatlı'nın dahil olduğu organizasyon içinde yer aldığı, kendi kimlik bilgilerini Çatlı'ya vererek Mehmet Özbey adıyla ona pasaport ve nüfus cüzdanı sağladığı dile getirildi.

Kararda, bu sanıklar hakkında ''Susurluk Çetesi''ne dahil olmaktan dolayı eski TCK'nın 313. maddesi gereğince hazırlık soruşturması yapıldığı ifade edilerek, yasal düzenlemeler sonucu bu suçun DGM kapsamından çıkarıldığı vurgulandı.

Hazırlık evrakının soruşturmaya devam edilmesi ve gereğinin yapılması için görevsizlik kararı verilerek, 20 Aralık 2001'de Sultanahmet'teki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği kaydedildi.

aa

 



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,474 µs